Konya'da sıra dışı düğün pilavı: Zerde yok başka bir şey var

Konya'da sıra dışı düğün pilavı: Zerde yok başka bir şey var

Konya’nın geleneksel düğün yemekleri ilçelere ve hatta köylere göre bile farklılık gösteriyor. Akşehir’de düğün yemeklerinde güveç, etli pilav, yoğurt çorbası, yaz helvası ve hoşaf ikram ediliyor

Konya'daki düğünlerde düğün sahipleri tarafından davetlilere 'geleneksel Konya düğün pilavı' ikram ediliyor. Düğün yemek menüsünde; yoğurt çorbası, etli pilav, bamya çorbası, zerde ve irmik helvası yer alıyor. Birçok ilçede düğün yemek menüsü aynı olsa da farklı menü ikramının yapıldığı ilçeler de bulunuyor.

8-3.jpg

Konya’nın neredeyse her ilçesinde hatta köylerde bile düğün yemeklerinde menü değişiyor. Akşehir'deki düğünlerde yemeğe Konya'daki gibi yoğurt çorbası ile başlanıyor. Aynı sıralama takip edilerek, ardından da etli pilav getiriliyor. Akşehir'de Konya'dan farklı olarak misafirlere patlıcanlı, biberli, domatesli, etli bir yemek ikram ediliyor. Akşehir'deki düğünlerde genellikle bamya çorbası ikramı yapılmıyor. Bamya çorbası yerine patlıcanlı bu yemek masalara getiriliyor.

8-1.jpg

ZERDE YERİNE HELVA VE HOŞAF İKRAM EDİLİYOR

Konya'daki düğünlerde davetlilere zerde ikram edilirken, Akşehir'deki menüde zerde yerine hoşaf getiriliyor. Gerek Konya'da gerekse de Akşehir'de son olarak davetlilere tatlı ikramında bulunuluyor. Konya'da düğün masalarına irmik helvası getirilirken, Akşehir'de yaz helvası ikramı yapılıyor. Konya'da her yörenin kendine ait geleneklerinin bulunması, şehrin kültürel zenginliğini bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor.

İLÇEDEN İLÇEYE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Seçim, Konya’nın ve ilçelerinin zengin düğün yemeği kültürüne sahip olduğuna dikkat çekerek, düğün yemeği kültürünün her ilçeye göre farklılık gösterdiğini söyledi. Konya şehir merkezinde düğün yemeklerinin ilçelerde farklı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Seçim, “Örnek verecek olursak Kaşınhanı Mahallesi’ndeki düğün yemeklerinde etli bulgur pilavı, soğan ve ayran ikram edilirken, Akşehir’de güveç, helva, hoşaf ve etli pilav ikram ediliyor. Bu da Konya’nın nasıl bir zengin yemek kültürüne sahip olduğunu gösteriyor. Biz de araştırmalarımızda Konya’nın düğün yemekleri kültürünü kayıt altına alıyoruz ve bu kültürün yaşatılması için çaba gösteriyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum