Kutlamalar doğru değil

Kutlamalar doğru değil

Geleneklerimiz ile bağdaşmayan yılbaşı kutlamaları için hazırlıklar sürüyor. Yeni yıla özel tasarlanan ürünler, kapış kapış edilirken; milli piyango bilet satıcıları da 7/24 mesai yapıyor. İlahiyatçılar ise kutlama yapmanın doğru olmadığını söylüyor

Konya'da günler öncesinden yılbaşı için hazırlıklar başladı. AVM'ler başta olmak üzere; birçok esnaf, noel malzemelerini gösterişli bir şekilde satışa sundu. Milli piyango biletleri, neredeyse her köşe başında insanların eline zorla tutuşturuldu. Zafer  ve Alaaddin civarında bilet satıcıları 7/24 satış yaptı. Noel kostümü ve yılbaşına özel tasarlanan ürünler, dükkanların vitrinlerine yerleştirildi. Yeni yıla bir gün kala çalışmalar hızlandırıldı. Çeşitli eğlence mekânlarına rezervasyonlar yaptırıldı. Öğrencilerin ağırlıklı bulunduğu Bosna Hersek Mahallesi'ndeki kafelerin camları, yazı ve çam ağaçları ile süslendi. Daha iyi satış yapabilmek uğruna seyyar satıcılar, noel kıyafetleri ile insanların karşısına çıktı. AVM'ler de "yeni yıl kampanyası" adı altında indirimli ürünleri satarak, kültürümüzde olmayan Noel şuurunu insanlara empoze etti.  Ayrıca geçen yıl olduğu gibi bu yıl da; okul çağındaki çocuklara yılbaşına özel şarkılar ezberlettirildi ve noel hediyeleşmeleri adı altında kutlamalar masum gösterildi. İlahiyatçılar ise tüm bu hazırlıkların ve kutlamaların dinimize uygun olmadığını söyledi.

AMAÇLARI DİNDEN UZAKLAŞTIRMAK

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, amacın Müslümanları Hristiyanlaştırmak olmadığını, onları kendi dinlerinden çeşitli tuzaklarla uzaklaştırmak olduğunu dile getirdi. Altıntaş, yılbaşı kutlamalarının bize ait olmayan bir değer olduğunun altını çizdi. "Haçlı Seferinden kalma bir kılıç artığıdır" diyen Altıntaş, "Milletimizin tarihsel sürekliliğini istiyorsak, aile ve okullarımızda çocuklarımıza ve gençlerimize yeterince dini eğitim ve öğretim verme konusunda hassasiyet göstermeliyiz. Yabancı kültür ve dini değerler karşısında farkındalık şuuru oluşturmalıyız. Bu konuda başta devlet ricalimiz olmak üzere tüm sivil ve resmi kurumlarımıza büyük görevler düşüyor" açıklamalarında bulundu.  Müslümanların yeni yılı fırsat bilmesi gerektiğini de aktaran Altıntaş, "O gece dünya zilletine dalmaktansa tövbe ve şükrünü eda edilmelidir. Ömrümüzden koskoca bir yıl geçiyor. Sevinmek yerine, bir yılın iyisi ve kötüsü ile muhasebesi yapılmalıdır. Onlara benzemek, onlara özenerek kutlama yapmak doğru değil. Bizim kültürümüzde yılbaşı kutlaması falan da yok" dedi.

TAMAMI İLE TÜKETİMİ KÖRÜKLÜYORLAR

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç de şunları kaydetti: "Tüketim, özel günlerde artıyor. AVM'lerin, esnafların tek amacı cirosunu artırmak. Ciroyu artırmak için hassasiyetleri bir köşeye bırakılabiliyor. Vatandaş, yılbaşında yapılan indirimlere aldanmamalı. O malın indirimden önceki fiyatı mutlaka bilinmeli. Şuan için yapılan sadece tüketimi körüklemek. Ama burada bireylere önemli sorumluluklar düşüyor. İnsanların harcaması ihtiyaca göre olmalıdır. Yılbaşı harcamaları, kültürümüzle bağdaşmıyor. Çünkü tüketen bir toplum özelliğimiz yok bizim."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum