Kuş Pazarı’na yoğun ilgi

Kuş Pazarı’na yoğun ilgi

Hafta sonu tatilini hayvanlara ayıran ve onları görmeye giderek stres atan kişilerin en uğrak yeri Muhacir Pazarı yanında bulunan kuş pazarı oluyor.

Her ne kadar adı kuş pazarı olsa da sergilenen hayvanlar arasında tavşandan balığa tavuktan hindiye kadar birçok evcil hayvan bulunuyor. Hafta içinde şehir ve iş koşuşturması nedeniyle yorgun düşen birçok kişi stres atmak için hafta sonunu bekliyor. Özellikle güvercin bağımlılarının her hafta pazar günkü buluşma yeriyse, Muhacir Kuş Pazarı. Yüzlerce güvercin dostunu bir araya getiren kuş pazarında çeşit çeşit güvercin bulunuyor. Ayrıca pazarda hindi, tavuk, kaz ve ördek çeşitlerini bulmakta mümkün. KÜMES HAYVANLARINA RAĞBET FAZLA
Kuş Pazarı esnaflarından Mehmet Doğan, pazarda tavuk, ördek, kaz, hindi, çeşitli güvercin türlerine kadar evcil hayvanların bulunduğunu söyledi. Devamlı olarak hafta sonları pazarda hareketliliğin olduğunu kaydeden Mehmet Doğan, “Pazarda güvercin türlerinde hareketlilik her zaman vardır. Çünkü güvercinlerin bağımlıları çok fazla. Tavuk, ördek, kaz, hindi gibi hayvanları ise daha çok yemek için alıyorlar. Özellikle müsait yeri olan vatandaşlar kümes hayvanlarının çoğunu yazın alarak besliyor ve besledikleri hayvanları kışın keserek yiyor. Kümes hayvanlarından en çok satılan ise tavuktur. Çünkü tavuk ucuz olduğu için ve yumurtasından yararlanmak için tercih ediliyor. Aynı zamanda vatandaşlar doğal olur gerekçesiyle tavukları kendisi besliyor” dedi. Kümes hayvanlarının fiyatı hakkında da bilgi veren Doğan, hindilerin 55-60 TL, ördeklerin 20-25 TL, tavukların 10-15 TL, horozların 15-20 TL arasında değiştiğini aktardı.
EN RAĞBET GÖREN SELÇUKLU GÜVERCİNİ
Güvercin işiyle uğraşan kuşçu esnafı Yusuf Kaya da, pazarda birçok kuş ve evcil hayvan türünün olduğunu belirterek, en çok güvercinlerin satıldığını söyledi. “Kaya, pazarda en çok taklacı ve Selçuklu güvercinlerinin satıldığını dile getirerek, “En çok bu iki tür satılmaktadır. Bu türlerin özelliği ise görünüşleri ve renk özellikleri her zaman ön plandadır. Ak, kara, gök, çopur gibi çeşitleri vardır. Bu kuşlar uçuş için salıverilmezler, yuva içinde ve bahçede beslenirler. Uçurulduğunda ise fazla uzaklaşmaz, yuva etrafında birkaç tur atıp tekrar yuvalarına dönerler. Aynı zamanda Selçuklu güvercini çok eski bir tarihi geçmişe sahip olduğu için en çok aranılan kuş türüdür. Bu nedenle vatandaş daha çok bu kuş türlerine ilgi göstermektedir” dedi.  Kaya, aynı zamanda pazarda, Kanırık, Posta Güvercini, Yan Dönek, Kelebek Bursa Güvercini, Mantolu, Pirinç Gagalı, Taklanbaç, Muro, Sabuni, Sıvama, Bozdak, Mermeri, Mavi, Kuveyt, Devetüyü, Askılı Mantolu, Malatya Paçalısı, Buhara gibi kuş türlerine de vatandaşların ilgi gösterdiğini söyledi.
5 TL’YE BİLE KUŞ VAR
Yusuf Kaya, kuşların fiyatlarının ise cinsine göre değiştiğine işaret ederek, “Bir kuş maliyet olarak 10 TL’ye yetiştirirsin fakat 5 TL’ye de satabilirsin. Pazarda 5 TL’ye kadar kuş vardır. Ancak bazen bir kuşu 5 TL’ye yetiştirip 500 TL’ye kadar satabiliyorsun.  Yaz döneminde satışlarda biraz azalma oluyor. Bunun nedeni ise bu işi sevenlerin tatile gitmesi veya yazın başka işlerlerle uğraşması” diye konuştu. Konya’dan Türkiye’nin her yerine kuş gittiğine dikkat çeken Kaya, aynı zamanda kuş fiyatlarında en ucuz yerinde Konya olduğunu belirtti. Kaya, bunun nedeninin ise üreticinin çok fazla olmasına bağlıyor.
HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.