KTO, Etiyopya pazarına öncü

KTO, Etiyopya pazarına öncü

Dünya Bankası ve Etiyopya işbirliğiyle gerçekleştirilen Tarımsal Bölgesel Kalkınma Projesine Konya Ticaret Odası'nın öncülüğüyle bölgemizde faaliyet gösteren tarım makineleri imalatçıları dahil oluyor.

Konya’da faaliyet gösteren tarım makineleri üretimi yapan firmalara Etiyopya pazarı hakkında bilgi veren Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, Etiyopya'nın Dünya Bankası işbirliğiyle yürüttüğü Tarımsal Bölgesel Kalkınama Projesi çerçevesinde  tarım makineleri ithal etmek istediğini belirterek, “Konya Ticaret Odası olarak Etiyopya ile yapılan görüşmelerimiz sonucunda projeye Konya'da faaliyet gösteren firmaların katılması için çalışmalarımıza başladık.  Bu projenin hayat geçirilmesi için gereken gayreti göstereceğiz. Etiyopya toprak olarak Türkiye'nin üç katı büyüklüğünde bir tarım ülkesidir. Fakat teknolojileri yeterli değil. Biz 1950 yılından sonra tarımda başlattığımız atılımla kazandığımız tecrübe sayesinde sektör olarak gelişim içindeyiz.  Bu projeyle birlikte Konya Tarım makineleri sanayisi sektörüne 10 milyar dolarlık bir iş alanı açmış olacağız. Konya Ticaret Odası projenin her aşamasında sizlere destek verecektir” dedi. Projenin detayları hakkında firma yöneticilerine bilgi veren Üzülmez, projenin hayata geçirilmesiyle beraber Etiyopya'ya yapılacak olan makine satışının Etiyopya tarafından yüzde 50'lik kısmının peşin ödeneceğini, geriye kalan yüzde 50'lik kısmında iki yıl taksitlendirileceğini belirterek, “Bu durumdan üyelerimizin olumsuz etkilenmemesi için Eximbank'ı da bu projeye ortak ettik. Taksitlendirilecek yüzde 50'lik kısmını Eximbank kaynaklarından kullanılması için görüşmelerimizi yaptık. Konya Ticaret Odası olarak projeye sahip çıkıyoruz. Gereken adımları atarak sizlerin ürettiklerinizi satmanız için yol gösteriyoruz” dedi.

Toplantıya katılan firma yöneticilerine iş birliği içerisinde projeye sahip çıkmalarını isteyen Başkan Üzülmez, “Son bir yıldır Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz sebebiyle bir çok sektör durgunluk yaşıyor. Çalışmasını yaptığımız bu projeye sizler de iş birliği içerisinde katılarak sahip çıkarsanız, bu dönemde tarım makinesi sanayi sektörü hem kriz ortamından kurtulacaktır hem de en iyi dönemini yaşayacaktır. Bizler her zaman geliştirdiğimiz yeni projelerle sizlerin yaşadığınız sıkıntıları gideririz” şeklinde konuştu.
Etiyopya’da ve Eximbank’ta Proje’nin resmi görüşmelerini Ticaret Odası adına gerçekleştiren Konya Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca’da, gözlemlerini ve bölgenin ihtiyacını rapor halinde tarım makineleri üretimi yapan firmalara anlattı.  Etiyopya’da tarım makineleri üzerine faaliyet gösteren şirket yöneticisi Önder Kartal’da Etiyopya potansiyeli hakkında katılımcılara bilgi verdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.