Kurumlar Kadına Yönelik Şiddete 'Dur' Demek İçin Bir Araya Geldi

Kurumlar Kadına Yönelik Şiddete 'Dur' Demek İçin Bir Araya Geldi

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi’ çerçevesinde kurumlar arasında işbirliğinin arttırılması amacıyla Adana’da ‘koordinasyon ve farkındalık’ semineri düzenlendi....

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi’ çerçevesinde kurumlar arasında işbirliğinin arttırılması amacıyla Adana’da ‘koordinasyon ve farkındalık’ semineri düzenlendi.

Adana Hilton Oteli’ndeki seminerde, Avrupa Birliği’nin (AB) de finansal destek verdiği proje ile kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi pek çok konu ele alındı. Organizasyon ile soruna ilişkin bir yol haritası ortaya çıkartması planlanıyor. Açılışta konuşan İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Bulut, kadına şiddetin temel bir insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çekti. ‘Şiddette sıfır tolerans’ ilkesi kapsamında yasal ve düzenlemelerin uygulamaya konulup ‘zihniyet dönüşümünün’ sağlanması için kararlılıkla çalışmalara devam edilmesi gerektiğini belirten Ünsal, geçmişten günümüze en çok kadınların şiddete maruz kaldığını söyledi.

Kadına dönük şiddet olgusuna toplumsal yaşamın her aşamasında rastlandığını ifade eden Ünsal, “Kadına yönelik şiddet onun maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar vermektedir. Buda kadının toplumsal yaşama aktif katılımının önüne geçmekte. Sosyal ve ekonomik kalkınmanın önünde bir engel oluşturmaktadır. Kadın uygulanan şiddet sebepleri ve sonuçları itibariyle çok boyutlu olduğundan bu konuda yürütülecek çalışmalarda kolluk, adalet, medya, sivil toplum, sağlık ve sosyal hizmetler gibi çok birçok tarafın sürecin içinde yer alması hayati önem arz etmektedir.” dedi.

Adana Valisi Mustafa Büyük ise günümüz dünyasında kadına karşı şiddetin bir insanlık sorunu haline geldiğini dile getirdi. Yapılan araştırmalarda artık en gelişmiş ve eğitimli toplumlarda da diğer kesimlerden farklı olmayacak oranda– şiddet olgusunun yaşandığını anlatan Büyük, “Geçmişte şiddeti sadece fiziksel olarak yapılan bir fiil olarak görüyorduk. Ama yeni anlayışla artık ekonomik, sosyal ve psikolojik şekilde de şiddetin gerçekleştirilebileceği ortaya çıktı. Bu nedenle şiddete maruz kalan kadınlara yönelik yapılacak önleyici hizmetler tüm kurum ve kuruluşların bir meselesidir. Sorunu sadece adli veya kolluk kuvvetlerinin bir işi olarak görürsek çok ciddi bir yanılgıya düşmüş oluruz. Suçun hangi sebeple ortaya çıktığı, hangi sonuçlar doğurduğu ve nasıl etkiler gösterdiğini iyi değerlendirip tüm kurumların problemin çözümüne katkıda bulunabilecek çalışması gerekir.” diye konuştu.

Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Jandarma Personel Binbaşı Özlem Yılmaz’da “Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi projesi ve jandarmanın faaliyetleri” konulu sunum yaptı. Yılmaz, 2013 yılında jandarma sorumluluk bölgesinde 13 bin 551 aile içi şiddet olayında 15 bin 19 kadının mağdur olduğunu aktardı. Mağdur olanlardan 5 bin 863 kadın hakkında tedbir kararı çıkartıldığını hatırlatan Yılmaz, konferans, seminer ve bilgilendirme toplantısı gibi 2 bin 372 faaliyetin gerçekleştirildiğini ifade etti. Programa Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Kanuni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Serindağ, kurum temsilcileri ile subay ve astsubaylar katıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.