Kullandığınız ilaçları yarıda bırakmayın!

Kullandığınız ilaçları yarıda bırakmayın!
Doktorlar hekim tarafından doğru teşhisin konulmasının ardından ilaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tamamlanması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Özel Meridien Hastanesi Eczane Mesul Müdürü Nursel Sürmelioğlu, hastalıkların ilaçla tedavisinde uygun ilaç seçimi, her bir ilaç için uygun doz ve uygulama süresinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Sürmelioğulu, kişinin kendisini iyileşmiş hissetse dahi ilaç kullanımının, özellikle de antibiyotikte asla yarıda bırakılmaması uyarısında bulundu.

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden 2011 yılında mezun olduktan sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde görev yapan ve ardından Özel Meridien Hastanesi'nde Eczane Mesul Müdürü olan Sürmelioğlu, hastalara doğru ilaç kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Sürmelioğlu, hekim tarafından doğru teşhisin konulmasının ardından ilaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tamamlanması gerektiğini ifade etti. Sürmelioğlu, ilaçla tedavi uygulanacaksa; uygun ilacın seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ile uygun reçetenin yazılması basamaklarının izlenmesi gerektiğini vurguladı. Sürmelioğlu, bu aşamada da onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzlarının esas alınması gerektiğini belirtti.

İLACA ALERJİSİ OLANLAR DİKKATLİ OLMALI

Sürmelioğlu, "Hamilelik ve emzirme döneminde, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, ilaç alerjisi öyküsü olanlarda ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olunmalı. İlaç kullanımı yarıda kesilmemeli, hekime danışmadan doz değişikliğine gidilmemeli. Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı.'' diye konuştu.

GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI ÖNEMLİ SORUN

Sürmelioğlu, bugün dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının, bir takım sorunları da beraberinde getirdiğini belirtti. Sürmelioğlu, bunlardan birinin de gereksiz ve yanlış tüketime bağlı sorunlar olduğunu söyledi. Nursel Sürmelioğlu, şunları kaydetti: "Bu sorunların başında antibiyotiklere direnç gelişimi geliyor. Bir diğer boyutu ekonomik sorunlar. Yüksek ilaç harcamaları, sosyal güvenlik kurumlarına ağır bir yük getiriyor. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılıyor. Alınan doğrudan önlemler yanında, dolaylı önlemlerden biri olarak "Akılcı İlaç Kullanımı" uygulamaları devreye sokuldu.''

TAVSİYE GÖRE İLAÇ KULLANILMAMALI

Bir ilaçta bulunması gereken niteliklerin başında; özgüllük, etkinlik ve güvenilirliğin geldiğini vurgulayan Sürmelioğlu, kişinin kendi kendine ya da çevresindekilere danışarak ilaç almaması, ilaçların yalnızca hekim önerisi ve eczacıların uyarısı doğrultusunda kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Alerjik durumu olanların mutlaka sağlık personelini uyarmasını isteyen Sürmelioğlu, ilaçların yan etkisi hakkında da bilgi alınmasını istedi.

ANTİBİYOTİKTE İLAÇLAR YARIDA BIRAKILMAMALI

Sürmelioğu, "Kendinizi iyileşmiş hissetseniz bile ilaç kullanımını, özellikle antibiyotikte asla yarıda bırakılmamalı. İlaç kullanırken, alkollü içki içmekten kaçınılmalı. Hamilelik süresince ve emzirme döneminde, hekime danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalı. İlaçlar, kilit altında ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde olmalı. Son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçları kesinlikle kullanılmamalı.'' önerisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.