Kuzu eti tavan yaptı

Kuzu eti tavan yaptı

Büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle vatandaş kuzu etine yöneldi. Talep artınca kuzunun kilo fiyatı tavan yaptı.

Büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle vatandaş kuzu etine yöneldi. Talep  artınca kuzunun kilo fiyatı tavan yaptı. Yaz ve sonbahar aylarında 400 liradan alıcı bulan bir kuzu, şu an 550 liradan satılıyor. Kesimhaneler ise kuzu bulmakta zorlanıyor

Kuzu etinin fiyatında ciddi bir artış yaşanıyor. Kuzu sayısındaki azlık ve büyükbaştaki salgın hastalık fiyatlara da yansıdı. Kuzu eti fiyatları 40 liraya yaklaşırken, kasaplar ve kesimhaneler kesecek kuzu bulamıyor. Bir kuzunun fiyatı ise şu an 500 ila 600 lira arasında değişiyor. Fiyattaki artış üreticileri sevindirirken hem kasapları hem de tüketcileri üzdü. Kasaplarda 28 liradan satılan kuzu eti, 34-35 liraya çıktı. Market reyonlarında ise fiyatlar 40 lirayı geçti. Bazı marketlerde ise şu an kuzu eti yok. Büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle vatandaş kuzu etine yöneldi. Kuzu etindeki talep fazlalığı fiyatları yükseltti. Salgın hastalık nedeniyle dana etinin fiyatı 3-4 lira düşerken, kuzu etinin fiyatı ise dananın  aksine arttı. Kuzu eti fiyatları bugünlerde cep yakıyor. Vatandaş ucuz et temin etmek için arayışa girdi.

KUZU BULMAKTA ZORLANIYORLAR

Fiyat artışı hakkında bilgi veren Kasap Faruk Yüksel, kuzu eti fiyatının yüselişte olduğunu belirtti. Kuzu etinin fiyatının 32 ila 42 lira arasında değiştiğini belirten Yüksel, son dönemde kuzu fiyatında 3-4 lira civarında bir artışın olduğunu kaydetti. Yüksel, "Kış mevsiminde kuzu bulmak zorlaşıyor. Koyunlar yeni yeni doğum yapmaya başladı. Kuzuların kesime gelmesi için 2-3 ayı bulur. Dolayısıyla her yıl bu dönem fiyatlar artıyor. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayında kuzu azalıyor. Şu an çardaklarda kuzu kalmadı. Kesimciler kuzu bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle fiyatlar yükseldi" açıklamasında bulundu.

BİR KUZU 500-600 LİRAYA SATILIYOR

Yüksel, kuzuların şu an 500-600 liraya satıldığını belirtti. Şap hastalığı nedeniyle dana etinde düşüş yaşanmasına rağmen kuzu etinde yükselmenin olduğunu belirten Yüksel, kuzu azlığı nedeniyle yaşanan fiyat yükselişinin tüketiciyi üzdüğünü kaydetti. Dana etini 38, inek etini ise 28 liradan sattıklarını ifade eden Yüksel, "Şap hastalığı üreticileri zorda bıraktı. Salgın, hayvan yetiştiricilerin belini büktü. Tedirgin olan üreticiler hemen malını kestirmeye götürdü. Hastalık olmayan malın fiyatında düşüş yok. Ama hastalıklı olanlarda düşme var. Tüketiciler ise güvendiği yerden et almalı" sözlerini kullandı.

ET FİYATINDA 5 LİRALIK BİR ARTIŞ OLDU

Fiyatlardaki artışı değerlendiren kasap Ayhan Pekdoğru, kuzu etinin kilo fiyatında 4-5 liralık bir artışın olduğunu, birçok kasabın reyonunda kuzu etinin bulunmadığını belirtti. Pekdoğru, et fiyatları hakkında şunları söymedi: "Piyasadaki gelişmeler hemen et fiyatlarına yansıyor. Kuzu fiyatında yükselme var. Fiyatlarımızı kısa süre önce güncelledik. 30-31 liraya sattığımız kuzu etinin kilo fiyatı 35 liraya çıktı. Kırmızı et pahalı. İnsanlar kırmızı et yemekte zorlanıyor." Yem fiyatlarının yüksek olduğunu, üreticinin bu nedenle fiyatlara artış yaptığını da kaydeden Pekdoğru, yem fiyatlarında yapılan KDV indiriminin de et fiyatlarına olumlu yönde etkisinin olacağını kaydetti.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum