Kuraklık korkusu

Kuraklık korkusu

Ülke genelinde olduğu gibi Konya Ovası'nda da yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehdidi oluştu. Geçtiğimiz yılın Kasım ayına göre yağışlarda yüzde 50'lik bir düşüş gözleniyor. Yağışların azlığı çiftçileri tedirgin ediyor

Konya Kasım ayında hiç yağış almadı. Geçmiş yıllara göre bu yıl yağış miktarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Türkiye, son yılların en kurak sonbaharını geçiriyor. Yağış azlığı hububat tohumunu toprakla buluşturan ve yağış bekleyen Ova çiftçisini tedirgin ediyor. Bazı çiftçiler yağmur duasına çıkmaya hazırlanıyor. Konya Ovası 2014-2015 sezonunda rekor oranda yağış almıştı. Yağış nedeniyle toprak suya doymuştu. Birçok üründe yağış fazlalığı bile görülmüştü. 2013 yılana göre yağışlarda yüzde 90 oranında artış yaşanmıştı. Ancak bu sezonun ilk aylarında yağışlarda ciddi bir düşüş sözkonusu. Yağışlardaki azalma üreticiyi kaygılandırıyor. Kuraklık korkusu her geçen gün büyüyor. Çiftçiler endişeleniyor. Sulu tarımın yapıldığı alanlarda şu an sıkıntı yok. Yer altı suyuna aşırı yüklenme var. Ancak kıraç arazilerde ciddi bir kuraklık tehdidi var. Ayrıca kuraklık nedeniyle tarla faresi de çoğaldı. Fareler ekili alanlara zarar veriyor.

YAĞIŞ BEKLENMİYOR

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden çiftçiyi rahatlatacak bir açıklama gelmedi. Meteorolojiye göre önümüzdeki 1 hafta boyunca yağış beklenmiyor. Meteoroloji'den şu açıklama yapıldı: "Konya'da 1 hafta yağış yok. Bu ay hiç yağış görülmedi. Geçen seneye göre yağışta ciddi bir azalma var. Geçen sezon bol yağış aldık. Yağış ortalamamız 33 milimetre. Ancak geçen yıl bu rakam 54 milimetreyi buldu. Yani yüzde 90 oranında bir artış vardı. Ancak içinde bulunduğumuz mevsim kurak geçiyor. Bu ay şehrimiz hiç yağış almadı. Yağış azlığı kuraklık endişelerini artırıyor."

ÇİFTÇİ KAYGILANIYOR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, yağışsız geçen günlerin üreticiyi endişeye sevk ettiğini belirtti. Çalış, "Geçen yıl bölgemiz bol yağış aldı. Yağış fazlalığı nedeniyle yer altı suyu az kullanıldı. Yağış artışı nedeniyle nadas alanları da azalmıştı. Üreticiler yağış fazla olduğu için nadasa bıraktığı alanları yeniden ekmişti. Hasat zamanında bol ürün elde edildi. Ova'da hububat ekim işlemi tamamlandı. Tohum toprakla buluşturuldu. Çiftçinin gözü gökyüzünde. Ancak istenen yağış hala görülmedi. Yağış azlığı hepimizi kaygılandırıyor. Kurak dönemden geçiyoruz. Geçen yıl ki aşırı yağışlar nedeniyle toprak hala nemli. Ancak yağış olmazsa ürünler zarar görür" açıklamasında bulundu.

YAĞMUR DUASINA ÇIKACAKLAR

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği Başkanı Ahmet Bestil, hububat tohumlarının çürümeye başladığını söyledi. Kuraklığın hububat ekim alanlarının zarar vermeye başladığını ifade eden Bestil, çiftçilerin yağmur duasına çıkacağını belirtti. Bestil, "Hububat üreticiler, ekim ayından itibaren tohumu toprağa attı. Yağmur beklemeye başladı. Ancak istenen yağışlar bir türlü görülmedi.

Ova'ya düşen yağış miktarında gözle görülür bir düşüş var. Kurak geçen günler korkutuyor" açıklamasında bulundu. Bestil, "Dernek olarak çiftçilerin daha fazla verim alması için faaliyet gösteriyoruz. Onları bilgilendirmek için bir dizi adım atıyoruz" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.