Köylüler, Ürettikleri Acı Biberleri Hollanda’ya Sos Olarak İhraç Ediyor

Köylüler, Ürettikleri Acı Biberleri Hollanda’ya Sos Olarak İhraç Ediyor

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca köylüleri, ürettikleri acı biberleri sos yaparak Hollanda’ya ihraç ediyor. Köylülerin kurduğu Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yıllık 450 ton acı biber sosu gönderiyor. Hollandalılar, önümüzdeki...

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca köylüleri, ürettikleri acı biberleri sos yaparak Hollanda’ya ihraç ediyor. Köylülerin kurduğu Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yıllık 450 ton acı biber sosu gönderiyor. Hollandalılar, önümüzdeki yıllarda bin 500 ton sos istiyor. Kooperatif ise biber üretimini artırabilmek için köylülere tohum dağıtmaya başladı.

Osman Gazi’nin ilk fethettiği köylerden olan Kulaca köyünün kaderi, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in 1976 yılında açtığı Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile değişti. Kooperatif ile köylülerin ürettiği domates ve biberler işlenerek salça haline getirilmeye başlandı. Son teknoloji ile el değmeden üretilen ürünler, ‘Kulaca’ markası ile piyasaya sunuldu. Halihazırda, domates salçası, acı ve tatlı biber salçası, kahvaltılık salça ve turşu üretime gerçekleştiriyor.

UĞUR: 450 TON İHRACAT BİN 500 TONA ÇIKACAK

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, kooperatifin, Türkiye’de üretim ve ihracat yapan ilk 10 şirket arasında yer aldığını dile getirdi. Sezonda 70 insana istihdam sağlayan kooperatifin, çok ciddi katma değer sağladığına dikkat çekti.

12 yıldır Hollanda’ya acı biber sosu sattıklarını belirten Uğur, şu bilgileri verdi: "Önceden aracılar vardı, son iki yıldır direkt kooperatifimiz ihracat yapıyor. Üç ay önce anlaşma yapmıştık, geldiler kooperatifimizi gezdiler, 450 ton acı biber sosu göndereceğiz. Sürekli siparişlerini artırıyorlar. Önümüzdeki yıllarda bu rakam bin 500 tona kadar çıkacak. Onların istediği standartlarda ürettiğimiz sürece talepleri artarak devam edecektir. Son görüşmelerimizde aldıkları numunelerle tahliller yaptılar, olumlu buldular, ihracata devam ediyoruz."

'KÖYLÜLERE TOHUM DAĞITARAK ÜRETİMİ ARTIRIYORUZ'

Acı biberi, İnegöl, Yenişehir ve hatta yetmeyince Eskişehir’den de temin ettiklerini altını çizen Uğur, şöyle devam etti: "Köylülerimizi acı biber ekmeye teşvik ediyoruz. Bizim yöremizde acı biber salçası tüketimi fazla yok. Bu nedenle çiftçi biber üretimine yatkın değildi. Geçen yıl kendilerine tohum dağıttık, fide dağıttık, şu anda yüzde 50’nin üzerinde başarı var. Önümüzdeki yıllarda bunu daha da artıracağız. Çünkü biberin cinsi çok önemli; hem acılığı hem de verimliliği önem taşıyor. Çiftçi için de ekonomik olması gerekiyor. Önümüzdeki yıl daha etkili üretim yapacağımıza inanıyorum." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.