Kuraklık Test Merkezi’ni Bakan Eker açtı

Kuraklık Test Merkezi’ni Bakan Eker açtı

Tarım ve Köyişleri Başkanı Mehmet Mehdi Eker, Konya'da araştırma enstitüsü bünyesinde açılan Kuraklık Test Merkezi'nde, hububatta diğer çeşitlere göre daha az su ihtiyacı hissedecek tohumların da geliştirileceğini belirterek, ''Bunun için çok değerli, öne

 
Eker, Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde inşa edilen Kuraklık Test Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında küresel ısınmaya bağlı olarak dünyada bir kuraklık yaşandığını, Türkiye'nin de bu kuraklıktan etkilenen ülkeler arasında yer aldığını hatırlattı. 
2007 yılında böyle bir kuraklık merkezinin kurulması kararını aldıklarını, çalışmaya 2008'de başladıklarını ve tesisi bugün bitirdiklerini anlatan Eker, bu özellikteki bir kuraklık merkezinin ABD ve Avustralya olmak üzere dünyada sadece 2 yerde olduğunu belirtti. 
Bu çalışmanın küresel ısınma gibi tehditlere karşı önlem olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Eker, şunları kaydetti: 
''Konya'daki bu Kuraklık Test Merkezi için 1 milyon 700 bin lira para harcandı. Bu kuşkusuz Konya'ya verdiğimiz önemi ve Türkiye'de tarım sektörü açısından Konya'nın değerini gösteriyor. Küresel ısınmayla birlikte, bu tehdidi yakından hisseden Akdeniz Havzası'nda bulunuyoruz. Türkiye'de bu tehdidi hisseden ve hissedecek yerlerin başında İç ve Güneydoğu Anadolu geliyor. Öngörüler doğru çıkar da kuraklık artar, ısınma artarsa, topraklarımız daha az yağmur alırsa biz ne yapacağız? 2 şey yapabiliriz, birincisi mevcut su kaynaklarımızı azami düzeye çıkartıp bunu olabildiğince verimli kullanmanın tedbirlerini alırız. Zaten bunu yapıyoruz, GAP ve KOP projeleri bu vizyonun, kararlılığın, bu öngörünün bir parçasıdır. 
İkinci husus ise bütün bunlara rağmen eğer kuraklık tehdidi, küresel ısınma tehdidi varsa, buna karşı kuraklığa daha çok dayanıklılık gösteren, daha az su ile alınabilecek bitki tohumlarının geliştirilmesidir. Ar-Ge dediğimiz, bilimsel araştırma geliştirme dediğimiz şey bu... Öyle hububat tohumları geliştireceğiz ki, diğer çeşitleri göre daha az su ihtiyacı hissedecek. İşte bu test merkezi bu tür tohumların geliştirilmesi için merkez haline gelecektir. Bunun için çok değerli, önemli...'' 
Eker, burada yüzlerce çeşit tohum geliştirme imkanı olacağını, söz konusu merkezin laboratuvarlar, seralar ve yapay iklimlendirme unsurlarından oluştuğunu ifade etti. 
Burada oluşturulan kuraklık şartlarında, deneme ekilişlerin yapılacağını ve tohum geliştirme faaliyetinin gerçekleştirileceğini anlatan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: 
''2005 yılından bu yana Bakanlık olarak tohumculukla ilgili, Hibrit Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesi'ni başlattık. İddiaların ve söylenenlerin aksine tohumculuk konusunda ülkemizde önemli gelişmeler var. Yüzde 10 olan Türkiye'deki hibrit tohum üretimi 5 yıl gibi bir süre içinde yüzde 30'ların üzerine çıktı. Sertifikalı tohumluk üretimi ise 145 bin tondan 385 bin tona yükseldi. Tohum ihracatı yüzde 3 bin 500 arttı, Türkiye'de çok büyük bir mesafe kaydedildi. Hububat tohumluğunun yüzde 100'e yakını Türkiye'de üretiliyor. Sadece sera alanlarında yetiştirilen sebze tohumluklarının bir kısmında dışardan gelen tohumlar kullanılıyor.'' 
Eker, hazırlanan kurdelenin kesilmesinin ardından, Kuraklık Test Merkezi laboratuvarları ile seralarını gezdi, yetkililerden bilgi aldı. 
Programa, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve diğer davetliler katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.