Konyalı ağaç dikiyor
25 yıldır fidancılık yaptığını ve bu süreç içerisinde Konyalı’nın ağaca olan bakış açısının çok değiştiğini söyleyen Şahin, “Fidan dikimi geçmiş yıllara oranla büyük oranda arttı. Vatandaşların her geçen gün betonlaşan şehirlerde yeşile ve doğaya olan özlemi giderek artırıyor. Bu özlemi de evlerinin bahçelerine fidan dikerek gidermeye çalışıyor. Son dönemlerde fidan satışlarında büyük artış yaşandı. Vatandaşlar ağaç konusunda bilinçlendi. Gencinden yaşlısına herkes ağaç dikmek için yarışıyor adeta. 1990'lı yıllarda elimizdeki ağaçları yok eden bir toplumsal yapıdan bütün boş yerlere ağaç diken bir yapıya doğru yol aldı toplum. Özellikle bahçesinde ağaç olmayan ev kalmadı neredeyse. İster müstakil olsun ister site her konutun bahçesinde mutlaka bir hobi bahçesi bulunuyor. Vatandaşlar özellikle çok fazla suya ihtiyaç duyan süs bitkilerinden çok az su ile beslenen fidan çeşitlerine daha fazla rağbet gösteriyor. Hem su israfı yapılmıyor hem de vatandaş fidan büyüyünce meyvesinden yararlanıyor” dedi.
VATANDAŞLAR AĞAÇ KONUSUNDA BİLİNÇLENDİ
Fidan dikiminin genelde şehir merkezinde küçük bahçelerde yapıldığını söyleyen Şahin, “En çok sert çekirdekli dediğimiz ve Konya iklimine uygun erik, badem, kayısı, kiraz, vişne ceviz gibi bitkiler tercih ediliyor. Vatandaşlar hem yeşile ve doğaya olan özlemlerini gideriyor hem de bir kaç yıl sonra kendi ağacından meyve yiyebiliyor. Son yıllarda üzüm çeşitleri de çok fazla ilgi gören fidan çeşitleri olarak çıkıyor karşımıza. Ayrıca kestane, nar, incir, Antep fıstığı, ahududu, böğürtlen cennet hurması gibi değişik meyveler de son zamanlarda talep görüyor. Fidan fiyatları 5 liradan başlayıp cinsine ve özelliğine göre fiyatları değişiyor” diye konuştu.
Fidan dikmek isteyen kişilerin mutlaka bilinçli bir çalışma yapması gerektiğini söyleyen Şahin, “Fidan dikimi büyük önem gerektirir. Bilinçsizce ve gelişigüzel dikilen fidanlar kısa sürede kurur. Bu da verilen emeğin heba olması demektir. Fidan dikilmeden önce mutlaka bu konuda deneyimli kişilerden bilgi alınmalı. Her fidanın, her meyvenin farklı sulama ve dikim teknikleri vardır. Meyve fidanı dikmek yerine süs bitkisini tercih edecek olanlar ise verimsiz ve kısa ömürlü süs bitkilerinden daha çok çam ve sedir gibi uzun ömürlü fidanları tercih etmeliler” ifadelerini kullandı.
YUNUS ALTINBEYAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.