Krizde işçi çıkarmadı istihdamı artırdı

Krizde işçi çıkarmadı istihdamı artırdı

Beyşehire bağlı Huğlu beldesinde faaliyet gösteren Huğlu Av Tüfeği Kooperatifi, ekonomik krize rağmen istihdamı artırdı.


Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kızılkaya, 2008 yılında tüfek sektörünün içinde bulunduğu durum ve fabrikasının faaliyetlerini değerlendirdi. 
Huğlu markalı av tüfeğinin başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini belirten Kızılkaya, 2008 yılında baş gösteren küresel krizin etkilerini Huğlu olarak çalışanlarının yaptığı büyük fedakarlık sayesinde en az hasarla atlatmaya çalıştıklarını belirtti. 
Tüfekleri el emeği ile yapan işçilerin, kriz döneminde işçilik ücretlerinin yarısına çalıştıklarını da dile getiren Kızılkaya, bunun sonucunda üretim maliyetlerini kısarak krizin etkilerini en aza indirmenin gayreti içinde olduklarını kaydetti. 
Kızılkaya, küresel krizin merkezi olan ABD'den gelen taleplerin düşmesi üzerine yaşanan sıkıntıyı yeni pazar arayışına girerek çözmeye çalıştıklarını ifade ederek, 2008 yılının her sektör için zor bir yıl olduğunu, ancak 2008'in son çeyreğinde döviz kurlarının yükselmesi ile birlikte ihracatçı bir firma olarak umutlarının yeniden yeşerdiğini dile getirdi. 
Huğlu tüfeklerinin büyük bölümünün ihraç edildiğini ifade eden Kızılkaya, ''İhracatımızın yüzde 60'ını ABD pazarı oluşturuyor. Bunun yanı sıra Fransa, İngiltere, Danimarka, İsveç, Lübnan, Arjantin, Şili, Uruguay, Avustralya ve Çek Cumhuriyeti gibi 30'un üzerinde değişik ülkeye Süper Pozze ve çifte modeli av tüfeği ihracatı gerçekleştiriyoruz'' dedi. 
Tüfek sektörünün 2008 yılında yaşadığı sancılı döneme rağmen Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi'nin bu dönemi en az hasarla atlatmak için başlattığı çalışmalar sonucu işçi çıkarmadığını, aksine yeni personel aldıklarını da belirten Kızılkaya, 2008 yılında küresel krize bağlı olarak üretimde bir önceki yıla göre yüzde 40'lık düşüşün olduğunu, ancak 2009 yılına büyük bir umutla girdiklerini ifade etti. 
Kızılkaya, 2009 yılında Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi olarak yeni bir model üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: 
''Şu anda yurt dışı ve iç piyasadan gelen yoğun talep üzerine ağırlığı 3 kilogramın da altında olan hafif bir silah modelinin üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Özel bir alaşımdan ürettiğimiz yarı otomatik hafif av tüfeği modelinin halen test aşamasındayız. Deneme atışlarından olumlu sonuç aldığımız takdirde bu modellerin yılın ikinci yarısından itibaren seri üretimine geçmeyi hedefliyoruz.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.