Konya'daki 80 yıllık caminin önünden her gün binlerce kişi geçiyor

Konya'daki 80 yıllık caminin önünden her gün binlerce kişi geçiyor

Konya’nın tarihi eserlerindeki güzellikleri yanında manevi güzellikleri de bir hayli ön plana çıkıyor. Konya’ya ibadet hizmeti veren ve yüzyıllardır bu hizmete devam eden onlarca eser bulunuyor.

Konya’nın tarihi eserlerindeki güzellikleri yanında manevi güzellikleri de bir hayli ön plana çıkıyor. Konya’ya ibadet hizmeti veren ve yüzyıllardır bu hizmete devam eden onlarca eser bulunuyor. Karatay Belediyesi karşısındaki Tolluoğlu Cami ise uzun bir tarihi bulunmamasına rağmen yüzyıllardır koruduğu bir maneviyatı adeta hissettiriyor. Mimarisi ve kullanılan yapısıyla Anadolu Selçukluları devletinin Camilerine benzetilen Tolluoğlu Cami bugün halen hizmet veriyor. Tolluoğlu Caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Cami 1943 yılında mahalle sakinleri tarafından yaptırılmıştır.

adsiz-001.jpg

1945 yılında ise camiye minare eklenmiştir. Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre, daha önceleri caminin yerinde düz toprak örtülü küçük bir mescit bulunmaktaydı. Kullanılamaz durumdaki mescidin yerine bugünkü cami yapılmıştır. Tolluoğlu Camii, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı, dört yöne eğimli kırma çatılı ve üzeri oluklu saç ile kaplıdır. Geç dönemde yapılan muhdes yapı ile plan, L şeklinde bir görünüm almıştır. Ayrı bir girişi de bulunan muhdes yapı, onarımlar sonucu cami ile tamamen bütünleşmiş durumdadır. 1975 yıllarında bahçe ve şadırvan kısmı kaldırılarak cami genişletilmiştir. Cami, dıştan dörtgen planlı ve kırma çatı ile örtülüdür. Caminin beden duvarlarında taş malzeme kullanılmıştır. Yapıya giriş batı ve kuzey cephelerden sağlanmaktadır. Kuzeydeki giriş kapısı dikdörtgen planlı olup, iki yanda basık kemerli birer pencere açılmıştır. Doğu ve güney cephelerde de basık kemerli iki pencere iç mekânı aydınlatmaktadır. Batı cephesinde iki basık kemerli iki pencere ile minareye yakın dikdörtgen giriş kapısı yer almaktadır. Kuzeybatı köşede yer alan minare yapının asli öğesi olan tek bölümdür. Kare prizmal kaideli, silindirik gövdeli ve tek şerefelidir. Minarede taş ve tuğla malzeme kullanılmış, alem ise kurşunla kaplanmıştır. Harim mekânı asli hâlinde ahşap direkli ve ahşap tavanlı Konya mescitleri şeklinde olduğu sanılmaktadır. Gönümüzde harim mekânı içten kubbe, dıştan kırma çatı ile örtülüdür.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.