Konya’da yaşayan ressam kazancıyla sokak hayvanlarını besliyor

Konya’da yaşayan ressam kazancıyla sokak hayvanlarını besliyor

Konya’da yaşayan ve ressamlık yapan Şeyma Kayan, sattığı resimlerden elde ettiği geliri şehir çöplüğünde yaşayan hayvanlara harcıyor. Kayan'ın bu davranışı Konyalının takdirini kazanıyor 

Konya’da doğup büyüyen ve eğitim hayatını Konya’da tamamlayan Şeyma Kayan, sokak hayvanlarını beslemeyi önceleri kendi çapında harcamalar ile gerçekleştirirken, daha sonraları sosyal medya hesaplarından yaptığı resimleri satarak devam ettirdi. Şeyma Kayan, “Aslında besleme yaparken başıma enteresan bir olay gelmedi. Çünkü açlık evrensel bir durum ve bu hayvanların dilleri ve size olayı anlatma durumları yok. Ama yaptığı resimleri sosyal medya hesaplarımdan satarak mama almaya başladığımda resimleri gönderdiğimde ücret alamadığım oldu. Hayvanlara kötü şeyler yaptığımı söyleyenler oldu. Zehirli mamalar döktüğümü söylediler. Belki de en enteresan şeyler budur. İnsanlardan çamur yemem! Bu olayla ilgili anlatabileceğim en enteresan şeyler bunlar aslında” dedi. 

ÇOK SAÇMA ŞEYLERE PARA HARCANIYOR!

Kendisini bu süreçte en fazla üzen olaydan bahseden Kayan, “Bir niyetiniz var, bir şeylere dokunmaya çalışıyorsunuz. İyi şeyler yapmaya çalışıyorsunuz ve bunu suistimal eden insanlar beni çok üzmüştü. İnsanlar besleme yaptığımı bildiği halde benimle pazarlık ediyorlar. Bu iş için para kazanma kaygım olmadığı halde benim 'bütçem şu kadar' diyerek pazarlık yapanlarda oluyor.

Yaptığım işte aslında çok fazla masrafım var. Burası şehir dışında bir yer. Ulaşım masrafım, tual ve boya masrafım, mama masrafım derken insanlar bunu düşünemiyorlar. İnsanların emeği de yok sayması çok üzücü bir şey… Aslında Konya çok büyük bir yer değil. Baktığınız zaman birçok insanı bir çok yerde görebilirsiniz. Mesela bütçesine uygun olmadığını söyleyen insanların sosyal medya hesaplarında paylaştıklarını görünce o kadar saçma yerlere para harcadığını görüyorsunuz.

9-1-5.jpg

Bir hayvan için yüz lirayı ikiyüz lirayı çok görüyor ama bir kafede oturduğu zaman meyve tabakları ve nargileler içinde gördüğünüzde bir resme o kadar para vermem diyenlerin ne kadar saçma şeylere para harcadığını görüyorsunuz. Her şeye paraları var, her şey için harcama yapabiliyorlar ama işin içine hayvan beslemek girdiği zaman insanlarımız bir adım geri çekiliyor. İşte bu çok üzücü” şeklinde konuştu. 

HAYVANLARA MERHAMET GÖSTERİLMESİ GEREKİR

Sokak hayvanlarından korkan insanlar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şeyma Kayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bir hayvandan korkmak çok normal bir şey. Buna kimse kötü diyemez. Çocukken ısırılmış olabilir, kovalanmış olabilir. Bir hayvanı sevmemek ile bir hayvandan korkmak aynı şey değil. Evet korkabilirsiniz bu çok normal ve doğal bir durumdur. Ben kesinlile bir hayvanı sevmeyen insandan uzak dururum. Sevmek farklı bir şey. Çünkü merhamet dediğimi şey; Kesinlikle hayvanlardan başlıyor. İnsan dediğimiz şey; konuşabiliyor, hayat mücadelesinde kendini savunabiliyor. Ama hayvanlarda söz konusu böyle bir durum olmadığı için merhametin hayvanlara gösterilmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. İnsanlar buna katılmayabilir ama şahsi fikrimi söylemek gerekirse korkmak başka bir şey merhamet başka bir şeydir. Mesela Ramazan ayında oruç tutarken 'açlık bana yaramıyor, beni sinirli yapıyor!' diyebiliyoruz. İşte burda empati yapılması gerekir. Bir kaç gün belki hafta aç kalan bir hayvanda saldırgan ve sinirli olabiliyor. Aç ve susuz kaldıkları için gergin olduklarında saldırgan olabiliyorlar. Evet küçük bir çocuğun ısırılması kötü bir durum ama o hayvanları da o hale insanların getirdiğini düşünüyorum.”

HAYVANLARA YAPIP SATTIĞIM RESİMLERİN PARASIYLA BAKIYORUM

Hayvanlara bakmayı ve resim yapmayı çok sevdiğini aktaran Şeyma Kayan, “Bunun ikisini nasıl bağlayabilirim diye düşündüm ve yaptığım resimleri satmaya karar verdim” şeklinde konuştu. “İlk zamanlar kendi yakın çevreme satış gerçekleştiriyordum” diyen Kayan, şunları kaydetti: “Daha sonra sosyal medya üzerinden ulaşan insanlardan çok talep oldu. Bu beni çok mutlu etti ve çok fazla iyi insanın olması beni çok sevindirdi. Türkiye’nin bir çok şehrine resim satmaya başladım. Ve bu şekilde finansımı tamamen yaptığım resimlerden elde ediyorum.” 

HAYVAN SEVGİSİ ŞOVLA OLMAZ! 

Son olarak hayvan beslemeyi şova çeviren zihniyetin birkaç senedir var olduğunu ifade eden Kayan,  “Özellikle özel günler yaklaştığı zaman 14 Şubat gibi, sevgilisine köpek hediye edenler, burda şunu söylemek isterim. Ben daha önce hayvan sahiplendirmede yapıyordum. Bir tane cins olmayan tekir bir kedi diyebiliriz. Karşı tarafın bana söylediği şey ise şu oldu; 'Yalnız biz cins kedi istiyorduk. İran kedisi istemiştik.' Hayvan sevgisi böyle bir şey değil. Sırf bir kaç sosyal medya paylaşımında videolar, fotoğraflar çekebilmek için… Gezdirdikleri esnada 'aa bu hayvan ne kadar tatlı!' desinler diye hayvan besleyen insanlar var” diye konuştu. Bu durumun çok kötü bir şey olduğunu dile getiren Şeyma Kayan, “Bunu şununla bir tutabiliriz; Ulusal olarak gerçekten acı bir durum var. Sen siyahi insansın sen beyaz insan aynı bunun gibi… Irkçılk! Sen goldensin, sen sokak köpeğisin. Sen siyam kedisisin, sen sokak kedisisin. Hayvan sevgisi böyle bir şey değil! Bu şova çeviren insanları çok görüyorum ve kızıyorum. Çünkü onların ki kesinlikle sevgi değil. İnsanları bir meydana toplayıp nasihat etme şansın olsaydı onlara ne söylerdin? Kesinlikle herkes kapısının önüne bir kap su koysun, bir kap yemek koysun değil. Bu içten gelen bir şey. Kimseyi böyle zorlayamıyorsun. Hayvanları besle onları koru kolla diyemiyorsun. Vereceğim nasihat şu olurdu kesinlikle; Hayvanlara merhamet etmeyen insanları hayatınıza almayın! Çünkü yüzyıllar öncesine bakılırsa seri katilleri incelemiştim ben. Seri katilliğe başlama evreleri çocukken hayvanlara eziyet etmeleri ile başlıyor. Hayvanları sevmeyen, onlara merhamet etmeyen insandan uzaklaşın' derim” dedi. 

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum