Köylülerin Dikenli Tel İsyanı

Köylülerin Dikenli Tel İsyanı

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Engizek Mahallesi sakinleri, mahalle etrafındaki dikenli teller nedeniyle koyunlarını otlatmak için her gün kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyor. Yıllardır mera yoluna engel olan dikenli...

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Engizek Mahallesi sakinleri, mahalle etrafındaki dikenli teller nedeniyle koyunlarını otlatmak için her gün kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyor. Yıllardır mera yoluna engel olan dikenli tellerden bir türlü kurtulamayan köylüler, sorunun bir an evvel çözüme kavuşmasını istiyor.

    Çağlayancerit ilçesine bağlı 170 haneli Engizek Mahallesi'nin çevresi, erozyonu önleme ve ağaçlandırma projesi kapsamında 2007 yılında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından dikenli tellerle çevrildi. Hayvancılıktan geçimini sağlayan köyün, meraya giden yolu dikenli tel örgülerle kaplanarak hayvanların ağaçlandırma bölgesine geçişleri engellendi. Yıllardır durumdan şikayetçi olan köylüler, dilekçe yazarak sorunun çözülmesini istedi ancak aradan geçen 7 yıla rağmen bir sonuç elde edilemedi.

    Özellikle küçükbaş hayvancılıktan geçinen köylüler, kendi meralarına gidebilmeleri için hayvan yolu açılmasını istiyor. Meraya gidebilmek için hayvanların günlük 3 kilometre yol kat ettiğini belirten Mahalle Muhtarı Hamza Gök, keçi ve koyunların dikenli teller yüzünden zarar gördüğünü söyledi.

    Hayvanların yolda araçlarla karşılaştığını ve korkarak dikenli tellere takıldığını kaydeden Gök şöyle konuştu: “Köyde 170 hanede 970 kişi yaşıyor. Hepimizin geçimi hayvancılıktan. Yaklaşık 6 bin hayvan varlığımız var. Mahallemizin çevresindeki ormana 2007 yılında yeni fidanlar dikildi, dikilirken de hayvanların geçişi için yol konulmamış. Yol olmadığı için vatandaşlarımız sıkıntı çekiyor. Zaman zaman yolda hayvanlarla araçlar karşılaşıyor, araçtan korkan hayvanlar kendini dikenli tellere doğru atıyor memeleri parçalanıyor.”

    2007 yılında Orman Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe verdiklerini de hatırlatan Gök, "Meraya ulaşmak için her gün 3 kilometre yol gidilmesi gerekiyor. Yolun bazı bölümleri çok dar, arabaya da, hayvanlara da gidecek yol kalmıyor. Hayvanlar dikenli tellerden kaçamıyor. Bu durumu düzeltilmesi için biz hayvan yolu istiyoruz. Yol açılırsa bu sorunumuz çözülür." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.