Kötüye Giden Ekonomi Japonya'da Erken Seçim Getirdi

Kötüye Giden Ekonomi Japonya'da Erken Seçim Getirdi

Japonya'da ekonomi kötüye gidince, Başbakan Shinzo Abe dün parlamentonun feshedileceğini ve erken seçimlerin yapılacağını açıkladı. Japonya Anayasası'nda, istediği zaman parlamentonun alt meclisini feshetme ve yeni seçime gitme kararını...

Japonya'da ekonomi kötüye gidince, Başbakan Shinzo Abe dün parlamentonun feshedileceğini ve erken seçimlerin yapılacağını açıkladı.

Japonya Anayasası'nda, istediği zaman parlamentonun alt meclisini feshetme ve yeni seçime gitme kararını alabilen Başbakan, bu yetkisini kullandı. Abe dün yaptığı basın açıklamasında, Parlamentonun resmi olarak 21 Kasım Cuma günü feshedileceğini ve erken seçimlerin Aralık ayı ortalarında yapılacağı bildirdi.

Parlamentonun feshedilmesi kararının, ekonomideki durgunluk nedeniyle alındığı belirtiliyor. Özellikle, Haziran-Eylül dönemi için GSYİH'nın yüzde 1,6 düştüğü gözlemlendi. Abe, daha önce tüketim vergisinin 2015 yılından itibaren yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarılacağını söylese de, dün yaptığı açıklamada vergi artırımının 2017 yılına kadar erteleneceğini ve ara dönemde ekonomiyi canlandıracak bir dizi paketin hazırlanacağını bildirdi. Abe, amacın ise tüketici talebini artırarak insanları daha fazla harcamaya yöneltmek olduğunu kaydetti.

Japonya'da 2012 yılında yapılan seçimlerin sonuçlarına göre iktidardaki Liberal Demokrat Partisi'nin (LDP) parlamentoda büyük çoğunluğa sahip. Japonya'nın ikinci büyük gazetesi Asahi Shinbun'un yaptığı anket sonuçlarına göre, Abe'nin partisine yüzde 40 desteğin devam ettiği ortaya çıktı. Muhalefetin hala zayıf ve parçalanmış durumda olması, Başbakan Abe'nin vergi reformu ve askeri gücün artırılması gibi kararlar için güven oyu alma şansını artıracağı tahmin ediliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD'nin Columbia Üniversitesi Japonya uzmanı Gerald Curtis, Abe'nin reytinginin yüzde 50'nin altına düştüğü bir dönemde, partisinin hakimiyette kalma sürecini uzatmaya ve ülke idaresini elinde sıkı tutmaya ihtiyacı olduğunu öne sürdü. Abe'nin son dönemlerde yürüttüğü reformlar nedeniyle 2016 yılındaki genel seçimlerde zor durumda kalabileceğini, fakat ilan ettiği erken seçimler sayesinde, muhalefetin de zayıf durumu göz önüne alınırsa, LDP'nin kazanma şansının fazla olduğunu belirtti. Ancak Curtis, her ne kadar LDP yapılacak erken seçimi kazanmakta zorlanmasa da, partinin parlamentodaki bir çok sandalyeyi de kaybedebileceği tahmininde bulundu.

ERKEN SEÇİM EKONOMİYİ DAHA DA ZORA SOKABİLİR

Japonya'da aralık ayında 2014 yılının bütçe ve vergi politikalarının değerlendirilecekti. Ancak erken seçimle bu müzakerelerin ertelenebileceği belirtiliyor. Bunun ise zaten zor durumda olan ekonominin daha da kötüleşmesine neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

Öte yandan, Japonya dahilinde Abe'nin yeni açıklamasına tepkiler gelmeye başladı. Az oya sahip muhalefetteki "Senin Partin"in lideri Asao Keiichiro, bugün yaptığı açıklamada erken seçim kararını eleştirdi. Hükumetin ekonominin kötüye gittiği günlerde, seçimlere 60 milyar yen (yaklaşık 512 milyon dolar) harcaması yerine yeni ekonomik paketlerin üzerinde çalışması gerektiğini belirtti. Japonya'da 2011 yılında meydana gelen tsunami ve depremden en çok zarar gören Iwate Eyaleti Başkanı Tasso Takuya ise, hükümetin yanlış öncelikler üzerinde çalıştığını, asıl ekonominin canlanması için uğraş verilmesi gerektiğini, erken seçimlerin ise yapılmamasının daha doğru olduğunu ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.