Konya'da Trabzonlu 200 aile yaşıyor

Konya'da Trabzonlu 200 aile yaşıyor
Karadeniz'in incisi Trabzon, güzelliği ile insanları kendine hayran bırakıyor. Trabzon'dan gelen yaklaşık 200 aile, Konya'da hem kendi kültürünü yaşıyor hem de Konya kültürünü öğreniyor

Anadolu Selçuklu Devletine uzun yıllar başkentlik yapmış Konya, farklı şehirlerden insanlara kucak açmaya devam ediyor. Şehzadeler Şehri olarak bilinen Trabzon'dan da Konya'ya çeşitli gerekçelerle gelip yerleşmiş yaklaşık 200 aile bulunuyor. Bu aileler, Konya'yı çok sevdiğini, Konya'yı Trabzon'dan ayrı görmediklerini belirtiyor.

RAMAZAN AYLARINDA İFTAR YEMEKLERİ VERDİK

Konya Trabzonlular Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Celalettin Çiftçi, dernek olarak iki yıldır pandemiden ötürü faaliyet yapamadıklarını aktardı. Pandemi öncesinde bir araya gelip dini sohbetler yaptıklarını, Trabzon'dan Konya'ya okumaya gelen gençlere yardım ettiklerini hatırlatan Çiftçi, Ramazan aylarında da iftar yemekleri verdiklerini kaydetti. Derneklerinin 2016 yılında kurulduğunu belirten Çiftçi, 35 yıldır Konya'da olduğunu, Konya'da 180 aileye ulaşabildiklerini söyledi.

dsdl1g7woaedh-2.jpg

EMEKLİ OLDUĞUM HALDE KONYA'DAN AYRILMADIM

Trabzon kültürü ile Konya kültürünün birbirine denk olduğunu vurgulayan Çiftçi, daha sonra şunları dile getirdi: “Trabzon'dan Konya'ya geldiğimde aynen Trabzon'da yaşıyor gibiydim. İki güzel şehrimiz arasında hiçbir fark yok. Bir değişiklik hissetmedim. Din görevlisiydim. Emekli oldum. Emekli olduktan sonra Trabzon'a gitmeyi düşünmedim. Konya'da kaldım. Konya, gerçekten yaşanılacak, çok güzel bir şehir.”

2 DAMADIM 1 GELİNİM KONYALI

Konya'da kültürel anlamda güzel bir birlikteliğin yaşandığının da altını çizen Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz, Konya kültürünü öğrendik. Konya'nın yemeklerini öğrendik. Konyalı komşularımız, dostlarımız da bizim Trabzon'un yemeklerini, adetlerini, diğer güzelliklerini öğrendi. Güzel bir birlikteliğimiz var Konyalı kardeşlerimiz ile. Ayrımız gayrımız yok. 2 damadım, 1 gelinim Konyalı.”

celalettin-ciftci1.jpg

BOL BALIK ÇEŞİDİMİZ YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ ADINA ÖNEMLİ

Kültürün Konya halkında olduğu gibi, Trabzon halkının da yaşamında önemli rol oynadığını belirten Çiftçi, “Geleneksel mutfağımız oldukça geniş olup, hamsi ve balık üzerine yoğunlaşmış ve bol balık çeşitleri yöresel yemek kültürümüzde önemli rol oynar. Diğer yemeklerimizden lahana çorbası, kuymak ( peynir, mısır unu ve tereyağı karışımından yapılır) ve bir çeşit ekmek türü olan pide de önemli olan damak tatlarımızdandır. Trabzon geleneksel el sanatları açısında önemli bir konuma sahip olup, el yapımı hediyelik eşyalar bulmak mümkündür. Osmanlı döneminde bakır madenlerine sahip olan Trabzon’da bu madenden elde edilen; kazanlar, taslar, tavalar, tencereler gibi çeşitli el sanatları ürünlerini ilimizde bulmak mümkündür” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum