Konya'da neler oluyor? Toplumsal sorunlar en çok gençleri vurdu

Konya'da neler oluyor? Toplumsal sorunlar en çok gençleri vurdu

Konya’da 18 ve 19 yaşlarındaki üç genç kızın intiharı, toplumsal sorunların psikoloji üzerindeki etkilerini gündeme getirdi.

Konya’da 18 ve 19 yaşlarındaki üç genç kızın intiharı, toplumsal sorunların psikoloji üzerindeki etkilerini gündeme getirdi. Ekonomik problemler, değerlerden kopuş, insani ilişkilerin zayıflaması ve medyanın gösterişli yayınları toplumsal buhrana neden oluyor.

4-2.jpg

Ülke genelinde her gün cinayet, cinnet, hırsızlık, gasp, taciz ve intihar olayları yaşanıyor. Ekonomik sorunların ve sosyal olumsuzlukların artmasıyla birlikte adli olaylarda da ciddi oranda artış yaşandı. Konya'da da üzücü olaylarda son günlerde artış olduğu gözlemleniyor. Konya'da iki genç kız, erkek arkadaşlarına mesaj attıktan sonra intihar etti. Bu olay, tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.

DEĞERLERİ ZAYIFLAMIŞ İNSANLAR BOŞLUĞA DÜŞÜYOR

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Gürcan Şevket Avcıoğlu, intihar vakalarıyla ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Ekonomik sebepler başta olmak üzere birçok problem dolayısıyla insanların bu yolu tercih ettiğini söyleyen Avcıoğlu, insanların hedeflerini ve hayallerini gerçekleştiremediğine de dikkat çekti. Özellikle 20-40 arasındaki insanların bir kısmında büyük umutsuzluk olduğunu söyleyen Avcıoğlu, “Kendince makul gördüğü hedeflerin gerçekleşmeyeceğini düşününce insan kendini hayattan soyutlayabiliyor. Burada değerlerimizin önemi ortaya çıkıyor. Hayata tutunmayı sağlayan değerler yitirilince insanların hayatla bağı zayıflayabiliyor. İnsanın beklentisi azalıyor. Değerleri zayıflamış insanlar, kendi düşüncelerince yaşamanın bir anlamı olmadığı düşüncesine kapılıyor. Sosyal düzenin bozulması, insani ilişkilerin zayıflaması bu tarz olumsuz vakaların görülmesinde birer etken” şeklinde konuştu.

4-3-g-s-avcioglu.jpg

MEDYA ÇALIŞMADAN HER ŞEYE SAHİP İNSAN PROFİLİ ÇİZİYOR

“Televizyon kanallarıyla öyle bir hayat gösteriyorlar ki çalışmadan her şeye sahip, lüks içinde bir hayat ve insan profili sunuyorlar” diyen Avcıoğlu, şunları kaydetti: “Üniversiteyi bitiren bir genç, çalışmak, para kazanmak ve aile kurmak ister. Günümüz şartlarında bunlar artık çok zorlaştı. İnsanlar, eskiden emekli olur, ikramiyesiyle de bir ev alırdı. Bugün çalışmaya başlayan insanların dahi geleceğe yönelik umudu yok. Birçok insan, geleceğini garanti görmüyor. İnsanların kendini gerçekleştirdiği yaş aralığı 20-40 yaş arası. Kendi benliklerimizin oluştuğu zaman bu dönemler. Bu zaman diliminde insan geleceğe dönük bir umut taşımayınca, bu tarz üzücü olaylar yaşanıyor. Ancak ne olursa, hangi sıkıntı ile mücadele ediliyorsa bile insan canına kıymamalı. Her umutsuz olan insan intihar etmez. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum