Konya'daki asırlık çeşme viraneye döndü!

Konya'daki asırlık çeşme viraneye döndü!

Konya Karatay’da bulunan asırlık Güldan Dede Çeşmesi bakımsızlıktan tanınmaz hale geldi. Çatışı yıkılan tarihi çeşmenin üzerine esnaf tarafından pankart asıldı. Harap vaziyette bulunan çeşmenin ön tarafına ise mangal malzemeleri bırakılmış durumda

1923 yılında inşa edilmeye başlanan ve 1924 yılının Temmuz ayında tamamlanan asırlık Güldan Çeşmesi’nin harabeye dönmüş hali büyük tepki çekiyor. Hayır hasanet sahibi vatandaşlar tarafından Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaptırılan Güldan Ceşmesi’nin virane hali yürek dağlıyor. Karatay’a bağlı Tekke Mahallesi’nde bulunan Topraklık Caddesi üzerindeki tarihi çeşme sivri teğet kemerli bir sokak çeşmesi olarak 100 yıldır ayakta duruyor. Fakat çeşmenin bakımsız hali ise vicdanları sızlatıyor. Vatandaşlar, çeşmenin restore edilerek, koruma altına alınmasını istedi.

3-2.jpg

TARİHİ ÇEŞMEYE SAHİP ÇIKIN ÇAĞRISI

Cumhuriyet mirası olan tarihi çeşmeye sahip çıkılması çağrısında bulunan vatandaşlar, “Ecdad yadigarı eserleri sahip çıkmak hepimizin görevi. Özellikle belediyeler bu tür eserleri koruma altına almalı. Güldan Çeşmesi de atalarımızdan bize kalan bir miras. Bu çeşmenin virane hali duyarlı insanları çok üzüyor. Bir an önce çeşmenin eski günlerine dönmesini istiyoruz” dedi.

GÜLDAN DEDE ÇEŞMESİ HAKKINDA

Muntazam kesme taştan duvara bitişik olarak yapılmış tek lüleli bir çeşmedir. Önünde sekileri ve yalağı mevcuttur. Ayna taşı, merkezden kenara doğru dilimlidir. Üzerinde taslık bulunur. Taslığın iki yanında rozet şeklinde çarkıfelek motiflerine yer verilmiştir. Aynalığın üstündeki kitabesinde: “Sâhibü’l-hayrât ve’l-hasenât tarafından inşâ’ına azmedilen Gildan Dede / Çeşmesi bi-lütfihi Te’âlâ hitâm buldu Cenâb-ı Hak bu gibi âsâra teşebbüs ve yardım / edenlerin ömürlerini müzdâd eylesin âmin 1340-Zi’l-hicce 1342” satırları okunmaktadır. Kemer profilli ayaklara oturan alınlığın ortasında iki yanda mavi renkli üç çini plaka bulunmaktadır. Çeşmenin saçağını taşıyan demir çubuklar ayaklara oturtulmuş.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum