Konya'nın meşhur helvası tescillendi
Ahrlı’da Güleryüz ve Tugay aileleri tarafından uzun yıllardır üretimi yapılan Köpük Helvası ile ilgili patent alma çalışmaları olumlu bir şekilde sonuçlandı ve Köpük Helvası artık resmen Ahırlı’ya ait bir lezzet oldu.
GÜNERİ DE ŞENLİKLERDE DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Geçmişi çok uzun yıllara dayanmasına rağmen tanıtımı bir türlü yapılamayan Köpük Helvası adını ilk kez 1997 yılında düzenlenen “Ahırlı Bartlı Yaylası ve Köpük Helvası” şenliklerinde duyurmuş ve şenliklere katılan dönemin Devlet Bakanı Teoman Rıza Güneri’de bu değerin mutlaka Ahırlı’ya kazandırılması gerektiğini ifade etmişti. Ancak üretimine çeşitli nedenlerle bir süre ara verilen Köpük Helvası ilçe sakinlerinden Mehmet Güleryüz ve Hasan Tugay tarafından yeniden üretilmeye başlandıktan sonra eski değerine yeniden kavuşmuş oldu. İçerisinde Çöğen Kökü, Toz Şeker ve Limon dışında hiçbir katkı maddesi olmaması nedeniyle mide dostu olarak ta bilinen Köpük Helvasının en büyük destekçisi de Bozkır Tahini idi. Tahin ile Köpük Helvasının karışımından oluşan harika lezzet artık sadece bölgede değil tüm Türkiye’de adını duyurmayı başarmıştı.
BÖLGEYE HAS BİR LEZZET
Ahırlı dışında birçok ilde de fabrika ortamında oldukça fazla üretimi yapılan Köpük Helvası’nın Ahırlı’ya has bir lezzet olduğunu kanıtlamak için birkaç yıl önce başlanan çalışmaların sonucunda Köpük Helvası nihayet resmi olarak Ahırlı’nın bir markası olmaya hak kazandı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayınlanan resmi yazıda şu görüşlere yer verildi, “01.0.2022 tarihli C2022/000236 numaralı coğrafi işaret başvurunuz sonuçlanmıştır. İlgide kayıtlı Ahırlı Köpük Helvası ibareli başvurunuz 1629 sayı ile tescil edilmiştir. Tescil 02.09. 2024 tarihli ve 10 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adı Bülteninde yayınlanacaktır”
KALİTEDEN TAVİZ YOK
İlçe sakinleri bu belge ile lezzetini ve yöresel sahiplik hakkını kazanmış olan Köpük Helvası’nın hikayesinin bu şekilde sonuçlanmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Mazisi her ne kadar çok uzun yıllara dayansa da resmileşmesi bu güne nasip olan Köpük Helvamızın bize ait olduğunun kanıtlanması gurur verici. Yöremize ait bu lezzetin adının duyurulmasında tanıtımında kesinlikle geçmiş dönem Kaymakamlarımızın, Belediye Başkanlarımızın ve halkımızın çok büyük uğraşları oldu. İsim zikretmeden bu değerimizin yapımında, tanıtımında ve bu belgeyi almamızda emeği geçen herkese yüreği Ahırlı sevgisi ile dolu olan tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz” dedi. Köpük Helva üretimini başarı ile devam ettiren Mehmet Güleryüz ve Hasan Tugay ise bu belgenin hakkını vermek için bundan sonra da üretimlerine özellikle lezzeti ve kalitesinden kesinlikle taviz vermeden devam edeceklerini söyledi.
Kaynak:Mustafa Ünüvar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.