Küresel piyasalarda son durum belli oldu

Küresel piyasalarda son durum belli oldu
Küresel piyasalarda, ABD'de ekonominin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentilerin güçlü kalmasıyla geçen hafta Asya borsaları hariç pozitif bir seyir izlenirken, gözler yoğun makroekonomik veri takvimine çevrildi.

Dünya genelinde bir süredir devam eden sıkı para politikasının sonuna yaklaşılırken, gelecek dönemde resesyon yaşanıp yaşanmayacağı sorusu varlığını koruyor.

ABD'de ekonominin "yumuşak iniş" yapacağına ilişkin beklentiler güçlü kalmaya devam ediyor. ABD'de açıklanan makroekonomik veriler ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz indirimi kararıyla birlikte küresel piyasalarda geçen hafta pozitif bir seyir izlendi. Asya borsaları ise negatif ayrıştı.

Yoğunlaşan şirket bilançoları da hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırıyor.

ABD'de açıklanan verilere göre, perakende satışlar eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı ve 714,4 milyar dolar olarak hesaplandı. Analistler, perakende satışlarda yaşanan artışın ekonominin üçüncü çeyrekte büyüme hızını koruduğu görüşünü desteklediğini belirtti.

ABD'de Philadelphia Fed İmalat Endeksi ekimde 10,3 değerine yükselerek sektördeki büyümenin sinyalini verdi. Öte yandan, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 12 Ekim ile biten haftada 241 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Düşüşe rağmen işsizlik maaşı başvuru sayılarının yılın başlarında görülen ortalamaların üzerinde kalmayı sürdürdüğünü kaydeden analistler, bu durumun ABD iş gücü piyasasında pandemi sonrası görülen zirveden bu yana bir yumuşama olduğunu gösterdiğini söyledi.

Ülkede, sanayi üretimi eylülde aylık bazda yüzde 0,3 ile piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş kaydetti, kapasite kullanım oranı ise aynı dönemde 0,3 puan azalışla yüzde 77,5'e geriledi.

ABD'de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi ise eylülde de değişim göstermeyerek yüzde 3 oldu. Aynı dönemde, gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi 0,2 puan artışla yüzde 2,7'ye, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi de 0,1 puan artışla yüzde 2,9'a ulaştı.

Öte yandan ülkede yeni konut sayısı, eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 azalarak 1 milyon 354 bin oldu, inşaat izni sayısı eylülde aylık bazda yüzde 2,9 azalarak 1 milyon 428 bine geriledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen açıklamalar takip edilirken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, bankanın dikkatli ve bilinçli olması, ekonomiyi sürekli değerlendirmesi ve enflasyon ile iş gücü hedeflerini dengelemesi gerektiğini söyledi.

Daly, tahminler tutarsa, bu yıl bir veya iki faiz indirimi daha öngördüğünü kaydetti.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, yüzde 2'lik enflasyon hedefinin görünür hale gelmesiyle daha fazla faiz indirimine gidilmesinin muhtemel olduğunu ifade etti. Para politikasının halen kısıtlayıcı bir duruş sergilediğini aktaran Kashkari, daha fazla "ılımlı" faiz indiriminin uygun olabileceğini kaydetti. Kashkari, para politikasının seyrini ekonomiye, enflasyona ve iş gücü piyasasına ilişkin verilerin belirleyeceğini belirtti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, faiz indirimlerinde daha temkinli olunması çağrısı yaptı. Waller, istihdam, enflasyon ve büyüme ile ilgili son verilere atıfta bulunarak, verilerin, ekonominin istenildiği kadar yavaşlamayabileceğini gösterdiğini belirterek, verilerin bütününün, faiz indirimlerinin hızı konusunda daha temkinli olunması gerektiğini söylediğini aktardı.

Analistler, gelecek haftaki yoğun makroekonomik veri takviminin piyasaların odağında yer aldığını kaydetti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini 25 baz puan indireceğine kesin gözüyle bakılmaya devam ediliyor. Bankanın yıl sonuna kadar yapılacak iki toplantıda da toplamda 50 baz puanlık indirim yapması bekleniyor.

Tahvil piyasalarında yatay bir seyir etkili olurken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yüzde 4,07'den tamamladı.

Merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve jeopolitik risklerle yükseliş eğilimini sürdürerek 2 bin 722,6 dolarla rekor tazeleyen altının ons fiyatı, haftayı yüzde 2,4 artışla 2 bin 721,4 dolardan tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 7,3 azalışla 72,9 dolardan tamamlarken, dolar endeksi haftalık bazda yüzde 0,6 artışla 103,5 seviyesine çıktı. Bitcoin'in fiyatı ise 68 bin 967 doları test ederek temmuz ayından sonraki en yüksek seviyesini görmesinin ardından 68 bin 400 doların üzerinde dengelendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.