Kuruyan otlarda yangın tehlikesi

Kuruyan otlarda yangın tehlikesi

Konya bu yıl bahar aylarında yoğun yağış aldı. Yağışların iyi olması ile birlikte otlar ciddi oranda büyüdü. Havaların ısınmasıyla birlikte yetkililer vatandaşları ot yangınlarına karşı uyarıyor

Konya’da her yıl olduğu gibi yaz aylarının gelmesiyle birlikte yangınların hızla arttığını söyleyen Konya İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Mehmet Yıldırım, otları yakmanın yanlış olduğuna vurgu yaptı. Yıldırım, “Eviniz, dükkanınız ve arabalarınızın etrafında ki otları temizleyin” dedi.  Ekili alanlarda ve ormanlık alanlarda ortaya çıkan yangınların alınacak önlemler ile engellenebileceğine vurgu yapan Yıldırım,  “Bu yıl otlar daha gür çıktığı. Yaz sıcaklarının da bastırması ile kuruyan otlar yangın riskini de artırdı. Kuru ot yangınları sıcakların yükselmesi ile önemli oranda arttı” şeklinde konuştu.

3-2-027.jpg

OT YAKMAKTAN VAZGEÇİN

Çıkan yangınların çoğunu insan kaynaklı olduğunu belirten Yıldırım,  “Ot yangınlarını küçümsemeyelim. Tüm yangınlar sadece küçük bir kıvılcım ile başlar. Yaz döneminde piknik ateşleri, cam şişe parçaları, sigara izmariti gibi küçük ateşler büyük yangınların doğmasına sebebiyet veriyor. Bizim insan olarak en büyük görevimiz yangının çıkmasını önlemeye yönelik çalışmalar yapmaktır.  Kuru ot yangınlarında en çok zararı ağaçlar ve canlılar görüyor. Vatandaşın bilinçli ve duyarlı olması gerekir. En önemlisi yakmayalım, yanarsa tedbir alalım. Ev ve arabalarımızın etrafında bululan kuru otları da mutlaka temizleyelim” sözlerini kullandı. Ot yakmanın tehlikeli olduğunu söyleyen Yıldırım,  “Ot yakmak çok tehlikelidir. Piromani isimli bir hastalık var. Piromani ateş yakma hastalığının ismidir. Maalesef insanımızda bu hastalığa çok sık bir şeklide rastlıyoruz. Bir demet ot görünce hemen yakmaya kalkışan insanlar var. Otu yakıyorlar ama sonunu hiç düşünmüyorlar. Bir kıvılcım yüzünden kendi evini veya komşusunun evinin yanmasına sebep olabiliyorlar. Ot yakmaktan acilen vazgeçmeliyiz” dedi.

OT TEMİZLİĞİNDE BELEDİYEYE YARDIMCI OLUN

Belediyenin riskli alanlarda ki otları biçtiğini fakat şehir çok büyük olduğun için her yere yetişemediğini söyleyen Yıldırım,  vatandaşın bu konuda belediyeye yardımcı olmasını istedi. Yıldırım, “ Konya çok büyük bir şehir. Belediyemizin park ve bahçeler birimi şehir merkezinde riskli bölgelerde bulunan otları biçiyor. Fakat şehrin her noktasına yetişmeleri imkansız. Bu konuda vatandaşın belediyeye yardımcı olması gerekiyor. Herkes bahçesinde ve evin etrafında bulunan otları temizlerse ot yangınlarına karşı iyi önlem almış oluruz” diye konuştu. Bahçelerde hortum bulundurmanın çıkacak küçük yangınlara müdahale açısından önemli olduğuna vurgu yapan Yıldırım, “Bazen vatandaşın bahçesinde küçük çaplı yangınlar çıkabiliyor. Bu tip yangınlar çıktığında hemen itfaiyeyi arayın. Fakat itfaiye gelene kadar yangının geniş bir alana yayılmaması için kendi imkanlarınız dahilinde müdahalede bulunun. Bunun içinde bahçenize 25-30 metre uzunluğunda bir hortum alın” tavsiyelerinde bulundu.

YANGINLAR İHMAL YÜZÜNDEN ÇIKIYOR

Yılbaşından Temmuz ayına kadar 750 yangına müdahale ettiklerini söyleyen Yıldırım, yangınların ihmal kaynaklı çıktığını belirtti. Yıldırım, “Yangınlar çoğunlukla ihmal sebebi ile ortaya çıkıyor. Pikniğe giden vatandaş semaver ve mangal olmadan kesinlikle ateş yakmasın. Mesire alanlarında ateş korunaklı alanlarda yakılmalıdır. Piknikten sonra yakılan ateş suyla söndürülmelidir. Nasılsa ateş kuvvetli değil, kendiliğinden söner diye düşünmemeliyiz. Oradan sıçrayacak küçük bir kıvılcım ile bütün ormanın yanmasına sebebiyet verebilirsiniz. Tarla, ot ve ağaçların yakınında ateş yakmamalıyız. Yılbaşından beri 750 yangına müdahale ettik. İhmaller devam edecek olursa bu sayı yılsonuna kadar 3 bin’leri bulabilir.” ifadelerini kullandı.

SALİH ACIBADEM/İDRİS BAKAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.