Konya'da vakıf eserleri  korunacak

Konya'da vakıf eserleri  korunacak

Konya'da vakıf eserlerini yangın ve deprem gibi doğal afetlerden koruma tedbirlerini değerlendirme amacıyla Tarihi Ahşap Camilerde Risk Yönetimi Çalıştayı düzenlendi

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Mevlâna Kalkınma Ajansı, Konya Mimarlar Odası iş birliğiyle Sahip Ata Vakıf Müzesi'nde düzenlenen çalıştayda içlerinde Meram Tavus Baba Camisi, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde de yer alan Eşrefoğlu Cami, Seydişehir Seyit Harun Veli Camisi, Bozkır Asarlık Cami, Sille Ak Cami, Doğanhisar Ulu Cami Hüyük Çavuş Camisi'nin de olduğu 130 ahşap vakıf eserini koruyucu tedbirler konuşuldu. Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, çalıştayın bir raporla sonuçlanacağını ve raporun yetkililere ulaştırılacağını belirtti. Ata yadigarı eserleri gelecek nesillere ulaştırmak istediklerini dile getiren Osmanlı, "Eşrefoğlu Camimizin özelinde tarihi ahşap camilerimizin farkındalığını bu çalışmalarla ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu açıdan özellikle Konya olarak önemli eserlere sahibiz" dedi. Mevlâna Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı da projeye ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak, "Bu tür eserlerin gelecek dönemlere taşınması veya kültür varlıklarının korunması konusunda hep beraber mücadele vermemiz gerekiyor. Böyle projelerle alakalı hem ajans olarak hem şahıs olarak elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz." ifadesini kullandı. Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Armağan Güleç Korumaz da yaptığı konuşmada eserleri doğal afetlerden koruma konusunda önlemleri değerlendirdiklerini ve bilimsel çözüm önerilerini ortaya koyduklarını söyledi.

DOĞAL AFETLER BÜYÜK RİSK

Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Armağan Güleç Korumaz, şunları söyledi: “Yapılarımızın doğal afetler gibi karşı karşıya kaldığı riskler var. Biz hem Eşrefoğlu Camii özelinde bu risklere dikkat çekmek, hedef yapılabilecekler konusunda önlemlerimizi almak bunlar üzerinde konuşmak tartışmak bilimsel çerçevede öneri sunmak adına bu programımızı ve projemizi gerçekleştirdik. Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze ve Mevlâna Kalkınma Ajansına kıymetli hocalarımıza sundukları katkılar için teşekkür ediyorum” dedi. Mevlâna Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı ise şunları söyledi: “Kalkınma Ajansı olarak bu projeleri elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz. Bu tür eserlerin işte gelecek dönemlere taşınması veya işte kültür varlıklarının korunması konusunda hep beraber mücadele vermemiz gerekiyor. Böyle projelerle alakalı hem ajans olarak hem şahıs olarak elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz. Ortaya çıkacak sonuçların tabii bölgemiz özelinde çok ciddi katkıları olacak hem buradaki eserlerin geleceğe taşınması hem de işte ülkemizde ecdadımızın farklı bölgelerde yaptığı eserlerin geleceğe taşınması için inşallah hayırlı sonuçlara vesile olacağını temenni ediyorum.” 

TARİHİ AHŞAP CAMİLER KORUNACAK

Çalıştay kapsamında Sanat Tarihçisi Dr. Yaşar Erdemir, Batı Türkistan’dan başlayıp Konya özelinde ve Türkiye genelinde Ahşap Camii örnekleri  Dr. Öğr. Üyesi Ammar İbrahimgil Balkanlarda bulunan Ahşap Camiler ve Mimari Özelliklerinden örnekler vermiş, Prof. Dr. Mustafa Özgünler; Bu tarihi eserlerde korumacı tedbirleri  daha güncel hale getirerek, uygulayarak hem kültürel miras genelinde hem de Beyşehir Eşrefoğlu ve Ulu Cami özelinde yangına neden olan unsurların önüne geçebileceği konusunda Doç.Dr. Nuri Serteser, Vaniköy Camii, Karacabey ulu Camii, Kurşunlu Camii, Beyazıt Camii Yangınlarından örnek vererek Yangın Yönetmeliklerinin eksik kaldığı bu bağlamda  uluslararası standardının bu tarihi yapıların korunması üzerinde temel oluşturması gerektiği, bu standartların  kendi mevzuatımıza, uygulanabilirliği konusunda, Prof. Dr. Alparslan Kuzucuoğlu; Tarihi ahşap Camilere yönelik koruyucu tedbirlerde, çevresel etkenlerin neler olduğu, sebep olan  etkenlerden bahsederek alınacak önlemlerle sorunu kaynağından yok edilebileceğini, ve Prof. Dr. Sare Sahil, Türkiye'deki genel mimarlık eğitim politikasından,  in, nitelikli eğitimin önemi konusunda değerlendirmelerde bulundu. Program sonuç ve değerlendirme bölümünde yapılan değerlendirmeler ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.