Konya'mızın her alanda ünvanı artmalı

Konya'mızın her alanda ünvanı artmalı

Faruk Özçelik: Hz. Mevlanaya kucak açmış, ülkemizin en önemli sanayi şehirlerinden birisi olan Konya'mız, benim hayatımda önemli bir yere sahiptir. Doğup büyüdüğüm, aidiyet duymaktan her fırsatta gurur duyduğum memleketim Konya için son zamanlarda büyük m

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik'le söyleşimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.  Bu bölümde sorularımıza çarpıcı yanıtlar veren Özçelik, aidiyet duymaktan gururlandığı Konya ve Konya'nın sporu ile ilgili de önemli açıklamarda bulundu. Özellikle önümüzdeki dönemde Konya'nın spor şehri olma vasfının yanına, başka vasıfları da kazandırma çabalarının olduğunun altını çizdi.

RÇ:Sporda şiddete karşı neler yapılabilir? Spor fanatizminde ortaya çıkan şiddet ve ölümle sonuçlanan olayların önüne nasıl geçilebilir? Özellikle büyük kulüp taraftarlarının yan yana maç izlemeleri noktasında özlenen fotoğraf, gazete sayfalarına ya da ekranlara ne zaman yansır?

Sporda şiddetin önlenmesine ilişkin yapılacaklara bütüncül bir yaklaşımla bakmak gerekir. Şiddetin temel nedenleri sosyolojik ve psikolojik olarak incelenmelidir. Bizler idare olarak, spor alanlarında şiddetin önüne geçmek için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz.  2011 yılında çıkardığımız 6222 sayılı Yasa çerçevesinde uygulamaya konulan e-bilet projesi çirkin ve kötü tezahüratı büyük oranda önlemiştir. Fanatizm kısmından kaynaklanan şiddetin önüne geçilmesi sporda kayıt dışılığın her alanda önlenmesi ile mümkün olacağı yıllardır gündemde olup bir türlü çıkartılamayan spor kulüpleri kanunu çıktığı takdirde bu alanda en önemli adım atılmış olacaktır.

Tribünler ve spor alanı çevrelerinde zaman zaman yaşanan şiddet olaylarını incelediğimizde kulüp aidiyeti bahane edilerek bir takım kavgaların yaşandığı görülebileceği gibi gerçek taraftarlık çerçevesinde insanları teşvik edici tezahüratlar ve desteklerinin dostlukla gösterilebileceğinin düşünüldüğü örnekler de zaman zaman spor alanlarımızda yaşanmakta olup ne yazık ki bunlar nadir örnek olaylar olabilmektedir.

Ayrıca, başta toplumun temel çekirdeği olan ailede ve eğitim kurumlarımızda çocuklarımıza, öğrencilerimize, gençlerimize şiddet konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme yapılmalıdır. Bunlar bizim biraz önce bahsettiğim bütüncül yaklaşımın bir gereğidir.

Tüm taraftar ve spor severlerin tatlı bir rekabet ortamında ve kardeşçe maç seyretmeleri konusunda özellikle büyük kulüplerimizin yönetimlerine önemli bir iş düşmektedir. Bu sağlanabilir. Çok uzak olduğunu düşünmüyorum.

RÇ:Doğruyu konuşmak gerekirse, ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan ve bu konuda alkışlanan, teşekkür alan olimpiyat adayı bir ülkeyiz. Ancak, bununla birlikte yumuşak karnımız olan beden eğitimi dersleri. Okulların fiziki olumsuzluklarından dolayı beden eğitimi derslerini, tabirimi hoş görün, “kara şanzıman düz vites yapan” bir spor aklının ülkesiyiz. Bir tarafta olimpiyat adayı bir ülkeyiz, bir tarafta da az da olsa beden eğitimi derslerini okul koridorlarında veya hiç yapmadan bu dersleri geçiren de bir ülkeyiz. Bu bir tezat ve tezatı gidermek için ne gibi çalışmalarınız var?

Ülkemizde spor dendiğinde aklımıza hemen beden eğitimi dersleri gelmektedir. Oysa spor hayatımızın her dönemi ile alakalı ve belki de kaçınılmazıdır.

Günümüzde çocukların sporla bir disiplin olarak tanışmaları Beden Eğitimi dersleri yolu ile olmaktadır. Mevcut hali ile bu dersler ile ilgili tespitleriniz de haklılık payı var. Tüm okullarımızı spor alanlarına kavuşturmak kısa vadede mümkün olmayabilir. Bunu ülkemiz için orta vadeli hedef haline getirmek durumundayız. Ancak büyük tesis yatırımı hamlemiz doğrultusunda oluşturulacak olan spor tesis envanterimiz, yetenek taraması ve bulunan yeteneklerin uygun branşlara yönlendirilmesi sonucunda spor kültürü çoğaltılmış uygun alanlarda ve uygun planlamayla spor yönlendirmesi ile birlikte spor hareketlendirilmesi adına fayda sağlamaktayız.

Okul spor faaliyetlerinin Bakanlığımız tarafından yürütülmeye başlandığı 2010 yılından bu yana 400.000 katılımcıdan 1,200,000’ lere ulaşılmış olması bu çerçevede olumlu bir gelişme olup Milli Eğitim Bakanlığı  ile farklı projelerde işbirliğimiz devam edecektir.

Burada en önemli husus sporun tabana yayılması ve sporun sağlıklı yaşamın bir parçası olduğunun topluma bilinç düzeyinde kazandırılmasıdır. Bunu bir hedef olarak da söyleyebiliriz. 10. Kalkınma Planında sağlıklı yaşam ve spor birbiri ile bağlantılı bir şekilde ele alınmıştır. Burada şehirleşme, imar planlar, spor tesisleri, okullar, eğitim programları bir bütüncül anlayışla değerlendirilmektedirler.

İşte sporun tabana yaygınlaşması yönelik adımlar atıldığında, sizin biraz önce bahsettiğiniz tezatlıkların da giderilmesine ve büyük bir genç nüfusa sahip ülkemizin yeni cevherler çıkarmasına imkan verecektir.    

RÇ:Sayın Müsteşarım; biraz da Konya  konuşalım… Konya’mız  bildiğiniz gibi ve sizin de desteğinizle ve dokunuşunuzla spor şehri olma yolunda önemli mesafeler katediyor. Özellikle yeni yapılan stadyumla birlikte çıtayı yükselttik ve bir zamanlar dünya’ya kapalı olan pencerelerimizi ve kapılarımızı ardına kadar açtık. Konya ve Faruk Özçelik. Neler söyleyeceksiniz?

Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden birisi olarak UNESCO Dünya miras listesi’ne alınmış Çatalhöyük’e ev sahipliği’nin yanısıra Anadolu Selçuklu’ların başkentliğini yapmış, büyük mutasavvıf  Hz. Mevlanaya kucak açmış, ülkemizin en önemli sanayi şehirlerinden birisi olan Konyamız, benim hayatımda önemli bir yere sahiptir.

Doğup büyüdüğüm, aidiyet duymaktan her fırsatta gurur duyduğum memleketim Konya için son zamanlarda büyük mutluluk duymaktayım. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Konya’lı oluşu, hemşehrilerimin bizlere her fırsatta vermiş olduğu desteğin yanısıra, son zamanlarda milli takımımızın yanında yer almaları, ülkemizin birliğine ve beraberliğine sahip çıkmaları, bir bütün halinde bunu göstermeleri ve kayıtsız şartsız Milli Takımı’mıza vermiş oldukları destek beni hayli mutlu etmektedir.

Hz. Mevlana’sı, hoşgörüsü, kucaklayıcı, bütünleştirici karakteri ve yerel belediyecilik hizmetleri ile ülkemizde ve dünya'da adını söz ettiren nadide şehirlerden biri olan Konya’mız son dönemlerde öncü spor şehri olma yolunda da önemli mesafeler kaydetmiştir.

Bu rolünü sürdürmesi açısından Konya ilimizde başta Bakanlığımız olmak üzere üniversitelerimizin ve tüm belediyelerimizin yapımı devam eden spor tesislerinin tamamlanarak hizmete girmesi için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdiğimizi ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bu konuda her türlü desteği vermeye dün olduğu gibi bugün de hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

Önümüzdeki dönemde Konya’nın spor şehri olma vasfının yanına öncü ve model eğitim şehri olma misyonu da kazandırmak hususunda çalışmalarımız devam etmektedir. Konya ilimizdeki faaliyetleri de Bakanlığımızın genel faaliyetlerine benzer şekilde üç ana başlık altında anlatabiliriz.

Uluslararası Gençlik Akademisi’ni Konya’da Meram ilçesi’nde kurmuş bulunmaktayız. Sanata, bilime, kültüre ilgi duyan, ilgi duyduğu alanlarda düşünen, okuyan, sorgulayan, gelişme ve değişmeleri takip eden, duygu ve düşüncelerini ifade eden bir gençlik oluşumu vizyonu ile yola çıkan akademi de,  ülkemizde ve dünyada alanlarında en iyi olan kişilerle gençleri bir araya getirerek, ülkemizin hedeflediği sosyoekonomik düzeye ulaşabilmesini sağlayacak insan kaynağının yetişmesine akademik düzeyde eğitim vererek katkıda bulunmak amaçlanmakta olup, yeni Türkiye hedefine uygun liderler yetiştirmek misyon olarak benimsemiştir. 

Gençlik alanında Konya ilimizde halen üç gençlik merkezimiz bulunmaktadır.  Konya, Akşehir ve Ereğli gençlik merkezlerimizde gençlerimiz eğitsel, kültürel ve sportif faaliyetlere katılmaktadırlar. Gençlik merkezlerimiz milletine sevdalı, milli ve manevi değerlerine bağlı, donanımlı bir gençlik yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kapsamda iliniz gençlik merkezlerinde 26.095 adet gencimize kuran-ı kerim'den Osmanlıcaya, hat sanatından tezhibe, değerler eğitiminden hitabete, kariyer planlamadan liderliğe, girişimcilik kurslarından bilgisayara,  yabancı dilden edebiyata, sinemadan tiyatroya kadar birçok alanda eğitim verilmektedir.

Konya ilimiz için yatırım programımızda 8 gençlik merkezi projemiz bulunmaktadır. Her ilçemize en az bir gençlik merkezi yapılmasını planlamaktayız.

2015 yılında gençlik kamplarımızda 600 Konyalı gencimizi misafir ettik.  Ayrıca,  Beyşehir gençlik kampımıza ülkemizin çeşitli yerlerinden 700 genç gelerek  çeşitli faaliyetlerimiz yanında ilimizi de tanıma imkanı bulmuştur.

Gençlik projeleri destek programı kapsamında Konya ilimizde 2014 yılında 19 projeyi destekledik. Bu projelerin faaliyetleri 2015 ve 2016 yıllarında da devam edecek.  2015 yılında gerçekleştirdiğimiz şehirler ve kültürler projesinde 3.100 gencimiz tarihi ve kültürel değerlerini yakından görme fırsatı bulmuştur. Yine 2015 yılında gerçekleştirdiğimiz genç mimarlar projesi ile gençlerimiz Konya ilimizdeki Selçuklu ve Osmanlı mimari yapısını yakından tanıma fırsatı bulmuştur.

Konya ilimizde spor alanında yatırımlarımız ve hizmetlerimiz devam etmektedir. Hizmete soktuğumuz 42.000 seyirci kapasiteli stadyumumuz 400.000,00 m² lik arazi üzerine toplam 90.000,00m² lik inşaat alanına UEFA-FIFA kriterlerine uygun olarak yapılmıştır.
Bu stadyumun yapılması ile Konya artık uluslararası müsabakaların yapılabileceği bir tesise kavuşmuştur. Milli maçın Konya 'da yapılmasıyla hemşehrilerimizin milli maç duygusunu yaşamasına fırsat verilmiştir.

Ayrıca, Konya ilimiz'de 2 adet yüzme havuzu, 8 adet gençlik merkezi, 7 adet sentetik futbol sahası, 2 adet spor salonu ve 1 adet buz paten salonu yapımı devam etmektedir.

İlimizde 2012-2015 yıllarında 3 adet gençlik merkezi, 16 adet sentetik futbol sahası, 5 adet spor salonu inşaatı tamamlanmıştır.

Diğer tesislerle birlikte 2012-2015 yıllarında toplam 66 tesisimizin Konya'ya kazandırılması amaçlanmıştır.

Konya'nın ihtiyaç duyduğu spor tesisi önceliği olarak Veledrom'u gösterebiliriz. Konya'nın bisiklet sporunda dünya ölçeğinde söz sahibi olmasını istiyorsak bir Veledrom'un hayata geçirilmesi lazımdır.

Diğer yandan, özellikle okçuluk, atıcılık, boks, güreş ve taekwonda sporlarının imkanlarının genişletilerek köylere yaygınlaştırılması ve bu sahalarda yeni şampiyonlar yetiştirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, Konya'ya tüm spor branşlarının mevcut olduğu uluslararası nitelikte, komplike gerçek bir olimpiyat sporlarına hazırlık tesisinin kazandırılması hedefimiz olmalıdır.  Kredi ve Yurtlar Kurumunun tesisleşme çalışmaları hızla devam etmektedir. İlimizde 23 yurdumuz faaliyete geçmiştir. Toplam 16.850 öğrencimiz bu yurtlarda barındırılmakta ve Bakanlığımız eğitim hizmetlerinden faydalanma imkanı sunulmaktadır.  Sadece son bir yılda 5.600 kapasiteli 10 yurdumuzu öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Önümüzdeki dönemde de 10.000'e yakın öğrenci kapasiteli 9 yurdumuz yatırım programımızda yer almakta olup faaliyete geçirilecektir.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.