Konya'nın suç haritası ellerinde
KEREM İŞKAN-RÖPORTAJ
Hırsızlık olaylarında yüzde 50'ye varan bir düşüşün olduğuna dikkat çeken Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, “Konya'nın suç haritasının ellerinde olduğunu belirterek, yeni stadyumun ulaşımını kolaylaştıracak önlemlerinin bugünden alınması gerektiğini söyledi
Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Emniyet'in faaliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hüseyin Namal, bir ilke imza attı ve sorulara tek tek istatistiki bilgilerle yanıt verdi. Hüseyin Namal'ın gündeminde hırsızlık olaylarında meydana gelen düşüş, emniyetin son teknolojiyi kullanarak kurduğu gelişmiş bilgi ağı, düğün konvoylarının ortaya çıkardığı karmaşa, asker uğurlamaları sırasında meydana gelen sıkıntılar vardı.
Konya Emniyeti'ne hırsızlık olaylarıyla ilgili bazı tepkiler var. Hırsızlık olayları neden artış gösteriyor ve bu olayların önüne neden geçilemiyor? Konya Emniyet'i bu konuda ne tür çalışmalar yürütüyor?
Konya Emniyeti asayiş olaylarında başarılı. Organize suç örgütlerine düzenlenen büyük baskınlar nedeniyle son dönemlerde ev ve işyerinde hırsızlık olaylarında yüzde 50'lik bir düşüş söz konusu. Her günün raporu bize ulaşıyor. Durum değerlendirmesi yapıyoruz. Konya büyük bir şehir. Emniyetin ilgi alanında 1 milyon 600 binlik bir nüfus var. Konyalı’nın huzurlu olması için gece gündüz çalışıyoruz. Bir günde Konya'da 120 ila 160 arasında değişen rakamlarda olay meydana geliyor. Farklı noktalarda farklı suçlar işleniyor. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında inşa edilen güvenli binaların da hırsızlık vakalarında önemli bir düşüşe neden olduğunu gözledik.
Konya büyük bir şehir ve Konya'ya hakim olmak kolay olmasa gerek. Emniyet bilgi sıkıntısı yaşıyor mu? Konya'ya hakim mi? Emniyet’te işler nasıl yürüyor?
Konya'nın kültür ve turizmin önemli bir merkezi durumunda olması nedeniyle asayiş ve güvenlik önlemlerine büyük önem veriyoruz. Emniyet Konya'ya hakim. Konya'nın asayiş ve güvenliği konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Her gün meydana gelen olaylar elektronik ortama aktarılıyor. Bu da bizim belleğimizi oluşturuyor. Konya'nın suç haritasını çıkardık. Bu haritayı yerel yönetimlerle de paylaşıyoruz. Bu harita sayesinde hangi noktada suç oranı daha fazla, hangi noktada hangi suçlar işleniyor onu biliyoruz. Bu harita gelir durumu iyi olan ve olmayan mahalleleri kıyaslamaya kadar çok yardımcı oluyor. Bilgi sıkıntısı yaşamıyoruz. Bilmek hakim olmaktır.
Konya'ya kaçakçıların geçiş güzergahı üzerinde bulunuyor. Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele noktasında neler yapılıyor?
Konya, Türkiye genelinde kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele konusunda en başarılı iller arasında yer alıyor. Ekipler belirli noktaları mesken tuttu. Kaçakçıya göz açtırılmıyor. Günde binlerce paket sigara ele geçiyor. Konya merkezde bulunan içkili mekanlara da belirli aralıklarla baskınlar düzenleniyor. Dolayısıyla Emniyet, düzenlediği baskınlarla kaçakçıların ve organize suç örgütlerinin belini büküyor.
Düğün konvoyları, hem trafik güvenliğini tehdit ediyor hem de gürültü kirliliğine yol açıyor. Araçların konvoy oluşturarak bir güzergahtan geçmesi ve korna çalması kanunen yasak. Ancak bu yasağa uyanların sayısı fazla görünmüyor. Emniyetin bu konuda bir yaptırımı var mı?
Konvoylar genelde cumartesi ve pazar gününe denk geliyor. Halkın tatil günü. Tatil günü korna sesleriyle zehir oluyor. Kimin eğlencesi kiminin işkencesi oluyor. Herkes duyarlı davranmalı. Şehirler bu tür eğlencelere uygun değil. Konvoya katılanlar tur esnasında araç camından sarkmalar nedeniyle ölümle burun buruna kaldıklarının farkında olmuyorlar. Dolayısıyla konvoydaki araçların tamamını durdurup ceza yazmak mümkün değil. Ancak kameralardan hangi noktada konvoyların oluşturulduğunu görüyoruz. Araç plakalarına cezai işlem uyguluyoruz.
İçinde bulunduğumuz bu günlerde çok sayıda asker uğurlama törenleri yapılıyor. Asker uğurlama törenleri noktasında bir takım sıkıntılar ortaya çıkıyor. Yol kapatmaları meydana geliyor. Bununla ilgili size şikayet geliyor mu? Ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Asker uğurlamaları bazı kesimler tarafından adeta siyasi bir şova dönüştü. Bu kesimler, asker adaylarını ve yakınlarını belirli saatlerde, belirli noktalara çağırıyor. Buradan toplananlar uzun araç kuyrukları oluşturarak, Otogara gidiyor veya şehir içinde çeşitli turlar yapıyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bizim kültürümüzde böyle bir şey yok. Biz çocukların eline kına yakar gönderirdik. Ancak bugün bazıları alkolü içip asker uğurlaması adı altında direksiyon başına geçiyor. Trafikte bulunan diğer vatandaşların malını ve canını tehlikeye atıyor. Cezai işlem uyguluyoruz.
Konya'ya yeni bir Şehir Stadyumu yapılıyor. Yeni Stadyum'un tamamlanmasının ardından maç saatlerinde 30-40 bin futbol sever maçı izlemeye gidecek. Trafikte bir tıkanmanın yaşanacağından endişe ediliyor. Mevcut yollar yetersiz kalacak. Alternatif güzergahlar düşünüldü mü?
Konya yaklaşık 40 bin kapasiteli bir stadyuma kavuşuyor. Tabi stadyum yapılırken sadece arsası göz önünde bulundurulmamıştır. Ulaşım da göz önünde bulundurulmuştur. Mevcut yollar böyle bir yoğunluğu kaldırmaz. Stadyumun diğer tarafı bakir. Oralarda açılacak yeni yollar trafiği rahatlatır. Yoksa maç günlerinde İstanbul Yolu yoğunluğu kaldıramaz.
Konya'da bulunan araç sayısında her geçen gün bir artış söz konusu. Bazı noktalarda ciddi bir trafik yoğunluğu yaşanıyor. Bu yoğunluğu nasıl idare ediyorsunuz? Kaldırım ve bisiklet yolları da işgal ediliyor. Bu işgallerle ilgili neler söylemek istersiniz?
Her geçen yıl Konya'da araç sayısında ciddi bir artış var. Bazı noktalarda trafik yoğunluğu hissediliyor. Trafik ekiplerini o bölgelere yönlendiriyoruz. Ayrıca açılan alternatif yollarla yoğunluğu dağıtıyoruz. Ağır vasıtalar merkeze girmiyor. Çevre yollarını kullanıyor. Bisiklet yollarını ve kaldırımları işgal edenlere de ağır cezalar yazıyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.