Kötü Kelam Etme
Kötü söz, çirkin ve hoş olmayan şeyleri açık ifadelerle anlatmaktır. Bunlar çoğunlukla cinsî münasebet ve onunla ilgili konuşulan sözlerdir. Bozuk insanların, cinsi konularda kullandıkları çok çirkin ve açık seçik ifadeler vardır. Halbuki sâlih insanlar o sözleri konuşmaktan şiddetle kaçınırlar ve onlar (konuşmak zorunda oldukları zaman) üstü kapalı bir şekilde konuşurlar.
İbn Abbas [r.a] şöyle der:
“Şüphesiz Allah [celle celâluhû] hayâ ve kerem sahibidir. Kusurları affeder ve ayıp şeylerden bahsederken üstü kapalı söyler.” Mesela Allah Teâlâ âyette “cimâ” yerine “dokunma” kelimesini zikretmiştir. (Nisâ/43)
Kötü konuşma konusunda insanların söylediği birtakım fahiş sözler vardır ki , onları söylemekten son derece kaçınmak gerektiği halde, insanlar o kelimeleri ayıplama ve sövmek için kullanmaktadır. Bu kullanılan kelimelerin her biri çirkindir. Çirkinliklerin arasında derece farkı vardır. Bazı kelimeler bazılarından çok daha çirkindir. Bu kelimeler beldelere yörelere göre değişkenlik göstermektedir. En hafif sayılanları mekruh, en ağırları ise haramdır.
İnsanı kötü konuşmaya götüren iki sebep vardır. Bunlar ya muhatabına eziyet vermek ya da kötü ahlâklı kimselerle olan birlikteliğinden dolayı gelen kötü alışkanlıktır. Çünkü sövüp saymak kötü ahlaklı olanların adetlerindendir.
Çölde yaşayan biri, Resûl-i Ekrem’e (s.a.v),
“Bana tavsiyede bulun” dedi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Allah’tan kork. Eğer biri, sende olan bir kusurla seni ayıplasa da sen, onda olduğunu bildiğin bir kusurla onu ayıplama. Böyle yaparsan sevabı sen alırsın, günahı da o alır. Sakın hiçbir şekilde kimseye sövme”(Buhârî, Târîhu’l-Kebîr, 2/206.)
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Bedir Savaşı’nda öldürülen müşriklere sövmeyi yasaklamış ve,
“Şu öldürülen müşriklere sövmeyin! Çünkü sizin söylediklerinizden onlara ulaşmaz. Ayrıca geride kalanlarına da eziyet etmiş olursunuz. Dikkat edin! Çirkin söz gerçekten yasaklanmıştır.” buyurmuştur. (Tirmizî, Birr ve’s-Sıla,51.)
Diğer bir Hadis-i Şerif’te Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Kişinin anne ve babasına sövmesi en büyük günahlardandır.” buyurur. Bunun üzerine sahâbeler,
“Ey Allah’ın Resûlü! Kişi anne ve babasına nasıl söver?” dediler. Peygamber Efendimiz (s.a.v):
“Kendisi karşısındakinin babasına söver; o bunun babasına söver (Böylece babasına sövdürmüş olur)” buyurdular. (Buhâri, Edeb,4.)
Peygamber Efendimiz (s.a.v):
“Kötü huydan şiddetle kaçının. Şüphesiz Allah, kötü huyu ve sözleri sevmez.” buyurmuşlardır. (İbn Ebü’d-Dünya, Kitâbü’s-Samt, nr.319.)
Konuştuklarımıza dikkat etmek mecburiyetindeyiz. Kimseye eza vermemeli, kimsenin gönlünü yıkmamalıyız.
Elinden ve dilinden emin olunan kişilerden olmak temennisiyle. Günümüz bereketli olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.