Konya’nın tarihi dijital ortamda

Konya’nın tarihi dijital ortamda

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl hayatına kazandırılan Konya Ansiklopedisi’nin dijitale aktarılmış hali olan “Konyapedia” büyük ilgi görüyor. Ansiklopedi “konyapedia.com” adresi üzerinden hizmet veriyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl Konya kültür hayatına kazandırılan Konya Ansiklopedisi’ni “konyapedia.com” adresi üzerinden dijital olarak hizmet vermeye devam ediyor. Konya Ansiklopedisi Konya’nın kültür hayatına da önemli hizmetlerde bulunuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Uğur İbrahim Altay, “Kadim şehrimizin sahip olduğu bu tarihi birikimi dijital ortamda yarınlara güvenle aktarmak ve bu bilgilere tüm insanların erişimini kolaylaştırmak için bu kapsamlı çalışmayı hayata geçirdik. Proje, yerel yönetimler arasında Konya Modeli Belediyeciliğe birçok alanda olduğu gibi bu sahada da örnek teşkil edecek niteliktedir” dedi.

3-2-1.jpg

30 FARKLI BAŞLIK BULUNUYOR

Konya Ansiklopedisi’nde okuyucuların maddelere kolay ulaşımı için “Alimler ve Veliler”, “Basın”, “Belediye Başkanları”, “Konya Tarihi” gibi 30 ayrı sınıflandırmanın yapıldığı konyapedia.com’da, 3 bin 686 madde bulunurken kullanıcılar sisteme madde eklemesi ve güncellemesi de yapabiliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi desteğiyle hazırlanan platformda geçmişten günümüze Konya’ya Dair merak edilen tüm bilgiler 30 başlıkta aktarılıyor. “Alimler ve Veliler”, “Basın Yayın” , “Belediye Başkanları “, “Camiler”, “Cemiyetler ve Dernekler “, “Cumhuriyet Dönemi Eğitim Kurumları”, “Çeşmeler” , “Edebiyat“, “Endemik Bitkiler ve Hayvanlar”, “Folklor”, “İlçeler” , “Konya Tarihi“, “Kültür Varlıkları“, “Mahalleler”, “Medreseler” , “Mevlâna ve Mevlevilik”, “Mezarlıklar”, “Milletvekilleri”, “Musîki “, “Sağlık Kurumları”, “Sanatçılar ve Sanat Eserleri“, “Spor ve Sporcular kategorisi”, “Tarım ve Hayvancılık” , “Ticari Kuruluşlar “, “Turizm”, “Türbeler”, “Türkiye Selçuklu Sultanları“, “Vakıflar” , “Valiler”, “Yemekler” başlığında tüm bilgiler ve önemli isimlerle ilgili bilgilerin yer aldığı www. konyapedia.com’da öneriler bölümü de yer alıyor.

3-1.jpg

İLK ÇALIŞMALARI SELÇUK ES BAŞLATTI

Konya’da ilk ansiklopedi çalışmalarını merhum Selçuk Es (1911-1980) başlatmıştır. Yarım kalan ve on cilt hâlinde Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Kütüphanesi’nde muhafaza edilen bu ansiklopedi, M. Ali Uz tarafından taranıp, bir Konya Ansiklopedisi hazırlanması durumunda, bu ansiklopediye alınması gereken maddeler seçilerek iki cilt olarak yayıma hazır hâle getirilmiştir. Bir başka çalışma da rahmetli N.Yalçın Dikilitaş (1944-2004)’ın Konya Ansiklopedisi’dir. Epeyce bilgi ve doküman toplamasına rağmen onun ömrü de bu çalışmasını tamamlamaya yetmedi.

2008’DE YENİDEN BAŞLATILDI

Konya için ne mutlu bir gelişmedir ki; 2008 yılının son aylarında Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Ansiklopedisi çalışmalarını yeniden başlattı. Hemen oluşturulan yayın kurulu sırtını Selçuk Üniversitesine yaslarken Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi bir elinin, Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesi de diğer elinin altında hizmete amadeydi. Yayın kurulu ilk iş olarak yayımlanmış birkaç şehir ansiklopedisiyle çok tanınmış bazı genel kültür ansiklopedilerini inceledikten sonra biçim ve içeriği hususunda Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’ni örnek alma kararına vardı. Bu doğrultuda Diyanet Vakfı ve İSAM genel merkezleri ile sıcak bir diyalog başlatıldı. Hatta bu yakın ilişki sonucu İslam Ansiklopedisi’nden istenilen maddelerin alınabilmesi hususunda mutabakata varılarak gereken izin sağlandı. Yayın kurulu bunların dışında –yeri geldikçe TBMM, Genel Kurmay Başkanlığı, Konya Valiliği ile genel müdürlük veya bölge müdürlüğü düzeyinde kamu kurum ve kuruluşlarıyla da iş birliği içinde oldu. Bundan sonraki aşamada Konya’nın tarihini, coğrafyasını, yer altı ve yerüstü zenginliklerini, dil ve kültürünü hülasa sahip olduğu bütün maddi ve manevi zenginlik ve birikimi yansıtabilecek bir ansiklopedinin maddelerinin belirlenmesine geçildi. Yukarıda isimleri anılan zevatın kaleminden çıkan bütün eserler sayfa sayfa taranıp fişlendi. Belirlenen maddelerin çokluğu maddeler arasında bir seçim yapmayı, seçilenlerin yazımında da bir sınırlama getirmeyi zaruri kıldı. Daha sonra, müteaddit defalar, Selçuk Üniversitesine bağlı fakültelerin bölüm ve ana bilim dalı başkanlarıyla bir araya gelinerek belirlenen maddeleri yazabilecek en uygun akademisyen ve araştırmacılar belirlendi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.