Lisanssız müzik dinletenlere hapis cezası

Lisanssız müzik dinletenlere hapis cezası

Kafelerde televizyon ve radyodan lisanssız müzik dinletenlere hapis cezası geliyor. Adana’da bazı kafe işletmecileri hakkında bu nedenle dava açıldı.

Lisanssız müzik dinletenlere hapis cezası! Kafelerde televizyon ve radyodan lisanssız müzik dinletenlere 5 yıl hapis cezası istendi. Adana'da bazı kafe işletmecileri hakkında, müşterilerine radyo ve televizyondan müzik dinlettikleri gerekçesi ile 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Geçen Şubat ayında kent merkezinde kafeler sokağı olarak bilinen Cemalpaşa Mahallesi 63006 sokağa, polis eşliğinde giden Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) avukatları, işyerlerinde televizyon ve radyodan müşterilerine müzik dinleten kafe işletmecileri hakkında tutanak tuttu. Daha sonra Emniyet Müdürlüğü'ne çağrılarak ifadeleri alınan kafe işletmecileri hakkında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'Manevi veya mali haklara tecavüz' iddiasıyla 'Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na Muhalefet’ten 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

MÜYORBİR: LİSANS ALMALARI GEREKİR

Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koç, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun Türkiye'de 1950'li yıllarda çıktığını, ancak bugüne kadar koşulların oluşmaması nedeniyle uygulanamadığını söyledi. Umumi mahallerde müzik yayını yapılabilmesi için ilgili meslek kuruluşlarından lisans alınması gerektiğini belirten Ahmet Koç, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bu yasa emrediyor. Biz arkadaşları uyarıyoruz 'işyerinizde müzik yayını yapıyorsanız, lisans almanız gerekir' diye. Ancak uygulanmadığı için kendi cebimizden para harcayarak tespit yapıyoruz. Umumi mekanlarda televizyondan, radyodan, internetten müzik yayını yapılıyorsa lisans alınmak zorundadır. Nasıl berber insanları tıraş ederek para kazanıyorsa, lokanta sahibi parayla yemek satıyorsa, sanatçılar da söz yazarak, beste yaparak, şarkı söyleyerek para kazanıyor. Biz onlara saygı duyuyoruz, onların da sanatçıya saygı duyması gerekiyor. Artık çağ değişti, sanatçılar da haklarını biliyor. Lisans almaları için uyarıda bulunduğumuz esnaf arkadaşımız lisanslanmaz ise ilgili yasa gereğince haklarında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu süreçte ilgili meslek kuruluşlarından bedelini ödeyerek lisans alınırsa biz de davamızdan vazgeçeriz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.