Konya’da kurban piyasası durgun!

Konya’da kurban piyasası durgun!

Bayrama kısa bir süre kala, kurban piyasasında beklenen hareketlilik olmadı. Konya’da besiciler, hayvanlarını bir an önce satmak için hafta sonunda yoğunluk beklerken, alıcılar da son günlerde yapılan olası indirimlere umut bağladı

Kurban Bayramı'na 5 gün kaldı. Pazarlarda ve kurban satış noktalarında beklenen yoğunluk bir türlü oluşmadı. Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması, vakıflar ve dernekler aracılığıyla yurt dışında daha ucuza kurban kesilmesi satışlara olumsuz yansıdı. Besiciler, geçen bayramlara göre satışlarının düştüğünü, son 2-3 gün içinde bir hareketlenmenin olacağını söyledi. Kurbanlık hayvan fiyatlarının da yükselmesi, alım gücü düşen vatandaşı zora soktu. Yine besiciler, bayramların kendileri için eskisi gibi tatlı olmadığını belirtti.

4-2-14.jpg

GEÇEN BAYRAMLARA KIYASLA SATIŞLAR DÜŞÜK

Konya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, kurban satışlarıyla ilgili Merhaba Gazetesi'ne bilgiler verdi. Öztürk, kurban satışlarının yeni yeni başladığını ifade ederek, hareketliliğin geçen bayramlara kıyasla düşük olduğunu söyledi. “Eski Kurban Bayramları öncesi hareketlilik daha fazla olurdu” diyen Öztürk, “Pazarlara gelip giden yok. Son 2-3 gün hareketliliğin artacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

YURT İÇİ VE YURT DIŞI MAKAS ÇOK AÇILDI

Başkan Öztürk, daha sonra şunları kaydetti: “Tatil, 9 gün olarak açıklandı. Yurt içi ve yurt dışı kurban fiyatları arasındaki makas çok açıldı. Yurt dışı bin 900, yurt içi 6 bin deniliyor. Bir oyun var da anlayamadık. 4 kilo et parasına kurban nasıl kesilir? Biz, yurt dışında bu organizasyonların yapılmasına tabii ki karşı değiliz. Ancak fiyat farkı bu kadar fazla olmaz. Denetim gerekli. Her önüne gelen vakıf kurup, böyle kurban toplarsa bu iş olmaz, yürütülemez. Bugün Karapınar'da merinos, kurbana uyacak bir hayvanın baskül kilogram fiyatı 105-110 bin lira.”

VATANDAŞ KURBAN ALMAK İÇİN SON GÜNLERİ BEKLİYOR

Vatandaş ise kurban almak için son günleri bekliyor. Vatandaş, kurban piyasasında fiyatların yüksek olduğunu, son günlerde fiyatların biraz daha düşeceğini öngörüyor. Bu sebepten ötürü pazar yerlerinde ve kurban satış noktalarında yoğunluğun hafta sonu artacağı düşünülüyor. Kurban fiyatları büyükbaşlarda yüzde 140, küçükbaşlar da ise son 1 yılda yüzde 104 oranında arttı. Ortalama kilo fiyatı büyükbaşta 61 liradan, 147 liraya, küçükbaşta ise 64 liradan 130 liraya yükseldi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.