Konya'nın kar ve tipi sınavı

Konya'nın kar ve tipi sınavı

Konya'da, son yılların en çetin kışı yaşanıyor. Belediye, AFAD, itfaiye ve emniyet güçleri 2 gün boyunca etkili olan yoğun kar yağışı ve tipiyle mücadele etti

Konya'da, son yılların en çetin kışı yaşanıyor. Belediye, AFAD, itfaiye ve emniyet güçleri 2 gün boyunca etkili olan yoğun kar yağışı ve tipiyle mücadele etti. Yolda araçlarda mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı. Kapanan yollar açılmaya çalışıldı

Konya'da 2 gün boyunca etkisini gösteren yoğun kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz etkiledi. Araçlar yollarda mahsur kaldı. Saatlerce süren elektrik kesintileri yaşandı ve tramvay seferlerinde aksaklıklar meydana geldi. Okullar tatil edildi ama çocuklar fırtınadan dolayı tatilin tadını çıkaramadı. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işçiler, iş yerlerinde mahsur kaldı. Bazı otobüsler de kar nedeniyle ulaşımı sağlayamadı. Şehir içi şehirler arası kara yolları trafiğe kapandı. Buzlanmaya bağlı olarak da çok sayıda araç yolda kaldı. AFAD, Büyükşehir Belediyesi ekipleri, itfaiye, emniyet güçleri Valilik ile birlikte kriz masası oluşturarak gerekli çalışmaları yaptı. Ekipler, tam mesai yaparak kurtarma çalışmalarına aralıksız devam etti.

LPG DONDU ARAÇLAR YANDI

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdahale Müdürü Mehmet Yıldırım, gece boyunca kurtarma çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, önceki gün 6 tane konut-iş yeri, 4 tane de araç ve 4 trafo yangınına müdahale ettiklerini ifade etti. Kar yağışı ve tipiye rağmen araç yangınlarında artış yaşandığını ifade eden Yıldırım bunun nedenlerini şu şekilde sıraladı: "Araçların bir çoğu LPG'li olduğu için LPG'nin beyni soğuktan donuyor ve motora pompa sağlayamıyor. Sonra da sürücü benzine geçiş yapıyor. Benzin borusu da soğuktan tahriş olduğu için benzin kaçırmaya başlıyor. Bunun sonucunda biranda araç yanmaya başlıyor. Bu 20 santimetrelik borunun fiyatı 1 lira ama sürücüler bunu bilemiyor. Bu nedenden dolayı 4 araç yandı" dedi.

110 ARAÇ TAHLİYE EDİLDİ

Aliya İzzet Begoviç Caddesi ve Beyhekim Caddesi'nde mahsur kalan 110 araca müdahale ettiklerini söyleyen Yıldırım, "Onlarca vatandaş, araçlarından dışarıya çıkamadı. En kısa sürede vatandaşlarımızı güvenli yerlere nakil ettik. Hastaneye gitmekte olanları hastaneye götürdük. Gece saat 01:00'a kadar kurtarma çalışmalarına devam ettik. Yine aynı şekilde greyder ile yolları açmaya çalıştık. Caddeyi açık ama tipinin etkisiyle hemen cadde yine kapanıyordu. Araçların da caddenin ortasında kalması yol açma çalışmalarına engel oldu. Bu araçları da kurtardık. 20 kişilik ekibimizle yardıma muhtaç kişilerin yanında olduk" ifadelerini kullandı.

SON 25 YILIN EN SOĞUK GÜNÜ

Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre dün güneşli havanın hakim olmasına rağmen sıcaklığın mevsim normallerinin altına düşeceği öğrenildi. Konya'da 1989 yılında sıcaklığın eksi 25.8 dereceye düştüğü, o tarihten bu yana bu derecede bir sıcaklığın gerçekleşmediği kaydedildi. Yetkililer, bugün sıcaklığın eksi 20 dereceye kadar düşeceğini kaydetti. Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde için kar yağışının etkisini kaybedeceğinden, buzlanma ve don uyarısına karşı gerekli tedbirlerin alınması uyarısında bulunuldu. Hava sıcaklıklarının önümüzdeki iki gün daha da azalarak gündüz sıfırın altında 6 ila 12 derece, gece de sıfırın altında 12 ila 24 derecelere düşeceği, pazar gününden itibaren ise sıcaklıkların kademeli olarak yükseleceğinin tahmin edildiği vurgulandı. Buzlanma ve don olayları beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması uyarısında bulunuldu.

YOLUN AÇIK OLMASINA GÜVENMEYİN

Sıcaklığın eksi 20 dereceye düştüğünde buzlanmanın kaçınılmaz olacağını belirten Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ise, "Sürücüler yol açık hava güzel diyerek hızını artırmamalı. Bu tamamen kazalara davetiye çıkarır. Bugün eksi 20 derecede bir sıcaklık bekleniyor. Buzlanma ve don olayları kaçınılmaz olacaktır. Bu havada hız yapanın aklından zoru vardır. Karın olmadığı yerler de çok tehlikelidir. Gizli buzlanma meydana gelecektir. Araçlar saatte 60 kilometrenin üzerine çıkmamalılar. Çivili lastik, zincir ve takoz olmadan trafiğe çıkmasınlar. Araçların mutlaka bakımı yapılmalı. Bu havalarda refleksler de çok önemlidir. Yorgun ve uykusuz araç kullanmak kazaya davet çıkarır. İnsan çok soğuk havadan sıcak bir ortama geçince rahatlar su da uykuyu beraberinde getirir. Bu havada her türlü zemin ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunun için çok dikkatli olmalıyız" uyarısında bulundu.

MEHMET AFİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.