Leyla Zana'nın milletvekilliği düşürüldü

Leyla Zana'nın milletvekilliği düşürüldü

1 Kasım 2015 seçiminden sonra yemin ederken “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” dediği için andı kabul edilmeyen HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliği düşürüldü.

HDP'li Leyla Zana'nın "milletvekilliğinin düşürülmesine" ilişkin Karma Komisyon'da alınan karar bugün Meclis Genel Kurulu'nda oylandı. Oylama sonucunda HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliği düşürüldü.

Leyla Zana, 1991 yılında DEP milletvekili iken Meclis'te yemin krizi yaşanmış, Zana'nın Kürtçe ifadelerle metin dışına çıkması nedeniyle yemini kabul edilmemişti. 1994 yılında ise Zana, "Terör örgütü propagandası" gerekçesiyle diğer DEP'lilerle birlikte milletvekilliği düşürüldükten sonra gözaltına alınmıştı.

MİLLETVEKİLLİKLERİ DÜŞÜRÜLENLER

Daha önce HDP'li vekiller Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ve Besime
Konca'nın milletvekillikleri düşürülmüştü.

İstifa eden CHP İstanbul Şafak Pavey'in milletvekilliği de düşürülerek sona erdirilmişti.

Zana'nın milletvekilliğinin düşürülmesi ile Meclis'teki sandalye dağılımı da değişti.

 

 

 

İşte yeni dağılım

AK Parti: 316

CHP: 131

HDP: 53

MHP: 36

İYİ Parti: 5

Bağımsız: 1

İKİNCİ KEZ OLDU

Leyla Zana, 1994’te üyesi olduğu Demokrasi Partisi’nin (DEP) kapatılmasından 24 yıl sonra ikinci kez Meclis’ten çıkarılmış oldu. Parlamentoda HDP’nin 54 olan sandalye sayısı 53’e düştü. HDP grubundan 10 milletvekili de tutuklu bulunuyor.

7 uluslararası ödül ile Paris, Cenevre, Roma’nın fahri vatandaşlıklarını alan Zana, sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği için Diyarbakır’da doğduğu köyde günlerini geçiriyor. TBMM’deki sekreteryası ve bürosu daha önce kapatılan Zana’nın 2015’ten beri emanete alınan maaşı da yeniden bütçeye aktarılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.