Kredi Faizleri Düşecek mi?

Kredi Faizleri Düşecek mi?

Kredi Faizleri Düşecek mi?

 

ABD Merkez Bankası FED tarafından yapılan açıklama dünya piyasalarında olumlu etkiler yaptı. Bilindiği gibi FED 2015 Nisan ayının son günlerine dek faizlerde herhangi bir artırıma gitmenin gündemlerinde bulunmadığını açıklamış, ancak Nisan ayından sonrası için herhangi bir ipucu vermemişti. Bu açıklama faiz oranlarında bir düşüş beklentisini doğurdu.

Son 10 yılın faiz tablosu incelendiğinde faiz oranlarının son 1,5 yılın en düşük seviyesine gerileyerek % 7.41’e düştüğü göze çarpıyor. İki yıllık faiz oranı is 7.47 ile yine son yılların en düşük rakamını işaret ediyor.

Düşüş Trendi Yeni Başladı!

Bu rakamlar tahvil faizlerine ait. Fakat söz konusu düşüş kredi faizlerine de eşzamanlı olarak yansıyor. Örneğin konut kredilerinde aylık faiz oranı kısa bir süre öncesine kadar 1.2 dolaylarında seyrederken içinde bulunduğumuz ay 0.83’e düştü. Sektör temsilcilerinden gelen açıklamalar ise bu düşüşün devam edeceği yönünde…

Bankacılardan gelen açıklamalara göre düşüş yavaş bir seyir izleyecek olsa da faiz oranları 0.70 dolaylarına ulaşana dek düşük devam edecek. Yılın ilk çeyreğinde enflasyon oranlarında bir düşüş beklendiği zaten açıklanmıştı. Ancak faiz oranlarında bu denli bir düşüş seyri beklenmiyordu. Dolayısıyla bankacılar da gelecek aya dair öngörülerinde biraz temkinli davranıyor.

En Büyük Faiz Düşüşü Konut Kredilerinde

Merkez Bankası’nın verileri de bu parlak tabloyu doğruluyor. MB verilerinde bankaların özellikle konut faizlerindeki ortalaması % 0.91 olarak görülüyor. Merkez Bankası’ndan henüz konuya dair öngörü içeren bir açıklama gelmedi. Fakat bankacılar faizlerin çok yakın bir tarihte 0.70’e kadar düşeceğini iddia ediyor.

Bu durum sektörde bir hareketlenme yaşanmasını beraberinde getirdi. Konut sahibi olmak isteyenlerin bir bölümü kredi kullanmak için bankaların yolunu tutarken bir bölümü de faizlerin biraz daha düşmesini beklemeye başladı. Ancak beklenen düşüş kısa sürede gerçekleşmezse, bekleme aşamasında olanlar da kredi kullanma talebinde bulunabilir. Bu durumda sektördeki hareketlilik iki katına çıkacak.

Bankaların da bu dönemde yeni kampanyalara imza atması bekleniyor. Başta konut kredileri olmak üzere ihtiyaç kredilerinde de kampanyalar eşliğinde çeşitli faiz indirimlerinin ön plana çıkarılması beklentiler arasında yer alıyor.

Kredi faizleri hakkında daha fazla bilgi almak için >

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.