Konyalılar birbirini şikayet ediyor! Kavga bu yüzden çıkıyor

Konyalılar birbirini şikayet ediyor! Kavga bu yüzden çıkıyor

Konyalıların son zamanlarda bu mesele yüzünden birbirini şikayet ettiği öğrenildi. Meselenin gerekçesi ise çok şaşırttı.

Konya'da havalar soğudu. Vatandaş kombisinin derecesini yükseltti. Ekonomik gerekçelerden ötürü kombisini yakmayan yaksa da çok düşük oranda tutanlar da oldu. Hayat pahalılığı altında ezilen birçok vatandaş, doğal gaz faturasının yüksek gelmesinden endişe ettiği için böyle bir düşünce içine girdi. Bazı hukukçular, kat maliklerinin kombi yakmayan komşusuna karşı dava açabileceğini söylerken, bazı hukukçular da bu meselenin kanuni bir yönünün ve yasal dayanağının olmadığını söyledi.

mahkeme.jpg

SİTELERDE 15 DERECENİN ALTINDA KOMBİ YAKILAMAZ!

Hukukçu Yavuz Akdeniz, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. “Kat maliklerinin kombi yakmayan komşusuna karşı dava açabilme” tartışmalarına son noktayı koyan Akdeniz, “Emsal kararlar var. Daha önce böyle bir şikayetle başvuru yapılmış. Mahkeme hukuki yararı olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiş. Bu meselenin yasal bir dayanağı yok” dedi. Bunu bireysel kat malikleri için söylediğinin altını çizen Akdeniz, “Siteler için demiyorum. Siteler için zaten kanuni bir düzenleme var. Belli bir düzeyin altında zaten kombiyi yakmak yasak. Bu derece, 15 olarak belirlenmiş. Sitelerde bu derecenin altında yakanlar da olmaz. Olursa şirket gelir, tespitini yapar, cezasını keser. Farkı, otomatik olarak faturaya yansıtırlar. Normal apartman daireleri için ise insanları kaloriferi yakmaya zorlayacak herhangi bir yasal düzenleme yok. Bu hukuki alandan ziyade vicdani bir mesele” şeklinde konuştu.

toki-kombi.jpeg

BU KISIR TARTIŞMA TOPLUMSAL ÇATIRDAMAYA SEBEBİYET VERİR

“İnsanları yanlış bilgilendirmenin kimseye bir faydası yok” diyen Akdeniz, daha sonra şunları kaydetti: “Birisi kuyuya taş atıyor, sonra o taşı kimse de çıkaramıyor. Tekrar diyorum; normal apartmanlarda kombisini açmadığı için kat sakinleri hakkında dava açılamaz. Emsali var diyorum. Yasal bir dayanağı yok bu konunun. Tazminat alınmaz. Sadece komşuluk ilişkileri zarar görür. İnsanlara yanlış bilgi vermenin kime ne faydası olacak? Kanuni yaptırımı olmayan bir konuda insanların aklı karıştırılıyor. Sitelerde dedik ya belli bir düzeyde yakmaları gerekiyor. Bu ayrı bir konu. Bu konu spekülatif bir konu. Avukatları arayıp, 'Yahu biz yaktık ancak komşumuz kombisini açmadı. Mahkemeye vereceğiz, bir şey çıkar mı' diyen çok fazla insan var. 'Bir şeyler duyduk, aslı astarı var mı' diyorlar. Bugün Türkiye'de bir gerçek var. İnsanların kombi yakmaya yüreği yetmiyor. Bunun gerekçesi ne? Ekonomik gerçeklikler. Sobalı evde oturur gibi insanlar bir araya gelip, tek odayı ısıtıyorlar. Niye? Doğal gaz faturası yüksek gelirse, nasıl öderiz diye düşünüyorlar. Hiç kombisini açmayanlar var. Battaniyeyle, hırkayla günü geçirmeye çalışıyorlar. İki tarafı da keskin olan bir konudan bahsediyoruz. Her iki tarafın da kendine göre haklı olduğu durumlar var. Pintiliğinden bu işi yapan birkaç kişi vardır, onun dışında kimse bu soğuk havalarda buz gibi evde oturmak istemez. Herkes kombiyi sonuna kadar açmak, sıcak evde rahat rahat gezmek, oturmak ister. 'Kombiyi yakmayan komşunuzu mahkemeye verirsiniz. Kombiyi açmayan yandı, dava edin' ifadeleri sadece ve sadece toplumsal çatırdamaya sebebiyet verir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.