Kuzey Kore’den Güney Kore’ye 84 Tünel Kazıldı İddiası
Güney Kore'de emekli bir general, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye doğru 84 tünel kazdığını iddia etti. Güney Kore Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, iddiayı yalanladı.
Emekli General Hahn Sung-chu, Kuzey Kore'den Seul'deki Devlet Başkanı Sarayı istikametinde en az 84 adet yeraltı tüneli kazıldığını ve bunların birbiriyle bağlantılı olduğunu iddia ettti. Savunma Bakanlığı ise iddiayı yalanladı. Bakanlık konuyla ilgili olarak, "Şu ana kadar Seul ve çevre bölgelerine doğru, Kuzey Kore tarafından kazıldığı iddia edilen bir adet tünele bile rastlanmadı." açıklamasında bulundu. Açıklamanın, konuyla ilgili bazı milletvekillerin rahatsızlıklarını dile getirmesi üzerine yapıldığı kaydedildi.
Ayrıca Savunma Bakanlığı, iddianın mantıksız olduğunu ileri sürdü. Kuzey Kore sınırından Seul'e kadar olan 60 kilometrelik mesafeyi kapsayacak bir yeraltı tünelinin kazılması halinde, yaklaşık 700 bin ton toprak ve taşın dışarı atılması gerektiğine dikkat çekildi. Güney Kore Askeri İstihbaratı’nın ise böyle bir malzemeye rastlamadığı ifade edildi.
Öte yandan, emekli General Hahn'ın, Kuzey Kore'nin bu tünelleri kazmak için, tanesi yaklaşık 8 milyon dolar olan 300 adet tünel açma makinesi kullandığı iddiası da yalanlandı. Savunma Bakanlığı, generalin yanlışlıkla yıllar önce Kuzey Kore'nin satın aldığı kullanılmış maden kazma makinelerini kastettiğini belirtti. Ayrıca Bakanlık, "Bu tür yalan iddialar askeriyenin normal faaliyet göstermesine engel oluyor ve toplumda gereksiz tedirginliğe neden oluyor. Bu sebeple, biz kanun çerçevesinde tepkimizi göstereceğiz." açıklamasında bulundu.
Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkilisi, 1982 yılından bu yana 2 milyar dolar harcanarak yaklaşık 21 sınır bölgesinde kazı ve araştırma çalışmaları yapıldığını dile getirdi. Üst düzey yetkili buna rağmen, herhangi bir tünele rastlanmadığına dikkat çekti.
Güney Kore'de, 1974 ve 1990 yılları arasında, Kuzey Kore tarafından kazıldığı tahmin edilen ve sürpriz hücum amacıyla kullanılması amaçlanan 4 adet tünel tespit edilmişti. Ülkede, 1990 yılından günümüze kadar benzeri tünellere rastlanmadığı belirtiliyor.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.