Lellouche: Demokratik Ve İstikrarlı Bir Türkiye İçin Müzakereler Sürmeli

Lellouche: Demokratik Ve İstikrarlı Bir Türkiye İçin Müzakereler Sürmeli

Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu eski Devlet Bakanı ve Paris Milletvekili Pierre daha demokratik ve istikrarlı bir Türkiye için AB'ye üyelik müzakerelerinin sürmesi gerektiğini söyledi.Cihan Haber Ajansı'na konuşan Lellouche, ''Ben görüşmelerin...

Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu eski Devlet Bakanı ve Paris Milletvekili Pierre daha demokratik ve istikrarlı bir Türkiye için AB'ye üyelik müzakerelerinin sürmesi gerektiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Lellouche, ''Ben görüşmelerin ilerlemesinden yanayım. Çünkü bizim istikrarlı ve demokratik bir Türkiye'ye ihtiyacımız var. AB süreci buna yardımcı olabilir.' 'ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin önünde iki seçeneğin bulunduğunu aktaran eski bakan, "Birinde Avrupa, diğerinde ise daha radikal, milliyetçi bir Türkiye var. İki yol birden kesinlikle birbiriyle tutarlı olmaz." dedi. Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili daha alınacak çok yolun bulunduğunu vurgulayan Pierre Lellouche, Türkiye'nin Avrupa seçeneğini pekiştirerek reformlarını sürdürebilmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi.

Türkiye'de 17 Aralık'tan sonra yaşanan süreci de büyük bir dikkatle takip ettiklerini aktaran eski AB Bakanı, yaşananların iyi belirtiler vermediğini söyledi. Dış politikada tereddütler yaşandığını, milliyetçilik-radikalizm karışımı sertliğin arttığını belirterek bunların Avrupa Birliği'nin çıkarlarıyla örtüşmediğini savundu.

FASILLARIN BLOKE EDİLME KARARI SARKOZY'YE AİT

Kendi bakanlığı döneminde Türkiye ile müzakere fasıllarının bloke edilme kararının dönemin Cumurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye ait olduğunu savunan. Lellouche, ''O dönemin cumhurbaşkanının pozisyonuyla ilgiliydi." ifadelerini kullandı. Bloke edilen fasılların hâlâ açılmadığını dile getiren Lellouche, hangi fasılların açılacağı ile ilgili Türk ve Fransız hükümeti arasında görüş farklılığı olduğunu kaydetti. Fransa'nın yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik başlıklı fasılların açılmasını istediğini, bu fasılların Türk hükümetini ise çok ilgilendirmediğini iddia etti.

"TÜRKİYE'NİN KOBANİ TEREDDÜDÜ AB KAMUOYUNU ETKİLEDİ"

Fransız eski bakan, Kobani ile ilgili Türkiye'nin yaşadığı tereddütlerin ise AB kamuoyununu etkilediği yorumunu yaptı. Kobani'nin sembol olduğunu söyleyen Lellouche, "Sanırım Türk hükümeti de bunu gördü. Türkler IŞİD'e karşı savaşmanın herkesin çıkarına olduğunu anlamalıdır." ifadelerini kullandı.

Kobani sorununun Türkiye için biraz karışık olduğuna da dikkat çeken Pierre Lellouche bunun Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin de terör listesinde bulunan PKK ile ilgili savaş geçmişinden kaynaklandığını dile getirdi. Her şeye rağmen Türkiye'nin IŞİD tarafından kitlesel bir katliam yapılmasına izin vermemesi gerektiğini ve IŞİD'in bir zafer kazanmasına göz yummaması gerektiğini söyledi. Suriye sınırının IŞİD'in hakimiyetine geçmesinin Türkiye'nin çıkarına olmayacağı gibi Avrupalıların, Amerika'nın ve hiç kimsenin yararına olmayacağını belirtti.

PEŞMERGELERE İZİN İYİ BİR GELİŞME

Türkiye'nin Kobani'ye Peşmergenin geçişine izin vereceğini açıklamasının da uzun süredir beklenen bir durum olarak niteleyen Lellouche, "Ankara'da bununla ilgili kaygılar vardı ama bu iyi bir gelişme." dedi.

Avrupa'dan gelen savaşçıların Türkiye sınırından geçerek Suriye'ye girmeleri ile ilgili problem yaşandığını aktaran Lellouche, "NATO müttefiki bir ülke olarak sınırda olan bitenlere karşı dikkatli olması yönünde Türkiye'ye çağrı yapma hakkımız var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yeterli derecede asker ve polisi olan bir ülke olduğunu hatırlatan eski AB bakanı, "Ben IŞİD'e karşı yürütülen çok zorlu bir savaşta cihatçıların Suriye'ye ulaşmasından biraz endişe duyuyorum." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.