Kripto para tuzağına dikkat

Kripto para tuzağına dikkat

Vatandaşların kripto paraya olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Sanal paraya yapılan yatırımlar vatandaşların zengin olma hayallerini süslüyor. Öte yandan vatandaşlar ellerindeki birikimleri de kaybediyor

Tüm dünyada etkisini artıran ve geleceğin parası olarak adlandırılan kripto paraların borsa değerleri günü gününü tutmuyor. Kripto paranın simgesi halini gelen Bitcoin, 34 bin 707 dolardan işlem görüyor. Kripto paralardaki dalgalanmalar ise dünyaca tanınan firmaların söylemleri ile değişiyor. Tüm bunlarla birlikte kripto para yatırımında Avrupa’da birinci dünyada ise dördüncü sırada olduğumuzu belirtin Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, “Sanal para yatırımında Türkiye olarak Avrupa’da birinciyiz. Dünyada ise dördüncü sıradayız. Sanal paraya vatandaşlarımızın ilgisi oldukça yüksek” dedi. Mustafa Dinç, Bitcoinbaşta olmak üzere kripto paralara yönelik bilgi vererek, kısa yoldan zengin olma hayalleri kuran yatırımcıları dolandırıcılığa karşı uyardı.

BİTCOİN MERKEZİYETSİZDİR

Kolay yoldan para kazanmak isteyen birçok vatandaşın sosyal medyadan ve haberlerden aldığı bilgilerle yatırım yapmalarına karşın çok fazla bilgi sahibi olmadan yatırım yapmamaları gerektiğini vurgulayan Başkan Mustafa Dinç, şunları kaydetti: “İnsanların kolay ve hızlı yönden para kazanma istekleri kripto paralara yönelmelerine sebep oluyor. Bitcoinde, geleneksel paralarda olduğu gibi karşılığında altın gibi herhangi bir değerli maden yoktur. Bitcoin, fiziksel olarak basılan bir para değeri değildir. Bitcoin tamamen sanal olarak üretilen ve temelinde matematik formülü olan bir sistemdir. Bunun yanında birde ‘Blockchain’ var diğer bir deyişle blok zinciri. Bir blok zinciri, hesap defteri girişini ya da bir hesap hareketi kaydını temsil eden veri yapısıdır. Her hesap hareketi, gerçekliğini koruma altına almak adına dijital olarak imzalanır ve kimse bu kayda müdahale edemez. Böylece hem hesap defterinin kendisi hem de içindeki hesap hareketlerinin güvenilir olduğu varsayılır. Bitcoin aslına bakarsanız şöyle işliyor bitcoin belirli bir miktar üretim belirledi yaklaşık 20 bin adet basılacak daha fazla olmayacak şeklinde sınırlandı. Dolayısıyla talep arttıkça fiyatta da bir yükselme meydana geldi.”

adsiz-001.jpg

KİŞİLERE KANMAYIN BİLİRKİŞİLERLE İŞLEM YAPIN

Vatandaşların dünyada ve Türkiye'de güven oluşturmuş borsalar üzerinden işlem yapmalarını tavsiye eden Dinç ayrıca “Bankadan kredi çekip evi ve arabayı satıp kripto para almak iyi değil. Bunlar sonu hüsranla sonuçlanabilecek durumlar” şeklinde konuştu. Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç sanal para Bitcoin ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Kripto paralarda herhangi bir muhatabınız yok. Merkeziyetizdir, yani patronu yoktur. Çıktığı günden beri sürekli değer kazandığı için dünya genelinde insanlar tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Tabi kısa yoldan zengin olmak isteyenlerin de hayallerini süslüyor. Bitcoin'in çok yeni ve riskli bir yatırım aracı olduğunu bilmek gerekiyor. Riskli bir yatırımın sadece yüksek getiri değil yüksek kayıp potansiyeli taşıdığının da altını çizmeliyiz”.

CAİZ COİN NEDİR?

Zaman zaman gündeme gelen CaizCoin hakkında da değerlendirmelerde bulunan Mustafa Dinç, son olarak şunları belirtti: “CaizCoin Almanya merkezli kurulan ve üretimine ve satışına başlanan kripto para birimidir. Bu para birimi ile yapılan işlemlerin caiz olduğu iddia ediliyor. Yani caiz yada caiz olmadığının ispatını yapabilmemiz için nasıl kullanıldığını ne için kullanıldığını bilmeniz gerekir. Dolayısıyla sadece adından ötürü caiz demek veya böyle bir söylemde bulunmak doğru olmaz. Vatandaşlarımız dikkat etmeli nitekim insanlar dini hassasiyetlerini kullanarak bir dolandırılmaya maruz kalabilir. Bugün sanal para piyasası hakkında çok fazla bilgi kirliliği var. Bu konular hakkında ciddi araştırmalar yapılmalı. Güvenli borsalar tercih edilmeli yatırım için.”

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum