KOP eyleme dönüşsün

KOP eyleme dönüşsün

MHP Milletvekili Kalaycı, Konya ve ülke ekonomisine yapacağı katkılar açısından KOP projesinin acilen bir eylem planına dönüşmesi gerektiğini belirtti

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2011 bütçesinin görüşmelerinde konuşan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye’de iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ve etkilenecek alanlardan birisinin de Konya Havzası olduğunu söyledi.
Doğayı Koruma Vakfı’nın Türkiye’nin yarınları projesi sonuç raporunda Konya kapalı havzasındaki sulak alanların yüzde 65’inin yitirildiğinin belirtildiğini ifade eden Kalaycı, “Bu raporda Konya kapalı havzasında değişen iklim koşullarına uyum sağlamak, su kaynaklarının akılcı kullanımı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim için bazı öneriler bulunuyor. Konya Ovaları Sulama Projeleri, Konya ve Karaman illerinde yer alan 9 adedi büyük su projesi, 1 adedi Göksu Havzası Enerji Projesi, 1 adedi de İçme Suyu Projeleri ve diğerleri de müstakil küçük yer altı ve yer üstü suyu toplamları olmak üzere 12 adet su tedarik, dağıtım ve iletim paketinin genel adıdır. KOP kapsamında bulunan 12 adet proje demetinden en büyüğü Konya-Çumra Projesidir. Üç merhaleden oluşmaktadır. Üçüncü merhalesi, bunların da en büyüğüdür. Bozkır, Bağbaşı ve Avşar barajları, Mavi Tünel ve hidroelektrik santrali olmak üzere, bu da üç projeden oluşmakta. Mavi Tünel Projesi, Göksu’nun güneye akan suyunu tersine kuzeye çevirip Konya Ovasını sulayacak büyük bir tarımsal sulama projesi. Projeyle Yukarı Göksu Havzasında Bağbaşı, Bozkır ve Avşar Barajından toplanacak suyu Çumra’ya, Karaman Ovasına aktarılmasını planlamaktadır” dedi.
“KOP PROJESİ EYLEM PLANI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALIDIR”
Konya ve ülke ekonomisine yapacağı katkı dikkate alındığında KOP projesinin acilen bir eylem planına bağlanarak gerekli kaynak tahsis edilip en kısa sürede bitirilmesinin artık zaruret olduğunu kaydeden Kalaycı, şöyle konuştu: “2011 yılı ödeneği, 253 milyon TL, bu düzeyde korunacak yıllık ödeneklerle daha bir 15 sene sürer. Hâlbuki Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün çalışmaları var, yine bölge müdürlüğümüzün çalışmaları var. Beş yıllık bir plan ile bu proje bitirilebilir.”  “Konya’nın hangi beldesine, hangi ilçesine, hangi köyüne giderseniz  gidin, Konyalıların en öncelikli talebi su, gölet yapılması ya da kuyu açılmasıdır” diyen Kalaycı, tarım arazisi olmasına rağmen su olmadığından ekilemediğini, bu nedenle insanların topraklarını terk ettiğini aktardı.
“KONYA’YI GÖREN YOK”
Konya’nın diğer sorunlarını da anlatan Kalaycı, “Konya otoyol projesinde yok, havaalanında yok, bölünmüş yollar gecikmeli gitti. Raylı sistem ve lojistik köyle ilgili bir çalışma yok. Konya’da destan değil, ağıt yazılmakta. Konya’yı gören yok. Sayın Başbakanımız da Konya’da Konya’nın bakanı benim demişti, Konya’ya ‘bakan’ yok dedim ve birçok ekonomik göstergede de iller arasında çok gerilerde. Konya hem metrekare bazında hem kişi başına düşen harcamalarda 54’üncü sırada. Sayın Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz, 2003–2009 döneminde baraj, gölet, sulama, taşkın korumanın yapıldığını söylüyor. Toplam 28, yani Afyon için saydıklarımızın çok altında onu belirteyim. Yine rakam olarak 2002–2009 döneminde, 780 milyon TL ödenek tahsis edilmiş diyor, KOP projesi için yılda 100 milyon TL civarında bir rakam. ‘KOP için 2010 yılında hazırlığı tamamlanacak bir eylem planıyla uygulama hızlandırılacaktır’ diyor. Daha iki ay var, umutla bekliyorum” diye konuştu. Konya’daki hava kirliğine de konuşmasında dikkat çeken kalaycı, 80 bin fotoğrafın yarıştığı Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2010’da Konya’nın hava kirliliği fotoğrafının birinci geldiğini kaydetti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.