Kör Ahmet vefat edeli 1 yıl oldu

Kör Ahmet vefat edeli 1 yıl oldu

Konya tarafından sevilen bir isim olan ve hayatını sanatçılığa adayan Kör Ahmet vefat edeli tam 1 yıl oldu.

Konya kültürüne ve sanatına ömür veren merhum Sanatçı Ahmet Özdemir namı değer Konyalı Kör Ahmet geçtiğimiz yıl 6 Eylül tarihinde vefat etmişti. Ahmet Özdemir (Kör Ahmet'in vefatının üzerinden tam 1 yıl geçti. Kör Ahmet'in cenaze namazına çok sayıda kişi katılmıştı. Konya tarafından sevilen bir isim olan Ahmet Özdemir (Kör Ahmet) hayattayken sanatçılık yapıyordu. Düğün, nişan ve sünnetlere giden Kör Ahmet, bağlama ve ud çalıyordu. Meddahlıkta yapan Ahmet Özdemir (Kör Ahmet) taklit konusunda da usta bir isimdi.

İKİ VASİYETİ VARDI

Geçtiğimiz yıl vefat eden Ahmet Özdemir (Kör Ahmet) Merhaba Gazetesi’ne verdiği bir mülakatta iki vasiyetini açıklamıştı. Oğlu Zeki’ye düşkünlüğü ile bilinen Kör Ahmet, oğlu Zeki Özdemir’e sahip çıkılmasını ilk vasiyeti olarak belirtmişti. Kör Ahmet ikinci vasiyetini ise selâsının kendi ses kaydından verilmesi olarak açıklamıştı.

AHMET ÖZDEMİR KİMDİR?
Kör Ahmet, Konya'nın meşhur yerel sanatçısıdır. Asıl adı Ahmet Özdemir'dir. Doğuştan gözleri görmez. Çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında Konya'da görme özürlü olarak dünyaya gelen Ahmet Özdemir'e yörede 'Ahmet Ağa' çağrılmasına karşın, o kendisini 'Kör Ahmet' diye  ismiyle müsemma olmanın özgüvenini yaşıyordu. Bağlama ve ud çalan Özdemir, düğün, nişan ve sünnetlerde müzisyenlik yapmasının yanı sıra ülkemizin önde gelen meddahlarından biriydi. Yerel ağız ile yaptığı taklitler, oynadığı piyesler, Anadolu'da kökü çok eskilere dayanan hikaye anlatıcılığı Kör Ahmet'i Konya folklörünün en önemli kişilerinden biri yapıyordu. Doğuştan kör olması, muhafazakar Konya yöresinde yapılan kadınların kendi aralarında yaptıkları kına gecelerinde tercih edilen bir isim olmasını sağladı. Özdemir'in müziğe kabiliyeti, 2-3 yaşlarında çevresindeki sesleri taklit etmeye başlamasıyla ortaya çıktı. Babası tarafından kendisine hediye edilen ud ile adeta bütünleşen ve peşine takıldığı tını ile hayatını tanımlayan Özdemir, kısa sürede bir udî gibi çalıp söylemeye başladı. Özdemir 83 yaşında Konya'da hayata gözlerini yumdu.

HAMDİ BUĞUR



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.