Konyalıların çoğu bu camiyi bilmiyor! Çarşının tam göbeğinde

Konyalıların çoğu bu camiyi bilmiyor! Çarşının tam göbeğinde
Konya merkezde çok sayıda tarihi cami var. En az bilinen ise Bulgur Tekkesi Camii.

Konya kent merkezinin göbeğinde onlarca tarihi yapı var. Bu yapılardan cami olanların sayısı da hayli fazla. Konyalıların çoğunun bilmediği tarihi cami de dikkat çekici özelliklere sahip.

Selçuklu başkenti Konya’da çok özel eserler var. Şimdi, belki de en az bilinenlerden birine götüreceğiz sizi. Tarihi bedesten Çarşısının tam kalbinde, Kapu Camisinin hemen yanı başında bir mabed. Bulunduğu sokağa ismini veren Bulgur Tekke Cami asırlara meydan okumaya devam ediyor.

adsiz-010.jpg

KESME TAŞ KULLANILMIŞ

Alâeddin, Selimiye, Aziziye, Sultan Selim, İplikçi, Hacı Veyis… Konya Kent Merkezinde Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait çok sayıda cami var. Bunlardan biri de Bulgur Tekke Cami. Anadolu Türk mimarisinin ender yapılarından olan Bulgur Tekke Cami, Sırçalı Sultan Mescidi olarak biliniyor. Konya Çarşısı’nın sıkışık fizikî dokusu dolayısıyla kuzey ve batı cepheleri bitişik nizamdaki diğer binalarla kapatılmış̧ olan yapı, kendi adıyla bilinen sokağın köşesinde ve hâlihazırda kıble ve doğu cepheleri ile algılanabilir durumdadır. Alt kısmında kesme taş, üst kısmında tuğla kullanılmıştır. Mabed yüksekçedir.

adsiz-011.jpg

KIBLE TARAFININ ALTINDA ÇEŞME VAR

Sağ kısmının altında dükkân ve kıble tarafının altında çeşme ve su taksim yeri vardır. Anadolu Selçuklu Devletinin en karakteristik yapılarından olan Bulgur Tekkesinin, sadece mescidi ve ona bitişik bölümleri ayakta kalmıştır. Mabedin bir külliye içinde yer aldığı, etrafını çevreleyen yıkıntıların çıkıntılarından anlaşılmaktadır. Mabedin şimdiki avlusundaki kapısı doğuya açılır. Son cemaat yerini 24 kalın ve yığma sütunun tuttuğu 25 kalın ağaçlı bir dam örtmektedir.

adsiz-012.jpg

AÇIK HAVA MABEDİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Ağaç uçlarına süsler yapılmıştır. Burası I. Cihan Harbinde tadil edilerek ahşap ile iki kat haline getirilmiştir. Burada 5 m genişliğinde muhteşem ve bir tak halinde istalaktitli bir mihrap vardır. Mihrabın bu kadar büyük olması burada büyük bir mabedin bulunduğuna delalet eder. Filhakika mabedin kuzey tarafındaki dükkânların yerlerinde eski mabedin kalın ve harçlı temellerine rastlanmıştır. Burası tahminen tıpkı Sahip Ata Camii'ndeki gibi bir açık hava mabedi idi.

SANDUKA VAR

Yani ortası açık ve dört tarafı revaklı idi. Şimdi ayakta kalan yerler de zaviyenin mescidi ve tabhanesi (dinlenme evi)idi. Son cemaat yerinin sağda 3. ile 4. sütunu arasında kerpiç ve taşla yapılmış bir sanduka vardır. Baş tarafındaki yeşil köşeli ve işlemeli mezar taşında şu kitabe yer almaktadır.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum