Kurban heyecanı arttı pazarlık hız kazandı

Kurban heyecanı arttı pazarlık hız kazandı

Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile kurban heyecanı da arttı. Besi çiftliklerinde kurbanlık pazarlıkları ise hız kazandı.

Kurban Bayramına yaklaşık 1 ay kaldı. Çiftliklerde hazırlıklar hız kazandı. Vatandaş, kurbanlık seçimi için çiftliklere akın etti. Besiciler ise hayvanları müşterilerinin beğenisine sundu. Kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar, öncelikli olarak hayvanın sağlıklı olup olmadığına bakıyor. Hayvan hakkında yetiştiricilerden bilgi alan vatandaşlar, fiyat konusunda da pazarlığa başlıyor. Önümüzdeki günlerde kurbanlık satışlarının daha da artacağı öngörülüyor.

TERCİH EDİLECEK HAYVAN BİRAZ YÜRÜTÜLMELİ

30 yıldır besicilik yapan Çamlıbel Besi Çiftliği İşletme Sahibi İsrafil Kösedağ, kurbanlık seçiminde hayvanın sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hayvanın organlarının tam ve besili olmasının gerekliliğine vurgu yapan Kösedağ, “Alınan kurbanlıkların her yerinin kontrol edilmesi gerektir” dedi. İsrafil Kösedağ, “İlk olarak kurban olarak alınacak hayvanın görünüşünün güzel olması gerekiyor. Bir hayvanın kurban olabilmesi için kapak atmış mı atmamış mı yani ön dişlerini atmış mı atmamış mı ona bakılır. Ön dişlerini atan hayvan, yaşını doldurmuş demektir. Aynı zamanda kurban edilecek hayvanın görme ve yürüme gibi problemlerinin olmaması gerekiyor. Ayrıca hayvanın bir yerinde yaranın da olmaması şart. Ayağında aksama olmamalı. Tercih edilecek hayvanın boynuzları tam ve sağlam olması önemli. Hayvanın çok zayıf olmaması gerekiyor. Kurbanlık alacak vatandaşların, seçtiği hayvanı biraz yürütmesi gerekir” şeklinde konuştu.

2-3-1200x800.jpg

DIŞARIDAN GETİRİLEN KURBANLARI DA KESİYORUZ

Kurban ibadetini yerine getirirken, hayvana eziyet verilmemesi gerektiğinin de altını çizen Kösedağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurban ibadetimizi yerine getirirken, hayvana hiç eziyet vermemeliyiz. Bunun için de kurallara uymamız büyük önem arz ediyor. Biz, besi çiftliğimizde kesimi yapılan hayvanın eziyet görmemesine aşırı dikkat ediyoruz. Çiftliğimizde bulunan kesimhanemizde, kendi profesyonel ekibimizin kontrolünde en son teknolojik uygulamalarla kaliteli ve hijyenik bir ortamda kesim gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimize verdiğimiz sıra numaralarına göre bayram namazından sonra, kurban sahiplerinden vekâlet alarak kesim işlemlerine başlıyoruz. Çiftliğimizde 100 ile 120 hayvan kesimi gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımıza hisselerine göre ayrımlarını yapıyoruz. Kesim vaktinde çiftliğimizde bulunan çardaklarımızda vatandaşlara çay ve yemek ikramında bulunuyoruz. Kesim hizmetini sadece bizden alınan hayvanlar için vermiyoruz. Aynı zamanda dışarıdan alınıp getirilen kurbanları da kesiyoruz. Kesim için bizi tercih eden birçok vatandaşımız var.”

2-1-1200x800.jpg

KURBAN ETİNİN EN AZ 5 SAAT DİNLENDİRİLMESİ GEREKİR

Kesilen etlerin muhafazası konusunda da vatandaşlara uyarılarda bulunan Çamlıbel Besi Çiftliği İşletme Sahibi İsrafil Kösedağ, şunları kaydetti: “Kurban Bayramı, yaz ayına denk geldiği için vatandaşlar et muhafazasında bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Kesimi gerçekleştirilen kurban etinin kesildikten sonra askıda en az 5 saat beklemesi ve havalanması gerekir. Kurban kesildikten sonra soğuk bir ortamda etin en az 5 saat, imkân varsa 12 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Ete, dinlendirilmeden doğrudan poşetleme yapılırsa koku meydana gelebilir. Böyle olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalmamak için etin muhafaza edilmesi şart. Et, bozulabilir. Ayrıca etin dinlenmeden çekilmesi de etteki verimi düşürür. Biz çiftliğimizde kesimini yaptığımız müşterilerimize, etlerini soğuk hava depomuzda 24 saat dinlendirme imkânı sunuyoruz. Daha sonra da isteklerine göre kuşbaşı, kıyma bonfile şeklinde ayırıp teslim etme imkanı sağlıyoruz.”

2-2-1200x800.jpg

“GÜVENİLİR BESİCİLER TERCİH EDİLMELİ”

Vatandaşın kurban seçerken, güvenilir besicileri tercih etmesi konusunda hassas davranmaları gerektiğini de ifade eden Kösedağ, “Kurbanlık alımı, vatandaşımız tarafından aylar öncesinden yapılıyor. Bu konuda insanların güvenini suistimal edenler olabiliyor. Vatandaşlar mağduriyet yaşayabiliyor. Biz kurban bayramı için beslediğimiz hayvanlarımızı 1 yıl öncesinden almaya gayret ediyoruz ve yemlerinin gramajlarına dikkat ediyoruz. Kurban bayramından aylar öncesinde kurbanlığını alan müşterilerimizin hayvanlarına aynı şekilde aynı ilgi ile bakmaya devam ediyoruz. Genelde müşterilerimizi mağdur etmemek adına elimizden gelen ne ise onu yapıyoruz. Kurban bayramı sadece kurbanlık hayvan kesmeden ibaret değil. Aynı zamanda bir ibadet. Bu anlayışla hizmet vermeye gayret ediyoruz. Bu vesile ile şimdiden İslam aleminin Kurban Bayramını kutluyorum” diye konuştu.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.