Konya'nın semt pazarlarında ‘kışlık’ yoğunluğu

Konya'nın semt pazarlarında ‘kışlık’ yoğunluğu

Konyalıların kışlık hazırlığı başladı. Turşu, salça ve sos yapmak için alışveriş hız kazandı. Konyalılar daha çok marketler yerine pazarları tercih etti. 4 kişilik ailenin kışlık ürün alışverişinin maliyeti ortalama bin 500 TL

Sonbaharın gelmesiyle birlikte Konyalıların kışlık hazırlığı mesaisi başladı. Birçok evde, bahçede salça kaynatıldı. Turşu, salça ve reçel hazırlıkları ise devam ediyor. Pazar fiyatlarının marketlere daha uygun olması vatandaşı pazarlara yönlendiriyor. Özellikle bu dönemlerde semt pazarlarına çuval çuval kışlık ürün getiriliyor. Vatandaş, bu ürünlere yoğun ilgi gösterirken, pazarlarda iğne atılsa yere düşmüyor. Konyalılar, “Kışın ekonomi ne olur bilinmez” düşüncesiyle bugünden bol bol ürün alarak, kışa hazırlık yapıyor.

ekran-goruntusu-2024-09-07-112244.png

GEÇEN YIL İLGİ AZALDI BU SENE ALIŞVERİŞ FAZLA

Organik kışlık sos yapımı için yoğun mesai harcayan maharetli eller, toplanan domatesleri temizleyip robotta çekip, odun ateşinde ve evinde tencerede pişirmeye bırakıyor. Büyük tencerelerde kaynatılarak koyulaşan domates, kışlık sosa dönüştükten sonra kavanozlarda saklanıyor. Kış mevsimi için kiler gibi serin yerlerde muhafaza edilen soslar daha sonra çeşitli yemek ve kahvaltılarda kullanılıyor. Geçen yıl kışlık ürünlere ilgi az olsa da, bu yıl vatandaşlar kapya bibere, salçalık domatese, turşuluk ve reçellik ürünlere yoğun ilgi gösteriyor.

ekran-goruntusu-2024-09-07-112253.png

BAŞKAN PETEK'TEN ÇAĞRI: PAZARLARI TERCİH EDİN

Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Petek, Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Petek, pazarda fiyatların beklenilenin aksine daha uygun olduğuna dikkat çekti. Salçalık domatesin kilosunun 7 lira, kapya biberin kilogram fiyatının 14-15 TL olduğunu ifade eden Başkan Petek, ayrıca Konyalılara çağrıda bulundu. Petek, şunları söyledi: “Marketler, pazarlara göre daha pahalı. Vatandaşımız taze, temiz ve bekletilmemiş ürün almak istiyorsa pazarları tercih etmeli. Fiyatlar beklenilenin aksine pazarlarda çok uygun. Gönül rahatlığıyla semt pazarlarımızdan alışverişlerinizi yapabilirsiniz.”

ekran-goruntusu-2024-09-07-112237.png

KIŞIN PAHALI TÜKETMEKTENSE ŞİMDİ BOL BOL ALIYORUZ

Perşembe Pazarı'na alışverişe gelen vatandaşlar da şöyle konuştu: “Yüksek enflasyondan dolayı vatandaşın alım gücü azaldı ancak gerçekten pazarda kışlık ürün fiyatları uygun. Geçen yıl Konya'da tam anlamıyla kış geçirmedik. Öyle olunca vakti olmasa da domates, salatalık fiyatları çok yükselmedi. Biber fiyatı biraz yüksekti. Geçen kış domatesin kilogram fiyatı 50-60 liraydı. Bu yıl kahvaltılık iyi bir domatesin fiyatı zaten 30 lira. Bu sene kışın etkili geçeceği söyleniyor. Haliyle fiyatlar da artabilir. Kış aylarında yüksek meblağlar vererek domates, biber, salatalık ve diğer ürünlerden almaktansa ekonomik olarak bu ay kısıp kışlık ürünlerden bol bol alıyoruz. Fiyatlar da uygun. Kışın bol bol yemek için alışverişimizi bugünden yapıyoruz.”

DOMATESİ KASAYLA ALMAK DAHA HESAPLI

Konya semt pazarlarında salçalık domatesin kilogram fiyatı 6 ile 7,5 TL arasında değişiyor. Kahvaltılık domatesin ortalama fiyatı ise 25-30 TL arasında değişiyor. Konyalılar, daha hesaplı olduğu için domatesi kasayla alıyor. Salça ve sos yapımı için ise en çok 'Bursa' domatesi tercih ediliyor.

SARIMSAK FİYATLARI CEP YAKIYOR!

Konya semt pazarlarının en pahalı ürünü ise sarımsak. Sosların olmazsa olmazı sarımsak, yüksek fiyatıyla vatandaşın adeta cebini yakıyor. Pazarda büyüklüğüne, cinsine göre sarımsağın kilogram fiyatı 120 liradan başlıyor, 200 TL'ye kadar yükseliyor. Vatandaş pahalı olduğu için yapacağı üründe sarımsak oranını düşürüyor. Pazarlarda yarım kilodan fazla sarımsak alan vatandaş ise yok denecek kadar az.

KONYALILARIN ÖNCELİKLİ TERCİHİ: HIRTLAK

Konyalılar turşuda en fazla hırtlağı tercih ediyor. Konya’nın tarımsal üretimdeki gözdelerinden, ismi Karapınar ile özdeşleşmiş meşhur hırtlak tezgâhlardaki yerini aldı. En güzel turşuların vazgeçilmezi olan hırtlağın fiyatları biraz yüksek olsa da lezzetinin müdavimleri şimdiden kilo kilo alarak turşu mesaisine başladı. Hırtlağın kilogram fiyatı 25 ile 50 TL arasında değişiyor. Salatalık da Konyalılar tarafından çokça tercih ediliyor. Turşusunu yapmak için semt pazarlarına tonlarca salatalık getiriliyor. Salatalığın kilogram fiyatı ise ortalama 20 TL.

KORNİŞON VE JALAPENO SEÇMEK YASAK!

Kornişon fiyatı ise 20-25 TL arasında değişiyor. Salatalık türünün küçük meyveli bitki çeşitlerinden biri olan kornişon da Konyalılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Bununla birlikte Konya'da son yıllarda acı bir biber türü olan jalapenonun da satışı arttı. Semt pazarlarında domates, salatalık, biber vatandaş tarafından seçilirken, kornişon ve jalapeno pazarcılar tarafından veriliyor.

SİVRİ BİBERİN FİYATI DA ACI!

Sarımsaktan sonra pazarın en pahalı ürünü ise acı sivri biber oluyor. Acı sivri biber turşusu da Konyalıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Semt pazarlarında küçük sivri biberin kilogram fiyatı 50 ile 75 TL arasında değişiyor. Pazarda sivri biber bolluğu yaşanıyor.

SİRKE, LİMON TUZU, KAVANOZ ALIŞVERİŞİ DE YAPILIYOR

Kışlık hazırlıkta sadece sebzelerin alınması yeterli olmuyor. Sirke kışlık ürünlerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Markalı bir sirkenin litresi 30 ile 50 lira arasından satışa sunuluyor. Konya'da daha çok Torku markalı sirke tercih ediliyor. Limon tuzu da pazarda ve marketlerde satılıyor. Bunun yanı sıra semt pazarlarında ve marketlerde bugün en fazla satışı gerçekleştirilen ürün kavanoz ve kavanoz kapağı oluyor. Konya'da kavanoz adet fiyatı ortalama 8,5 TL olurken, kavanoz kapakları da 2 liradan satışa sunuluyor.
Birçok Konyalı bunların yanı sıra kapya biber ve patlıcan alarak da ateşe atıyor. Pişen patlıcan ve kapya biberi muhafaza yöntemlerine uygun bir şekilde saklanıyor ve kış aylarında sofraları süslüyor. Kış aylarında bu iki ürünün fiyatının da aşırı şekilde yükseldiği biliniyor. Konyalılar masraf olmasın diye hazırlığını bugünden yapıyor.

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.