Konya’dan merkez edebiyatına uzandı
Mahalle Mektebi 2011 yılının Eylül ayında Konya’da yayın hayatına başlamış, hayat ve edebiyat dergisidir. İki aylık periyotlar halinde çıkan derginin ilk dokuz sayısında sahipliğini ve yazı işleri müdürlüğünü Ahmet Aka yürütmüş, onuncu sayıdan itibaren ise sahipliğini Yasin Candan üstlenmiştir. Şu an derginin genel yayın yönetmenliğini Ulvi Kubilay Dündar, yazı işleri müdürlüğünü Abdullah Kasay yürütüyor. Mahalle Mektebi Dergisi’nin Yazı İşleriMüdürü Abdullah Kasay, dergi ile ilgili Merhaba Şehir’e önemli bilgiler verdi.
ULUSAL BİR EDEBİYAT DERGİSİ OLDU
Mahalle Mektebi’nin yerel bir edebiyat dergisi olmaktan çıktığını dile getiren Kasay, “Mahalle Mektebi, “hayat edebiyat” alt başlığı ile ilk on üç sayısında bir ürün dergisi hüviyetinde görünürken, on dördüncü sayısından itibaren dosyalı ve özel sayılarla okuyucusuyla buluşmuştur. Tanınmış şair ve yazarların yanında sayfalarını genç kalemlere de açan dergi, böylece geleceğin edebiyatçılarını yetiştirmeyi de kendine ödev görmüştür. Bu süreçte edebiyat dünyasına kazandırdığı genç şair ve öykücülerle de bu çabasının semeresini almıştır. Salt edebiyat dergisi olmayarak ilk sayısından itibaren hep hayatı öncelemiştir. Şiir, öykü, deneme yazılarının yanında hayata dair yazılarla dergi muhtevasını zenginleştirip ulusal manada bir dergi pozisyonuna büründü” dedi
MAHALLE MEKTEBİ’NDE YOK YOK
İslam dünyasından edebiyata da yer verdiklerini kaydeden Kasay, şunları söyledi: “Her sayısında edebiyat dünyasından yazarlarla söyleşilere yer verirken hayatın içinden, düşünce dünyasından ve İslam coğrafyasından da söyleşileri ihmal etmeyerek hayat karşısında hassasiyetini de gösterdi. Şiirde ve öyküde güncel dili yakalamış, dinamik, modern edebiyat damarlarından poetikasını kurmuş olan mahalle Mektebi'nde ayrıca bir çeviri evreni de kuruldu. Çeviri şiir ve öykülerin yanı sıra dünya edebiyatından ve düşünce dünyasından da çevirileri de yer veren dergide ayrıca kitap sinema kritikleri ile beraber sabit köşelerde yer alıyor.”
ÖZEL SAYI VE DOSYALARLA MAHALLE MEKTEBİ
Mahalle Mektebi çeşitli dosyaları ve özel sayıları ile hem edebi manada hem de kültürel manada Konya dışına çıkan işlere imza atıyor. Dede, Dergi Büroları, Harf, Ev, Leyla, 2000 Sonrası, Körlük, Ezan, Eski, Sessizlik, Meydan, Şifa, Konya, Temmuz Direnişi, Yol, Tarz, Kitch, Sofra, Hac, Kelimeler ve Şeyler, 657, Mülteci, Dijital ve… gibi konularla dosyalar yapan dergi ayrıca İbrahim Demirci, Ahmet Sarı, Köksal Alver, Abdullah Harmancı, Hüseyin Akın, Cihan Aktaş, Sadık Yalsızuçanlar ve Necip Tosun özel sayıları ile de raflarda yer aldı. Bunun yanı sıra “Zemin Metinler” isimli seri ile de hem edebi hem de kültürel katkıları ile okuyucularına zengin bir içerik sunan derginin yazar kadrosu da oldukça zengin.
ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDILAR
**Aldığınız ödüllerden de bahsedebilir misiniz?
-Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından her yıl verilen “ESKADER Kültür Sanat Ödülleri”nin 2017 yılında “en iyi dergi” olarak ödüllendirdiği dergi ayrıca Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2018 yılının “Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödüllerinde de yine “yılın dergisi” ünvanını kazandı.
**Programlar- Söyleşilere katılıyor musunuz?
-Mahalle Mektebi yayıncılık faaliyetlerinin dışında da Konya merkezde bulunan bürosunda çok sayıda edebi ve kültürel programa da imza attı. Film okumaları, öykü konuşmaları, sanat sohbetleri, yazarlarla buluşma gibi faaliyetler de yürüten derginin bürosu bir kültür merkezi gibi.
YAZAR KADROSU DEĞERLİ İSİMLERDEN OLUŞUYOR
**Yazar kadronuzda kimler var?
Mahalle Mektebi’nin yayın kadrosu da oldukça geniş. Yayın yönetmenliğini Ulvi Kubilay Dündar’ın yürüttüğü derginin yazı işleri müdürü Abdullah Kasay. Öykü editörlerini Mehmet Kahraman, Zeynep Sayman ve Ali Güney’in yürüttüğü derginin şiir editörleri ise Ömer Korkmaz ve Ali Akçakaya. Ayrıca düşünce kısmında da Ejder Ulutaş ve Peyami Safa Gülay yer alıyor. Abdullah Harmancı ve Köksal Alver derginin ise yayın danışmanlıklarını yürütmekte.
**Mahalle Mektebi’ne nasıl ulaşılır?
-Ulusal manada derginin birçok yerde satış noktası bulunmakta. Ayrıca derginin web sitesinde yer alan ( www.mahallemektebidergisi.com) satış noktalarına ulaşılabileceği gibi ürün göndermek isteyenler için de editörlerin mail adresleri yer alıyor.
RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.