Konya'da tarihe büyük saygısızlık!

Konya'da tarihe büyük saygısızlık!

Konya’nın asırlık hafızası olan tarihi türbelerin bakımsız hali yürek burkuyor. Kaderine terk edilen Sephevan Emir Nurettin Türbesi ve Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi’nin son hali ziyaretçilerin tepkisini çekiyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Emir Seyfeddin Karasungur ve Sephevan Emir Nurettin türbesinin bakımsızlığı dikkatlerden kaçmadı.
Türbe binasının dibindeki çatlaklar, boya ve üslupsuz yazılar, ateş yakmak için toplanan taşlar türbenin kaderine terk edildiğini en net gösteren görüntüler oldu. Türk tarihine damga vuran önemli şahsiyetlerin türbelerinin bakımsız hali vicdanları sızlatıyor.

whatsapp-image-2023-09-29-at-10-19-39-3.jpeg

CAMLAR KIRIK, ÇÖPLER ETRAFTA

Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya’da bulunan tarihe damgasını vuran şahsiyetlerin türbelerinin son hali türbeleri ziyarete gelen vatandaşların da büyük tepkisini çekiyor. Konya Karatay Çifte Merdiven Mahallesi'nde bulunan Emir Seyfeddin Karasungur ve Kapı Camii civarında bulunan Sephevan Emir Nurettin gibi önemli tarihi şahsiyetlerin türbesinin camları kırılmış, kapısının üzerinde çatlaklar oluşmuş durumda. Türbenin etrafı adeta çöplüğe dönmüş durumda. Türbelerin metruk ve mezbelelik halinin giderilmesi için yapılan çalışmalar ise yetersiz Emir Nureddin türbesinin demir parmaklıklarına çöp poşetleri, iç kısımda ise birçok kimyasal maddenin bulunduğu görülüyor.

whatsapp-image-2023-09-29-at-10-19-39-2.jpeg

KONYA TARİHİNE SAHİP ÇIKMALI

Sephevan Emir Nurettin Türbesi ve Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi’nin çevresi ile ilgili acilen bir önlemin alınması gerekiyor. Söz konusu bakımsızlığa tepki gösteren vatandaşlar, “Türbenin acilen çevresinin ve içindeki yolların yeniden tamir edilerek düzenlenmesi ve düzeltilmesi, kırık pencere camlarının tamir edilmesi ve yeniden atılan taşlarla kırılmaması için üzerine tel çekilmesi ve türbeyi tanıtan düzgün bir isim ve bilgi plaketi yerleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca bölge Larende, Bedesten, Kadınlar Pazarı, Arapoğlu makası ve İplikçi Camii metruk ve karmakarışık bir trafik keşmekeşliğine mahkûm olmuş durumda. Konya için tarihi bir öneme sahip olan bu Emir Nurettin Türbesi ve Emir Seyfeddin Karasungur türbesi acilen tamiratı yapılmalı ve çevresinde düzenlemeler yapılmalıdır. Konya tarihine sahip çıkmalı” ifadelerini kullandılar.

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum