Konya'nın en çok yağış alan ilçeleri belli oldu! Sel tarlaları vurdu

Konya'nın en çok yağış alan ilçeleri belli oldu! Sel tarlaları vurdu

Haziran ayının bitmesine 10 gün kala, Konya aşırı yağış almaya devam ediyor. Çumra, Karapınar, Cihanbeyli ve Ilgın ise en çok yağış alan ilçelerden oldu.

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da Şubat ayına kadar olağanüstü kuraklık yaşanıyordu. Uzmanlar, Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da mevsimlerin değiştiğini, anormalliklerin yaşandığını söylüyordu. Haziran ayının bitmesine kısa süre kala, şehre hala yaz gelmedi. Haziran ayının her günü ise neredeyse yağışlı geçti. Bazı ilçeleri dolu vurdu. Tarımsal alanlarda hasarlar tespit edildi. Konya'ya uzun süre sonra ilk kez bu kadar fazla yağış düştüğü dile getirildi. Birçok ilçe, kapasitesinden fazla yağış aldı. Zaman zaman özellikle ekili alanlarda olumsuzluklar yaşandı. Ekili alanları dolu vurdu, yine birçok ekili alan aşırı yağıştan ötürü sular altında kaldı. Bazı ilçelerde hasar tespit çalışmaları sürüyor.

3-5.jpg

CİHANBEYLİ'DE HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, aşırı yağışlardan ötürü ilçede ekili alanlarda herhangi bir olumsuzluğun olmadığını dile getirdi. Metrekareye düşen yağışın ilçede fazla olduğuna dikkat çeken Akbulut, “İlçemizde aşırı dolu olmadı. Yağış gerçekten çok fazlaydı. İlçemiz, Konya'nın en az yağış alan, en kurak bölgelerinden birisi. Yeşil bitkiler için bu yağışlar çok iyi oldu. Yer altı su kaynaklarımız da inşallah artacak. Ekinler ile ilgili çiftçilerimizden olumsuz bir dönüş almadık” şeklinde konuştu.

ÇUMRA'DA İHBAR GELEN YERLERE GİDİLDİ

Çumra Ziraat Odası Mühendisi Fatih Güven ise şunları ifade etti: “İhbar gelen yerlere gittik. Bu zamana kadar ilçemizde birçok yeri gezdik. İhbar gelen yerlerde doludan dolayı zarar var. Çevre mahallelerin etrafında, dağ tarafında bazı köylerde zarar var. Ayrımı iyi yapmak gerekir. Aşırı yağış zarar vermedi, dolu ekinlere zarar verdi. Doğrusu Çumra'da bu mevsimde daha önce böyle bir yağışa şahit olmadık. Bu sene, gerçekten farklı bir pozisyon var. Tarım sigortası olan çiftçilerimiz TARSİM ihbar hattını arasın. Sigortası olmayan çiftçilerimiz de ilçe tarım müdürlüğüne dilekçe versin. Bunun yanı sıra, yağışların genel anlamda tarıma faydası oldu.”

3-6.jpg

GÜNEŞE İHTİYAÇ VAR, ILGIN'DA PAS HASTALIĞI FAZLA

Ilgın Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kara da ilçede ekili alanlarda herhangi bir olumsuzluğun olmadığını, arazileri dolunun vurmadığını belirtti. “Sosyal medyaya düşen bir olumsuzluk yok. Muhtarların grubuna gelen bir olumsuz ihbar yok. İlçe tarım ile görüştük bir olumsuzluk görülmedi” diyen Başkan Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yağışlar iyi. Bereket versin ama şu günlerde güneş ihtiyacımız var. İlçede pas hastalığımız çok. Drone ile ilaçlama yapılıyor. Yağış, yeşil bitkiye çok fayda sağladı. Daha önce ilçemizde böyle bir yağış görmedik. Gerçekten yağış fazla.”

ÖNCEKİ GÜN İLÇEYİ DOLU VURDU YÜZDE 80-90 ZARAR OLAN YERLER VAR

Geçtiğimiz günlerde ilçeye dolu yağdığını, bazı bölgelerde zararın yüzde 10 ile 30 arasında değiştiğini söyleyen Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, “Önceki gün de ilçeye dolu yağdı. Henüz net bir hasar tespiti yapılmadı ancak bazı yerlerde zararın yüzde 80-90 oranında olduğu öngörülüyor” şeklinde konuştu. Uzun yıllardan beri Karapınar'a böyle yağış düşmediğini kaydeden Üner, şu cümleleri kullandı: “Son 20 yıldır böyle bir yağış periyodu görmedik. En fazla yağışlı yılını yaşıyor Karapınar. Karapınar, kurak bir ilçe. İlçemize az yağış düşüyordu. Aşırı yağışın faydası zararından çok oldu. Yer altı su seviyemiz artıyor. Aşırı yağış, sarı ve kahverengi pas ile mücadele etmeyenlerin ürünlerine zarar verir. Ancak eskisi gibi, tedbir alınıyor. Pas hastalığı, kaliteyi bozar.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum