Libya ordusu camiye ateş açtı

Libya ordusu camiye ateş açtı

Olayda 7 kişi hayatını kaybetti birçok kişi yaralandı.

Libya ordusuna bağlı askerlerin, Zaviye kentindeki bir camiye ateş açtığı bildirildi. Olayda 7 kişinin hayatını kaybettiği birçok kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Başkent Trablus'un batısındaki Zaviye kentinden bir görgü tanığı, içinde ve etrafında hükümet karşıtı göstericilerin kamp kurduğu camiye açılan ateşte caminin minarelerinden birinin havaya uçtuğunu ve çok sayıda göstericinin ciddi şekilde yaralandığını belirtti.

İsmi gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan görgü tanığı, askerlerin yerel saatle 09.00'da açtıkları ateşte uçaksavar füzeler ile otomatik silahlar kullandıklarını ve göstericilere saldırdıklarını söyledi.

Görgü tanığı, saldırının kente gelen Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bir yardımcısının, göstericilere gösterilere son vermemeleri halinde katliamla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunmasından bir gün sonra düzenlendiğini belirtti.

CESETLERİ YAKIP DELİLLERİ ORTADAN KALDIRIYORLAR

Libya'yı 42 yıldır demir yumrukla yöneten ve son konuşmasında "ölsem de istifa etmem" diyen Albay Muammer Kaddafi'nin bütün kirli işlerini yapan Afrikalı paralı askerlerin Trablus'ta işledikleri son katliamın izlerini yok etmek için önce kan gölüne dönen sokakları temizledikleri, ardından da ortalıkta bir gün bekleyen 300 kadar cesedi toplayıp yaktıkları ileri sürüldü. Sosyal paylaşım sitesi YouTube'a düşen bir videoda, isminin Saddam olduğunu söyleyen bir Libyalı, Fransızca konuşan ve aylık en az 30 bin dolar maaş alan paralı askerlerin, El Beyda'da 18 Şubat'ta 40 kadar sivili ağır silahlarla ve nişan alarak öldürdüklerini söylüyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ 30 BİN $

Fransız gazetesi Le Figaro'nun sitesinde de yer alan videoda, halkın linç etmek istediği siyahi biri ise paralı asker olduğunu itiraf ederek, "Kaddafi'nin oğlu Hamis beni tuttu" diyor. Figaro'ya konuşan yurtdışındaki bir çok Libyalı da, "Hepsi çok iyi paralar alıyor. Çoğu Nijerya, Zimbabve, Liberya, Çad ve Sudan'dan getiriliyor" derken El Arabiya televizyonu da geçen çarşamba Bingazi'de çatışmalar başladıktan sonra Kaddafi'nin dört uçak dolusu Afrikalı lejyoneri bu kente naklettiğini belirtti. Hepsinin de üniformalı ve ağır silahlı olduğunu kaydeden El Arabiya, " Uçaklar, Bingazi yakınındaki Benin Havaalanı'na indi. Bir kaç gün sonra da başkent Trablus yakınlarındaki askeri üsse döndüler" dedi.

300 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜLER

Bingazi'de onlarca insanı öldüren paralı askerler, önceki gün de Trablus'taki gösteriler sırasında ağır silahlar, tank ve hatta uçaklarla 300'u aşkın kişiyi katletti. Lejyonerlerin, ardından da geride bıraktıkları cesetleri yaktıkları belirtildi. Le Figaro, Sudan'da hükümet yanlısı El İntibaha gazetesini kaynak göstererek, Darfur bölgesindeki isyancı grupların Kaddafi için paralı askerlik yaptıklarını da ileri sürdü. Paralı askerlerin halka karşı ağır silahlarla işlediği katliamlar, bir çok aşiretin Kaddafi'den uzaklaşmasına, adalet bakanı ve içişleri bakanının istifasına yol açtı. İnsan hakları dernekleri ise Libya'da yaşayan ve sayıları 1 milyon 300 bini bulan Afrikalı göçmenlerin paralı askerlerle karıştırılmaması uyarısında bulunuyor.

İsyancılar Trablus'a dayandı

Protestocuların, ayaklanmanın sekizinci gününde, ülkenin Mısır sınırından itibaren doğu kesiminin tamamına yakınının kontrolünü ele geçirdikleri ileri sürüldü. Derne ve Tobruk'tan başlayan bu bölgelerin bir bölümünde halkın kent komiteleri kurduğu belirtildi. Sitre Körfezi çevresindeki ana petrol sahalarına ilerledikleri belirtilen göstericilerin zafer ilan ettikleri Mistra kenti de başkent Trablus'un yaklaşık 200 kilometre doğusunda bulunuyor.

Pilotlar uçağı kasten düşürdü

Libya hava kuvvetlerine ait bir uçak, pilotların Bingazi'yi bombalama emrini reddederek paraşütle atlamasının ardından düştü. Emri yerine getirmeyi reddeden pilotlar, Rus yapımı Sukhoi- 22 tipi uçaktan paraşütle atladı. Pilotların uçaktan atlamasının ardından uçak Bingazi'nin 160 kilomerte güneyindeki Ecdebiye'de boş bir alana düştü. Daha önce de halka ateş etmeyi rededen iki albay pilot, uçaklarıyla birlikte Malta'ya inmiş ve sığınma istemişti.

HALEPÇE'DEKİ GÖSTERİLERDE İKİ POLİS HAYATINI KAYBETTİ

Irak'ın kuzeyindeki Halepçe kentindeki gösterilerde iki polis öldü. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisinden Goran Adem, göstericilerin açtığı ateşte iki polisin öldüğünü belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen bir gösterici ise Goran Adem'in göstericilerin ateş açtığına ilişkin sözlerini yalanlayarak, "Silahımız yok. Polisler halka ateş açtı ve silahlarıyla meslektaşlarını kendileri öldürdü" dedi.

YANDAŞLARLA MUHALİFLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Libya'da Muammer Kaddafi'nin önceki gün yaptığı konuşmada yandaşlarını göstericilerle mücadele için sokaklara çıkmaya çağırmasından sonra, yandaşları dün başkent Trablus'taki Yeşil Meydan'a akın ederek Kaddafi yanlısı sloganlar attı Tobruk ve Bingazi'de ise asker ve muhalifler zafer günü gösterileri düzenledi.

LİBYA HÜKÜMETİ, GÖSTERİCİLERDEN SİLAHLARINI TESLİM ETMELERİNİ İSTEDİ

Libya hükümeti, göstericilerden silahlarını teslim etmelerini istedi.

Libya Halk Güvenlik Komitesi tarafından bugün canlı olarak televizyondan okunan bildiride ayrıca protesto göstericilerinin liderleri hakkında bilgi verenlere ödül verileceği duyuruldu.

Libya ordusunda görevli bir subay tarafından okunan bildiride, ''Silahlarını teslim ederek pişmanlık gösterenler kanuni takibata uğramaktan muaf tutulacak. Komite, vatandaşlara işbirliği yapmaları ve para, araç gereç veya sarhoş edici maddeler ve halüsinasyonlara yol açan haplar vererek gençleri ayartan kişiler hakkında bilgi vermeleri çağrısında bulunur. İşbirliği yapanlar ile bu kişiler hakkında bilgi verenlere yüklüce para ödülü verilecektir'' denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.