Kurbanda usul uyarısı

Kurbanda usul uyarısı
Kurbanın toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışmayı canlı tuttuğunu aktaran Özbuğday, kurban kesiminden kazanılan sevabın çevre kirliliğine sebebiyet vererek kul hakkına girerek azalmaması için va

Kurbanın toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışmayı canlı tuttuğunu aktaran Özbuğday, kurban kesiminden kazanılan sevabın çevre kirliliğine sebebiyet vererek kul hakkına girerek azalmaması için vatandaşları uyardı

İl Müftülüğü düzenlediği basın toplantısında 6 Kasım Pazar günü idrak edilecek olan Kurban Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulundu ve merkez üç ilçedeki kurban kesim ve satış yerlerini duyurdu. Selçuk Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, geçtiğimiz Pazar günü Van’da meydana gelen depremde ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Kurbanın kelime manası ile yakınlık peyda etmek olduğunu aktaran Özbuğday, “Hemen hemen bütün ilahi dinlerde kurban, insanı Allah’a manen yaklaştıran ve ulaştıran bir ibadet olarak kabul edilmiştir. Öyle ki, Hz. Adem’in iki oğlunun kurban kesmelerinin Kur’an-ı Kerim’de söz konusu edilmesi, bu ibadetin ne kadar eskilere gittiğini gösterir” dedi.
KURBAN YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMAYI CANLI TUTAR
Kurbanın toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tuttuğunu, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunduğunu bildiren Özbuğday, ülkemizde et satın alma imkanı bulunmayan ya da çok sınırlı olan yoksulların olduğunu ve kurbanın bu ortamda rolünün daha fazla belirginleştiğini ifade etti. Ülkemizde kurban hizmetlerinin devlet ve kanunlar aracılığı ile yürütüldüğünü kaydeden Özbuğday, “Kurban hizmetleri, ilgili Bakanlar Kurulu Kararı ve Yönetmelik uyarınca Diyanet İşleri Başkanlığı Koordinatörlüğünde, İçişleri, Sağlık, Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Orman Bakanlıklarıyla Türkiye Diyanet Vakfı’ndan oluşan Bakanlıklar Arası Kurban Hizmetleri Kurulu’nca alınan kararlar doğrultusunda yürütülmektedir” diye kaydetti.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNE SEBEBİYET VEREREK KUL HAKKINA GİRMEYİN
Kurban kesim işlemi tamamlandıktan sonra çevre temizliğinin iyice yapılması gerektiğini dile getiren Özbuğday, hayvanın artan parçalarının toprağa derince gömülmesi, mümkün olduğu ölçüde dışarıda hiçbir parçanın bırakılmaması gerektiğini söyledi. Kurbanlık hayvana ve kurban ibadetine karşı gösterilebilecek saygının bir gereği olduğu vurgulayan İl Müftüsü Özbuğday, "Özellikle büyük şehirlerde ve kalabalık yerleşim birimlerinde sağlık kuralları ve çevre temizliği açısından da son derece önemlidir. Kurban kesmenin ve etini ihtiyaç sahiplerine dağıtmanın sevabını, çevre kirliliği meydana getirerek ve kul haklarının ihlal ederek azaltmamak gerekir.
VEKALET YOLUYLA KESİLEN KURBANLAR YOKSULLARA ULAŞTIRILACAK
"Geçmiş yıllarda olduğu bu yıl da, Diyanet İşleri Başkanlığımız, Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile vekaleten kurban organizasyonu düzenlemiştir" diyen İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, sözlerini şöyle tamamladı: "Kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyenlere yardımcı olmak için vatandaşlarımız adına kurbanların bir bölümü ülkemizde bir bölümü de yurt dışında Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve Ateşelikleri nezaretinde ihtiyaç sahibi dindaş ve soydaşlarımıza dağıtılacaktır. Bu amaçla kurban bedeli bütün masrafları dahil olmak üzere yurt içi 550 TL, yurt dışında 380 TL olarak belirlenmiş olup, vekalet yoluyla kurban kestirmek isteyen vatandaşlarımız kurban bedellerini Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, PTT işyerleri, Bank Asya ve Kuveyt Türk’ün bütün şubelerinde açılan Türkiye Diyanet Vakfı Kurban Hesabı’na en geç 3 Kasım mesai bitimine kadar yatırmalıdır."
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.