Kosgeb, Geçen Yıl Malatya’da 7.6 Milyon Tl'lik Destek Sağladı

Kosgeb, Geçen Yıl Malatya’da 7.6 Milyon Tl'lik Destek Sağladı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Malatya Merkez Müdürü Murat Seki, geçtiğimiz yıl Malatya’da 7.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Malatya Merkez Müdürü Murat Seki, geçtiğimiz yıl Malatya’da 7.6 milyon TL’lik destek verdiklerini, merkez olarak ödeme olur sayısı bakımından Türkiye birincisi olduklarını belirtti.

Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) Hizmet Komitesi tarafından düzenlenen toplantıda iş adamlarına, firmalara sunulan istihdam, kredi ve hibe destekleri anlatıldı. KOSGEB Merkez Müdürü Murat Seki, kurum olarak hedef kitlelerinin 250’den az kişi istihdam eden, aktif pasif toplamı 40 milyon TL’yi geçmeyen işletmeler olduğunu belirtti. KOBİ’lerin, ülkenin can damarı olduğunun altını çizen Seki, ülkedeki firmaların yüzde 99’unun bu sınıfa girdiğini ifade etti.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin istihdamın yüzde 76’sını, oluşturulan katma değerin yüzde 55’ini sağladığını söyleyen Seki, bu işletmelerin toplam satışların yüzde 60’ını, ihracatın ise yüzde 60’ını karşıladıklarını dile getirdi. KOBİ'lerin ihracat içindeki payının, yapılacak desteklerle yüzde 80’e çıkartılmasını hedeflediklerini anlatan Seki, 2023 hedefi paralelinde bunun gerçekleştirilebileceğini vurguladı.

Bu statüdeki işletmelerin finansman kredilerinden yüzde 24 oranında yararlandığını bildiren Seki, araştırma geliştirme harcamalarının da yüzde 37’de kaldığını kaydetti.

Daha önce sanayi kuruluşlarının öne çıkmasına karşılık şimdi hizmet sektörünün de desteklenecek sektörler arasına girdiğini anlatan Seki, KOSGEB’in daha önce 30 ilde faaliyet gösterdiğini, ancak birçok ilde yeni il müdürlüklerinin kurulduğunu, yıl sonuna kadar ise bütün illerde müdürlük açılmasının planlandığını kaydetti.

Kurumun, 6 ana program çerçevesinde firmalara destek sağladığını söyleyen Seki, proje destek programı kapsamında 100 firmaya destek verdiklerini, işbirliği güç birliği programı kapsamında 55 firmanın birleşmesine destek olduklarını dile getirdi. Ar-Ge inovasyon destek programı kapsamında da 950 bin TL’ye kadar destek sağladıklarını anlatan Seki, şöyle devam etti: “Malatya’da geçtiğimiz yıl 7.6 milyon TL destek verdik. Ödeme olur sayısı bakımından Malatya merkezimiz, Türkiye’deki 74 KOSGEB merkezi içinde birinci oldu. İşbirliği güçbirliği 2 milyon 661 bin TL ödeyerek Türkiye birinciliğini elde ettik.”

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Vahap Toman da 41 iş ve meslek danışmanıyla hem işsizleri iş sahibi yaptıklarını hem de işverenlere kalifiye eleman sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Yeni teşvik yasalarıyla işsizliği büyük ölçüde çözmeye gayret ettiklerini kaydeden Toman, "Çeşitli kurslarda yetiştirdiğimiz işsizlerin, işverenlerin talepleri doğrultusunda istihdam edilmesini sağlıyoruz. Maliyetinin büyük bir kısmı devlet tarafından karşılanan bu istihdamlar insanlarımız tarafından tam olarak bilinmiyor. Bu eksikliği gidermek için sizlerle çalışmalar yapmak zorundayız.” dedi.

MAKİAD Hizmet Komitesi Başkanı Adem Ayyıldız ise komite olarak hizmet sektöründeki dernek üyelerine faydalı olmaya çalıştıklarını belirtti. Uzmanların katılımlarıyla üyelere alanlarındaki destekler hakkında bilgiler vermeye çalıştıklarını anlatan Ayyıldız, bununla birlikte düzenleyecekleri gezilerle ufuk açıcı etkinliklere imza atmaya çaba harcayacaklarını kaydetti.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.