Konya Numune Hastanesi'nin bahçesinde bir garip türbe

Konya Numune Hastanesi'nin bahçesinde bir garip türbe

Konya Numune Hastanesi'nin bahçesinde yer alan Ulaş Baba Türbesi, ziyarete açıldı. Türbe, her hafta Cuma günü, vatandaşların ziyaretine açık olacak. Selçuklu komutanlarından olan Ulaş Baba, aynı zamanda Konya'nın manevi büyükleri listesinde de yer alıyor.

Numune Hastanesi'nin bahçesinde yer alan Ulaş Baba Türbesi, ziyarete açıldı. Türbe, her hafta Cuma günü, vatandaşların ziyaretine açık olacak. Selçuklu komutanlarından olan Ulaş Baba, aynı zamanda Konya'nın manevi büyükleri listesinde de yer alıyor.

Doğum ve ölüm tarihi bilinmeyen, yaşamında gerek komutanlığı gerekse de manevi yönüyle ün yapan “Ulaş Baba” diğer adıyla “Ulaş Dede” türbesi, ziyarete açıldı. Numune Hastanesi'nin bahçesinde bulunan türbenin içi, hayırseverlerin destekleriyle, gönüllü insanların da hizmetiyle temizlendi, güzelleştirildi. Ulaş Babanın sanduka türbe örtüsü de yenilendi. Türbenin temizliğini, bakımını üstlenen gönüllüler de her hafta Cuma günü türbe içinde bekçilik yapıyor. 

2-1-1.jpg

HALK ARASINDA İNSANLARA YARDIM EDEN BİR ZAT OLARAK BİLİNİR

Türbenin temizlik ve bakımını üstlenen isimlerden biri olan Yusuf Vatankurtar, Ulaş Babanın Selçuklu dönemi komutanlarından biri olduğunu, manevi yönünün de güçlü olduğunu söyledi. Türbenin Konya Numune Hastanesi bahçesinde yer aldığını aktaran Vatankurtar, “Halk arasındaki inanca göre Ulaş Baba, hastanede tedavi gören hastalara yardımcı olan bir zat. İnsanlara yardım için Allah'tan aldığı görevi hakkıyla yerine getiren bir zat olarak biliniyor Ulaş Baba. Ulaş Babanın manevi yönünün de güçlü olduğu biliniyor. İnsanlar, bir konuda yanlış düşünüyor. Dua Allah'a edilir. Yardım Allah'tan beklenir. Alimler, evliyalar, manevi büyükler de sadece aracıdır. Vatandaşlarımız geliyor. Cuma günleri türbe açık. İnsanlar, dualar okuyor. Kur'an-ı Kerim okuyor” dedi. 

13. YÜZYILIN SONU 14. YÜZYILIN BAŞINDA KÜMBET YAPILDI

Ulaş Baba Türbesi ile ilgili de Vikipedi'de şu bilgiler yer alır: “Ulaş Baba Türbesi, Konya'da bulunan bir kümbet. 1200'lü yıllarda yaşadığı tahmin edilen Ulaş Baba adına yapılmıştır. 13. yüzyılın sonu ile 14. yüzyılın başında yapıldığı düşünülmektedir. Kübik bir kaide üzerinde sekizgen gövdelidir. İki katlı olarak inşa edilmiştir ancak alt katı günümüze ulaşmamıştır.” 

2-2-3.jpg

KİMİN YAPTIRDIĞI BİLİNMİYOR

Türbenin mimari özellikleri ise şöyle; “Konya’nın merkezinde ve Ulaş Baba Caddesi üzerindedir. Kübik bir kaide üzerinde sekizgen gövdeli türbe, içten kubbe dıştan piramidal külâhlıdır. İki katlı olarak inşa edildiği bilinen türbenin alt katı bugün mevcut değildir. Türbenin üst katına doğu cephesindeki iki kollu ve ara sahanlıklı bir merdivenle çıkılan düşey dikdörtgen formlu mermer bir kütle ortasındaki sivri kemerli bir kapıyla dahil olunur. Sekizgen planlı iç mekânda, kubbeye üçgenlerle geçilmiştir. Cephe duvarlarının üst bölümlerinde mazgal pencereler yer alır. Ayrıca, kuzey, güney ve batı cephelerinin alt bölümlerinde düşey dikdörtgen formlu büyük pencereler bulunur. Türbede yapı malzemesi olarak taş ve tuğla kullanılmıştır. Sekizgen gövde içten ve dıştan düzgün kesme taşla kaplı olup, örtü ve örtüye geçiş sistemleri tuğla örgülüdür. Türbenin, kubbe içinde görülen çift renkli sırlı tuğla dekorasyonu ilgi çekicidir. Burada, açık ve koyu renkli tuğlaların, iç içe geçmiş sekiz köşeli yıldız motifi oluşturacak biçimde örülmesinden ibaret bir bezeme görülür. Ayrıca, dışta, kapı açıklığını çevreleyen mermer kütlenin üst bölümünde, kapı kemerini taçlandırmak üzere nar motifini andıran ilgi çekici bir oyma yer alır. Türbenin kitâbesi bulunmadığı gibi, bânîsinin kimliği de meçhûldür.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum