Konya'nın okyanusu var
RÖPORTAJ: MEHMET AKİF SÜTÇÜ
'Hich Hotel Konya' Sahibi Serkan Vanlı, “Konya'nın denizi yok ama Hz. Pir'in sayesinde bir ilim ve sevgi okyanusu var. Biz Konya turizmindeki konumumuzu bunun üzerine kurguladık ve geliştirmeye devam edeceğiz” dedi
TURLAYIP GİDEMEYECEKLER
Konya'da 4-5 yıldızlı otellerin artması ile birlikte turistlerin, sadece Mevlana Türbesi'ni ziyaret ettikten sonra Konya'dan ayrılmasının zor olacağını belirten Serkan Vanlı, “Oteller, bir takım pazarlama aktiviteleri ile misafirlerin Konya'da fazladan bir gece daha geçirmesini sağlayacaktır” dedi.
KONYA'YI DAHA İYİ ANLATMALIYIZ
Konya'nın yeteri kadar tanıtılamadığını belirten Vanlı, “Bu konuda spesifik olarak şunu söyleyebilirim. Özellikle son zamanların trendi olan sosyal medya kullanılarak, daha kısa ve görsel sanatlar kullanılarak Konya daha iyi anlatılabilir. Çok iyi niyetli çalışmalar yapılıyor ama mutlaka daha iyisi olmalı” diye konuştu.
*Okurlarımıza Hich Hotel'i biraz daha yakından tanıtmak istiyoruz. Kısaca oteliniz hakkında bilgi verir misiniz?
-Hich Hotel Konya bir butik otel projesidir. Yaklaşık 2 buçuk yıl süren bir restorasyon aşamasında 3 parselden iki tanesinin restorasyonu bitti. Son parselin restorasyonu devam ediyor. Haziran ayı gibi diğer parsellerinde tamamlanmasıyla tam anlamıyla kafamızdaki Hich Hotel Konya projesini tamamlamış olacağız.
*Otelinizin henüz yeni olmasına rağmen Türkiye'nin en romantik oteli seçilmesinin yanı sıra birçok uluslararası ödülü kazandınız. Bunu nasıl başardınız?
-Hich Hotel Konya açıldığı günden beri restorasyon, teşrifat ve çalışanlarına kadar içerisinde sevgi olan bir projedir. Türkiye'nin en romantik oteli ve Avrupa'nın en romantik 19. oteli seçilmesi içinde otelimizin lokasyonu çok önemli. Hz. Mevlana'nın hemen yanı başındayız ve odalarımızın hemen hemen tamamı Hz. Mevlana'nın dergahını ve Gül bahçesini görüyor. Hich Hotel Konya’da da böyle bir sevgi ikliminin oluşmasındaki en önemli etkenin Dergahın hemen yanı başındaki bu konumumuz olduğunu değerlendiriyorum.
*Alınan ödüllerin sorumluluğunuzu artırdığını düşünüyorum. İlerleyen dönemlerde de Konya turizmine bu şekilde katkı sağlayacak projeleriniz olacak mı?
-Aldığımız bu ve benzeri ödüller, aslında bir anlamda sürdürülmesi mecburi olduğunu düşündüğümüz bir başlangıç. Dolayısıyla aldığımız ödüller bizi daha iyiye ulaşmamızı tetikliyor. Konya turizmi barındırdığı potansiyel açısından değerlendirildiği zaman bu ve benzeri ödül almayı zaten hak ediyor. Biz doğru nitelikte hizmet sunalım. Doğru nitelikler taşıyan tesisleri hayata geçirelim. Çok daha önemli ödüllerin alınacağını düşünüyorum.
*Konya'daki otel potansiyelini düşündüğümüzde, Konya'daki otelcilik Türkiye'nin neresinde?
-Konaklama birçok farklı dalları içerisinde barındırıyor. Sahil otelciliği ile kültür ve inanç hizmet otelciliği birbirleri arasında birçok farkı barındırıyor. Örneğin sahil turizmi bölgelerine kıyasla Konya'nın denizi yok ama Hz. Pir'in sayesinde bir okyanusu var. Biz Konya turizmini bunun üzerine kurguladık. Bunu daha da geliştirmemiz lazım. Artık Hz. Mevlana Konya'nın ve Türkiye'nin dışına çıkmış bir değerdir. Dergahı müthiş bir simgesel yapı ve dünyanın neresine giderseniz gidin Rumi dediğiniz zaman insanlarda hemen bir sevgi iklimi oluşturuyor. Dolayısıyla Hz. Mevlana, Konya turizmini en çok etkileyen unsurdur. Sille ve Çatalhöyük çok önemlidir. Konya'nın medreseleri ve diğer tarihi güzellikleri çok fazla. Ben sadece birkaçını söyledim. Yeter ki doğru nitelik taşıyan hizmet verelim.
*Konya'da birkaç yıl içerisinde 5 yıldızlı otel sayısı 10'a çıkacak. Buna bağlı olarak da otellerin yatak kapasitesi 10 bini geçecek. Bu artış Konya'yı nasıl etkiler?
-Bu tip yatırımlar fizibilitesi güçlü yatırımlardır. Konya'da Türk sermayesi önemli markaları ve dünya zincirlerinin otelleri var. Yeni gelecek otellerde de böyle bir durum söz konusu. Ben Konya turizmini kesinlikle katkı sağlayacağını düşünüyorum. Mevcut pastadan alınan paylar küçülecek gibi bakmamak lazım. Çünkü pastanın kendisi büyüyecek. Çünkü bu tesisler çok ciddi fizibilite yapıyorlar ve bunun içerisinde sadece inşaat yok. Pazarlama noktasında da çok ciddi yatırımlar yapılacak. Gelen turist sayısının çok daha fazla artacağını düşünüyorum. Turizm geliri de çok benzeri olmayan bir gelir çeşididir. Başka bir memlekette ortaya çıkıyor ve sizin ülkenizde yapılıyor. Avrupa'nın birçok ülkesindeki ekonomi çok kötü gidiyor ama turizm gelirleri ile bir şekilde ayakta kalabiliyorlar. Turizm çok önemli bir gelir kalemi. Hem ülkemiz için hem de Konya içinde önümüzdeki günlerin çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
*Hz. Mevlana'ya yılda 3 milyona yakın turist geliyor ama bu sayıyı Konya'nın geneline taşıyamıyoruz. Buna nasıl bir çözüm getirilebilir?
-Bu Konya turizminin hala devam eden bir sorunudur. 4-5 yıldızlı otellerin artması ile birlikte turistlerin sadece Mevlana Türbesi'ni gezip Konya'dan ayrılmalarını zorlaştıracak. Bir takım pazarlama aktiviteleri ile birlikte misafir profili bir gece daha fazla geçirmesini sağlayacaklar. Bu da hem turizm tesisleri için hem de Konya'daki esnaflar için oldukça önemli. Konya'nın tanıtımı içinde büyük katkı sağlayacak ve turistler Konya'da daha fazla vakit geçirecek.
*Konya turizm açısından neden Mevlana'nın dışına çıkamıyor? Konya'nın hedefi ise yıllık 10 milyon turist. Bunu halihazırdaki altyapı ile gerçekleştirmek mümkün mü?
-Matematiksel olarak kesinlikle gerçekleştirilebilecek bir hedef. Yeter ki biz bununla alakalı altyapı çalışmalarını aynı ciddiyet ile sürdürelim. Ben açıkçası son 4-5 yılda kamunun da turizm yönündeki algısının pozitif anlamda değiştiğini düşünüyorum. Bu algıyı aynı bu şeklide sürdürmemiz lazım. Evet, bu hedef için mevcut altyapı yetersiz ama bu hedef biranda olmayacak. Oldukça bol zamanımız var. Biz böyle çok güzel bir hedef koyduk ve bu hedef için çok ciddi çalışmamız gerekiyor. Bu şekilde hedefin de üstüne çıkabiliriz.
*Bu hedef doğrultusunda Konya'nın tanıtımını yeterli buluyor musunuz?
-Biz turizmciler her zaman daha iyisini istediğimiz için, yapılan çalışmalar genellikle bize yetersiz geliyor. Çok iyi niyetli çalışmalar ama mutlaka daha iyisi olmalı. Hedef çok büyük ve bunun için daha özverili çalışmak gerekiyor. Bu konuda spesifik olarak şunu söyleyebilirim. Özellikle son zamanların trendi olan sosyal medya kullanılarak, daha kısa ve görsel sanatlar kullanılarak Konya daha iyi anlatılabilir. Örnek vermek gerekirse; bununla ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda bir toplantı oldu. Konya Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, MEVKA ve Konya Skal Derneği'nin katılımı ile gerçekleşen toplantıda Konya'nın tanıtımını yönelik yeni çalışmalar konuşuldu. Bence turizm açısından çok önemli 5 saç ayağı gibi düşünmek gerekiyor bu kurumları. Konya'nın tanıtımı ile alakalı çok güzel bir proje var.
*Konya'ya YHT ile birlikte büyükşehirlerden ulaşım kolaylaştı. Son yıllarda da Konya'da sağlık turizmi atağı başladı. Bu iki gelişme Konya'yı nasıl etkiler?
-YHT şehrimiz için çok faydalı oldu. Ankara, Eskişehir ve İstanbul'a YHT ile bağlanması bizi çok memnun etti. Biz meseleye turizm açısından bakıyoruz ama ne açıdan bakarsak bakalım insanların kullanımına açılmış bu tip hizmetlerin önemi çok büyük. Turizm açısından da çok büyük bir katkısı oldu.
Sağlık turizmi de çok önemli bir gelir kalemidir. Baktığımız zaman özellikle Avrupa'da sağlık turizminden çok ciddi paralar kazanan ülkeler var. Bu gelişmeyi çok olumlu bakıyorum. Eğer altyapı oluşturulup memleketin bütün noktası çok daha iyi anlatılabilirse çok önemli bir gelir kalemi olur.
*Konya'da şu an inanç ve kültür turizmi etkin. Konya'ya Korelilerin yoğun ilgisi var. Buna başka ülkelerin vatandaşı eklendi mi?
-Ben bu sorunuza Hich Hotel Konya özelinde cevap vermek istiyorum. Bizim misafir profilimizin yüzde 70'i yabancı. En yüksek paya sahip olan ülke de ABD. Bunun en büyük nedeni ABD vatandaşının mistik akımla çok daha ilgili olması. Her zaman övünerek söylüyoruz. Bizim dünyamızda yaşamış dünyayı sarsacak şekilde bir değerimiz var. Bu da tüm dünyayı etkiliyor. Biz aldığımız geri bildirimlerde şununla karşılaşıyoruz. Dünyanın çeşitli noktalarındaki mistik merkezleri gezmiş deneyimlemiş misafirlerimizin buraya geldiğini görüyoruz. Biz şu ana kadar 92 farklı ülkenin vatandaşını misafir ettik. Bu Konya'nın ve Mevlana'nın dünyada ne kadar etkin olduğunun bir göstergesi.
*Bu istatistikler Konya'ya yeni bir otel anlayışı getirdiğinizi gösterir mi?
-Bu kadar çeşitliliğin ortaya çıkmasında. Otelimizin verdiği hizmet niteliğidir. Ama sadece bununla ifade etmek haksızlık olacaktır. Hz. Mevlana ve Şems'in bir sonucudur. Ama her zaman şunu söylüyoruz. Şehrimizin bu anlamda ev sahipliğini en iyi katkıyı yapıyoruz diyebiliriz. Tripadvisor dünyanın en büyük ve en saygın seyahat portalı. Burada farklı kategorilerde Türkiye birinciliği. Avrupa 4.lüğü ve 19.luğu son olarak da dünya 9.culuğu ödülünü aldık. Dünyada Konya'nın tanınması için büyük bir unsur.
*Şehir dışından gelenlerin yanı sıra, Konya'da da otelinizi merak edip kalanlar oluyor mu?
-Bizim Konyalı çok sayıda misafirimiz var. Son zamanlarda Konyalılar arasında şehir dışından kendilerine gelen misafirlerine Konya'da böyle bir otel var. Görüp kalmanız gerekiyor diyenler de var. Bu çok sevindirici bir gelişme oluyor. Ben Konyalıyım hep Konya'da yaşadım. Son 3-4 yıldır bu sektöre de girdikten sonra da şunu anlıyorum. Biz Konya ile ilgili bir endişe taşıyoruz. Bu Konya'yı çok sevdiğimizden kaynaklanıyor. Bizim sevincimizin önceliğinde Konya geliyor.
*Peki Konya'daki otellerin fiyat politikasını nasıl buluyorsunuz. Türkiye'nin diğer büyük şehirlerine göre oranı nasıl?
-Kapadokya bölgesi yakın olduğu için söylüyorum. Oradaki otellerin fiyatlarıyla yarı yarıya dezavantajlıyız. İstanbul'a göre 3'te 1 oranındadır. Ne kadar nitelikli hizmet edilirse fiyatmala da ona göre gelecektir. Tripadvisor aldığımız ödüllerin arasında da 'Verdiği hizmet niteliğine göre aldığı fiyat politikası' yer alıyor. Biz bu kategoride dünya 9.su olduk. Yaklaşık 85 bin tesis arasında bu dereceye ulaştık. Çünkü üst düzey hizmet veriyoruz ama gayet ekonomik fiyat uyguluyoruz.
*Son olarak neler eklemek istersiniz?
-Önümüzdeki dönemde Konya'nın Türkiye'nin parlayan yıldızı olacağına inanıyorum. Hem turizm anlamında hem de sanayi anlamında altyapısı daha da gelişyor. İnsan yapısı çok sıcak ve misafirperver. Pozitif yaklaşıp, pozitif bakmalıyız. Bu çaba devam ettiği sürece Konya çok önemli bir noktaya gelecektir. Konya Skal Derneği'nden de kısaca söz etmek istiyorum. Turizm derneği olarak faaliyet gösteriyor ve dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri. Konya'da da dönem başkanlığını Dedeman Konya Otelleri'nin Genel Müdürü Recep Altınok yürütmektedir. Çok ciddi çalışmaların altına imza atıyoruz.
Serkan Vanlı kimdir?
1977 yılında Konya'nın Çeşmelisebil köyünde doğan Vanlı, ilk ve ortaöğretimini Konya'da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Muhasebe Bölümü'nden 1998'de mezun olan Vanlı, uzun yıllar bankacılık sektöründe görev yaptıktan sonra 2013 yılında turizm sektörüne atıldı. İyi derecede İngilizce konuşan Vanlı, evli ve Öykü Lal ve Nehir Nas isimli iki kız çocuğu babasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.