Konya'ya çok yakın olan konumda zeytin yetiştiriliyor! Gelecek için önemi büyük

Konya'ya çok yakın olan konumda zeytin yetiştiriliyor! Gelecek için önemi büyük

Konya merkeze yakın olan konumda zeytin yetiştiriliyor. Zeytin ağaçlarının bölge için büyük öneme sahip olduğu dile getiriliyor.

Zeytin ağacının kökeni en az insanlık tarihe kadar eski. Zeytin ağacı birçok medeniyetin beşiğinde yer alan dünyanın en önde gelen yiyecekleri arasında yer alıyor. Zeytin ağaçları her zaman tarihin en önemli figürleri arasında yer aldı.

1436398.jpg

Kültürel zenginliği, gelişen sanayisi, yemekleri ve doğa güzelliği herkesin yaşamak istediği Konya’da zeytin üretimi de kendine yer bulmaya başladı. Konya 3 saatlik mesafede bulunan Ermenek’te yetiştirilen zeytin literatürde yerini almaya hazırlanıyor. Türkiye’de tarımın başkenti oyarak bilinen Konya’da her geçen gün ürün çeşitliği artmaya devam ediyor. 1989 yılından ayrılan Karaman’ın Ermenek ilçesinde yetiştirilen zeytin lezzeti ve yüksek verimli rekoltesi ile üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

olive-trees-panoramio.jpg

13 yıl önce yapımı tamamlanan Ermenek Barajı'nın bölgenin iklim değişikliğine etkisi ile farklı bitkiler yetişmeye başladı. Yeni iklim koşullarına en uygun bitkilerden biri olan zeytin, Ermenek çiftçisinin önemli bir gelir kaynağı oldu.
Baraj suyunun altında kalan maden ocaklarının kapanmasıyla gelir kaybı yaşayan ilçe ekonomisi zeytin üretiminin artmasıyla yeniden gelirlerini artırdı.

1-jju6wkrbfpkbs3ctlyeqqg.jpg

DÜNYANIN SEYRİNİ BELİRLEYECEK AĞAÇ

Dünya üzerinde son zamanlarda ortaya atılan birçok komplo teorisi bulunuyor. Son yıllarda sıklıkla dillendirilmeye başlayan küresel kuraklık söylemleri artmaya başladı. Kuraklık ile mücadelede zeytin ağacının önemi oldukça fazla. Zeytin ağaçları uzun yıllar hayatta kalabiliyor. Zeytin ağacı birçok zorlu iklim şartına dayanabiliyor. Bakımı zahmetsiz olan zeytin ağacının en ilginç yanlarından biri ise bir yıl çok rekolte verirken bir yıl çok az yada hiç ürün vermemesi. Zeytin ağacı aynı zamanda her zaman üreticisini üzmeyen bir ağaç. Öte yandan dalından koparılan zeytinler büyük masraflı işlemler görmeden yemeye hazır olabiliyor. Zorlu kuraklık şartlarında zeytin ağaçları insanlara can suyu olacak. Geçmiş zamandan günümüze uzun bin yıllık zeytin ağaçları mevcut. Zeytinin ağacının masrafsız yetişmesinin yanında vücuda da birçok faydası bulunuyor.

ep8gj3yxcawgg7d.jpg

KURAN’DA MÜBAREK OLARAK GEÇİYOR

Kuran-ı Kerim’de 6 ayette ve çok sayıda hadiste zeytinden övgü ile bahsediliyor. Nur suresi 35. Ayette, “doğuya ya da batıya ait olmayan mübarek zeytin ağacının yağı ateşe değmeden bile ışık verir” ifadeleri ile zeytin ağacının kutlu, bereketli olduğu tasvir ediliyor.

YETİŞTİRİLEN İLK AĞAÇ TÜRÜ

6000 yıldır Akdeniz havzasında görülen zeytin bilinen en eski ağaç türlerinden biridir. Yazının bulunmasından önce yetiştirilen zeytinin, ana vatanı Güneydoğu Anadolu, Suriye ve Filistin bölgesi olarak biliniyor. Buradan Girit ve antik Yunan’a yayılıyor, oradan da tüm Akdeniz havzasına…

TIP SEMBOLÜNDEKİ DAL

Tıp biliminin sembolündeki çift yılanlı asanın ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Burada yer alan sopa, zeytin dalıdır. Rivayete göre Tanrı, Hermes’in barıştırıcı gücünü ölçebilmek için asasını iki yılan arasına koyar. Yılanlar kavgayı bırakarak birden asaya sarılır ve ayrılmazlar. O günden beri Hermes’in tıp biliminin sembolü bu görüntü olur.

ÖLÜMSÜZ AĞAÇ

Ünlü İlyada Destanı’nda Homeros, bir zeytin ağacına yaşlanır. Zeytin ağacı ise kendisine “Ben herkese aidim ve kimseye ait değilim, sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım” der. Bu hikaye üzerine zeytin ağacının ölümsüz olduğu ve köklerinin ölümsüzlüğü simgelediği düşünülür.
Aslına bakarsanız, bir zeytin ağacı bin yıla kadar yaşayabilir. Bazı araştırmalarda 2 bin yıllık zeytin ağaçları da bulunmuştur. Zeytin ağacının bu kadar uzun ömürlü olmasının nedenlerinden biri de yapraklarındaki oleuropein maddesi. Bu madde zeytin ve zeytin ağacının korunmasına yardımcı olur.

HER DAİM YEŞİL

Zeytin ağacını hiç yaz ya da kış aylarında gözlemlediniz mi? Yakından dikkat ettiyseniz zeytin ağaçları yaz ve kış aylarında sürekli yeşil yaprakları var. Yaprakları genelde dökülmez, dökülenlerin yerine yeni çıkan yapraklar da yeşil olur.

BİR YIL VAR BİR YIL YOK

Zeytin ağaçları her yıl aynı oranda zeytin vermez. Zeytin ağaçların bu kadar uzun ömürlü olmasının sırrı belki de; bir yıl çok mahsul verirken, ertesi yıl hiç mahsul vermemesidir çünkü ağaç dinlenir, kendini yeniler. Bu duruma periyodisite adı verilir, halk arasında ise “var yılı ve yok yılı” olarak söylenir.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum